Kayyım belediyeden çift dilli trafik anonsu

Diyarbakır'da 6 kavşak noktasındaki trafik ışıklarına görme engelliler için Türkçe ve Kürtçe anons yapan sesli uyarı sistemi kuruldu. Altı Nokta Körler Deneği Başkanı Akif Karataş, kentte 9 bin görme engellinin bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, görme engelli vatandaşların trafikte güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesi için kentte yeni bir uygulama başlatarak, kavşaklara sesli Türkçe-Kürtçe uyarı sistemi kurdu. Yeşil ve kırmızı ışıklarda görme engelli vatandaşların durma ve yürüme durumlarına göre Türkçe ve Kürtçe komutlar veren sesli sistem, kentin değişik noktalarındaki 6 kavşakta hayata geçirildi.

HEM TÜRKÇE HEM KÜRTÇE ANONS

Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, "Yeni atanan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla'ya bu talebimizi ilettik. Böyle güzel bir uygulamanın Diyarbakır'da olması biz görme engellilerce son derece olumlu karşılandı. Artık bağımsız bir şekilde karşıdan karşıya geçmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim en büyük isteğimiz Diyarbakır'ın engelliler için erişilebilir bir şehir olmasıdır. Diyarbakır'da resmi kayıtlara göre 9 bin görme engelli var. Şu an için 6 kavşakta bulunmakta ama 52 kavşağa bu sistem yerleştirilecek, diğer bir özelliği ise Türkçe, hem Kürtçe konuşması. İl dışından gelen, köyden gelen, Türkçe bilmeyen vatandaşlarımız var. Bu uygulama onlar için de büyük kolaylık arz ediyor" dedi.

'ÇALIŞMA SÜRECEK'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, sistemin Dağkapı, Çamlıca, Ofis, Oryıl, Bediüzzaman Camii ve Kiptaş Lisesi Kavşağı'na kurulduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu kavşaklarımızda yayalar için yeşil yandığında çift dilli Türkçe-Kürtçe olarak 'lütfen geçiniz', kırmızı ışık yandığında yine çift dilli olarak 'lütfen bekleyiniz' anonsu yapılmaktadır. Işık süreleri boyunca anons ses seviyesi artarak tekrar edilmektedir. 6 adet kavşakla başlayan çalışmamız bütün kavşakları kapsayacak şekilde devam edecektir" denildi. (DİYARBAKIR/DHA)