'Mesut Yılmaz, Gülen için aynen öyle dedi'

Mesut Yılmaz'ın Gülen'le ilgili rapor hazırlamak isteyen Emniyet amirlerine “Bakın ha. Böyle bir çalışmayı Başbakan Bülent Ecevit, duyarsa hükûmeti bozar” sözlerine bir tanık aha çıktı. Görüşmede, bulunduğunu açıklayan Adana Emniyet Müdürü Osman Ak, “Doğrudur, şahidim” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Fethullah Gülen'le ilgili Emniyet'te ilk raporu hazırlayan Adana Emniyet Müdürü Osman Ak'ı dinledi.

Gülen için, “Fetöş” ifadesini kullanan Osman Ak, “Biz 17 yıl önce bu yapının röntgenini çektik” dedi. AK Parti'li Selçuk Özdağ, Osman Ak'a raporun yazıldığı dönemde Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral arasında geçtiği ileri sürülen bir diyalogu hatırlattı.

Özdağ Cevdet Saral, Mesut Yılmaz'a “Böyle bir örgüt var, bu yapıyla ilgili çalışmak istiyoruz” dediğinde Mesut Yılmaz'ın “Böyle bir çalışmayı eğer Başbakan Sayın Bülent Ecevit, duyarsa hükûmeti bozar” dediği doğru mu diye sordu.

'ÇOK KRİTİK BİLGİLERE ULAŞMIŞTIK'

Osman Ak, buna “Doğrudur, şahidim” diye yanıt verdikten sonra şöyle devam etti: “Biz, orada Akın Birdal olayının soruşturmasıyla ilgili çok kritik, hassas birtakım bilgilere ulaşmıştık. Operasyonu yürüten Cevdet Bey beni de yanında götürdü. Kısaca ben konularla ilgili, gelişmelerle ilgili bilgi arz ettim... 'Efendim, Fetullahçılarla ilgili böyle birtakım konular var, izin verirseniz…' diye bahsettiğiniz konuyu dile getirdiğimde Sayın Başbakan aynen o cümleyi kullandı.”

Gülen'e devlet korumasında tek soruşturma habere!Gülen'e devlet korumasında tek soruşturma habere!

AYAKÜSTÜ BİR DYALOGDU

Osman Ak, görüşmeyle ilgili detaylı sorular üzerine, "Sayın Saral ile Sayın Yılmaz arasında geçen, ayaküstü, böyle geçerken olan bir diyalogdur, öyle detaylı bir diyalog değildir. Yani, öyle bir laf söylenmiştir ama o, bizim raporumuzun çalışmasının başlamasından altı yedi ay önce olan bir hadisedir. Biz rapor çalışmasına başladığımız zaman azınlık hükûmeti vardı. O zaman Sayın Yılmaz Başbakan değildi” diyerek konuya açıklık getirdi.

İLK CEVDET SARAL SÖYLEMİŞTİ

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Darbe Komisyonu'nda, 1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'dan "Devlet içindeki cemaatçi kadrolara yönelik bir çalışma yapmak için izin istediğini ancak Yılmaz'ın kendisine 'Sakın ha! Ecevit bu Cemaat'e meftûndur, böyle bir çalışma yaptığınızı duyarsa hükümeti yıkar' dediğini" söylemişti.

Fethullah Gülen’in izleri siliniyor!Fethullah Gülen’in izleri siliniyor!

YILMAZ: MEFTUN DEMEDİM

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Saral'ın bu sözleri üzerine bir açıklama yapmış, “gönül vermiş, tutkun” anlamına gelen 'meftûn' kelimesini kullanmadığını söylemişti. Yılmaz'ın açıklaması şöyle olmuştu:

“Üzerinden yaklasık yirmi sene geçtiği için detaylı olarak hatırlamadığım bu olay konusunda Saral'ı telefonla aradım ve bilgi rica ettim. Sayın Saral rahmetli Ecevit'in özellikle yurtdısındaki eğitim kurumları nedeniyle cemaate karsı iyiniyetli ve hoşgörülü bir yaklaşım içinde olduğunu, bu görüşlerini zaten kamouyu önünde de dile getirdiğini, ancak "meftun" ifadesinin tamamen kendi anlamlandırması olduğunu ifade etti. Dolayısıyla benim böyle bir ifadem kesinikle olmamıştır. Rahmetli Ecevit'in ruhunu taciz edeceğine inandığım bu yanlışlığın düzeltilerek kamuoyuna duyurulmasını rica ederim"