Gülen'in asıl adı 'Fetullah' çıktı

15 Temmuz Darbe Girişimini yapmakla suçlanan Fethullah Gülen’in asıl adının “Fetullah” olduğu ortaya çıktı. Fetullah’ın İran Şahı’nı öldüren kişinin adı olduğu için Gülen’in Fethullah ismini kullanmaya başladığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Gülen’in ilk ismi yaygın kullanıldığı şekliyle “Fethullah” değil, “Fetullah”.

Resmi nüfus kayıtlarına göre, 27 Nisan 1941 doğumlu olan Gülen, Erzurum Yakutiye ilçesi, Lalapaşa Mahallesi Hasankale nüfusuna kayıtlı. Gülen’in nüfus bilgilerinde bir nakil, iki düzeltme, bir de

yerleşim yeri değişikliği görünüyor. 1962 yılında yapılan değişiklikte nüfus kayıtlarının Pasinler’den nakledildiği bilgisi var.

Nüfus kaydındaki düzeltmelerden biri ise doğum tarihiyle ilgili. 27 Nisan 1942 olan doğum tarihi 1 yıl önce 1941 olarak değiştirilmiş. İkinci düzeltme ise bir mahkeme kararıyla gerçekleşiyor. Erzurum Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 1959 tarihli kararıyla ilgili ise açıklama bulunmuyor.

FETULLAH, İRAN ŞAHI’NI ÖLDÜREN BAHAİ MİLİTANIN ADI

Konu Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda da gündeme geldi. Gülen hareketiyle ilgili Emniyet’te ilk raporu hazırlayan Adana Emniyet Müdürü Osman Ak, Komisyon toplantısında Gülen’in asıl isminin “Fetullah” olduğunu söyledi. Gülen’in “Fethullah” ismini çok daha sonra kullanmaya başladığını söyleyen Ak, Fetullah’ın İran Şahına suikast düzenleyen bir Bahai militanın adı olduğunu söyledi.

GÜLEN BİLİNÇLİ OLARAK 'FETHULLAH'I KULLANIYOR

Komisyon Başkanı Reşat Petek de İçişleri Bakanlığı’ndan Komisyon’a gelen nüfus kayıt örneğinde Ak’ın dediği gibi Gülen’in isminin “Fetullah” göründüğünü doğruladı. Bunun üzerine söz alan Ak şunları söyledi: “Özellikle, bilinçli olarak Fethullah kullanmaya başladı. Fetullah İslam düşmanı bir adamdır. Tarihte Müslüman Türk İran Şahı’nı öldüren adamdır. O, İslam düşmanı bir adamın simgesel bir adıdır, dedesinden gelen bir şeydir.”

FETHULLAH’IN TDK ANLAMI

Türk Dil Kurumu Kişi Adları Sözlüğü’nde “Fethullah”ın anlamı, “Allah’ın fethi” olarak açıklanıyor. Aynı sözlükte “Fetullah”ın ismi için ise karşılık bulunmuyor.

gul1