AGİT: Hükümet yanlısı medya acı çektiriyor

AGİT'ten Türkiye'ye sert eleştiri: Sadece hükümetin görüşünü yansıtan bir medyanın kalması acı çeken bir toplum yaratıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de basın özgürlüğü üzerindeki baskılara dair son eleştiri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'dan (AGİT) geldi. AGİT'in medya haklarından sorumlu baş temsilcisi Dunja Mijatovic, Türkiye'de gelinen noktada medyanın 'acı çeken bir toplum' yarattığını söyledi.

'SADECE HÜKÜMET YANLISI MEDYA KALDI'

Mijatovic, "21'inci yüzyılda herkesin olumlu bir yöne doğru ilerlediğini umduğu bir ülkenin birdenbire böylesine dehşet verici, insanların ne düşündüklerini ifade etmekten korktukları bir duruma düşmesi kabul edilemez" dedi. Mijatovic, Türkiye'de farklı seslerin yok olması sonucu geriye sadece hükümetin görüşünü yansıtan bir medyanın kaldığını belirterek, bunun 'acı çeken' bir toplum yarattığını kaydetti.

Mijatovic, Hamburg'daki AGİT zirvesinde Deutsche Welle ile yaptığı mülakatta, Türkiye'de medyanın durumunun sadece gazeteciler değil, tüm toplum üzerinde cesaret kırıcı etki yapan 'dehşet verici' bir sorun olduğunu kaydetti.

'ULUSLARARASI TOPLUMUN TAVRI UTANÇ VERİCİ'

Mijatovic 'felaket' durumun sadece Türkiye değil, uluslararası toplum için de utanç verici olduğunu belirterek, Türk hükümetinin uluslararası kaygıları görmezden gelmeye devam ettiğini kaydetti. AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi, "Türk gazeteciler, demokratik ülkeler, AB ve uluslararası örgütler tarafından kendi haline terk edilmiş hissi içinde. Uluslararası toplumun gerekenleri yeterince yaptığını düşünmüyorum" diye konuştu.

AB VE NATO'YA ÇAĞRI

AGİT'in görev alanının sadece durumu gözlemlemek, Türk hükümetine kaygılarını ifade etmek ve sahadaki gazetecilere destek vermekle sınırlı olduğuna dikkat çeken Mijatovic, başta AB Komisyonu ve NATO olmak üzere Türkiye'ye partner ülkeleri 'güçlü bir siyasi atılım' yapmaya çağırdı. (Dış Haberler)