Danimarka: Türkiye'ye kaygılarımızı ilettik

Danimarka Başbakanı Rasmussen, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadelesini desteklediklerini belirterek, "Ancak, bu konuda tepkilerin orantılı olması gerektiğini düşünüyoruz ve bu konudaki kaygılarımızı ilettik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İncirlik Üssü'nden koalisyon ülkeleri ile birlikte Suriye'deki hava harekatlarına katılan Danimarka'nın uçaklarını çekme kararının ardından Başbakan Lars Lokke Rasmussen bugün Türkiye'ye geldi. Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Rasmussen, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, "15 Temmuz gecesi uyumadım" dedi. Yıldırım ise Danimarka'nın ROJ TV'yi kapatma kararından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

İki lider görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

YILDIRIM: ROJ TV KARARI GÜZEL BİR ÖRNEK

Yıldırım'ın açıklamasında özetle şunları söyledi:

"Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi konuştuk. Terörle mücadelede uluslaraarası işbirliğine olan ihtiyacın, bugün düne kadar daha fazla olduğu konusunda iki ülkenin aynı düşünceleri paylaştığını gördük. PKK, DEAŞ, FETÖ gibi farklı terör örgütleriyle aynı anda mücadele etmek zorunda olan Türkiye'nin desteklenmesi, bu mücadelenin başarısına destek sağlayacaktır. Danimarka'nın Roj TV'yi kapatma kararı, bu mücadelede güzel bir karar olarak görünmektedir. FETÖ ile mücadele konusunda da bu mücadelenin devam etmesi en büyük arzumuzdur. Mülteciler konusunda ülkemizin AB ile vardığı 18 Mart mütabakatını ve sözlerin karşılıklı olarak yerine getirilmesinin öneminin altını çizdik."

RASMUSSEN: KAYGILARIMIZI İLETTİK

Danimarka Başbakanı Rasmussen ise 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye'nin meşru kurumlarına karşı bir saldırı olduğunu söyledi. "15 Temmuz'da bütün gece uyumadım ve takip ettim" diyen Rasmussen, şöyle devam etti: "Türkiye'ye desteğimiz devam edecek. Türkiye'yi çok yakın bir dost ve müttefik olarak görüyoruz. Türkiye'yi Avrupa ile Asya arasında bir köprü olarak görüyorum. Avrupa ve Türkiye arasındaki işbirliğinin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin darbe girişimi karşısında gerekli adımları atmasını destekliyoruz. Ancak bu konuda tepkilerin orantılı olması gerektiğini düşünüyoruz ve bu konudaki kaygılarımızı ilettik. Ancak bu iki ülkenin arasındaki dostluğu etkilemez.

İncirlik'te Danimarkalı askerleri ağırladığınız için teşekkür ediyorum. Ankara'ya yapmış olduğum bu ilk ziyaret umuyorum ki son ziyaret olmayacak."

(ANKARA-DHA)