BTS: Banliyö trenleri korumaya alınmalı

Taşımacılık Sendikası, bir TCDD klasiği olan 37 yıllık elektrikli banliyö trenlerinin koruma altına alınması için başvuru yaptı. Genel Sekreter Kocabıyık 'Bu diziler biricik' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), İstanbul Beş Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne, bir dönem demiryolu ulaşımında önemli bir yeri olan E 14001, E 14002 ve E 14003 numaralı elektrikli banliyö tren dizilerinin koruma altına alınması için başvuruda bulundu. BTS Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, bu vagonların Adapazarı fabrikasında Fransa'nın Alstom firmasıyla ortak yapılmış gibi görünse de aslında 'ilk yerli banliyö dizisi' olduğu ve bu dizilerin 'endüstriyel miras' niteliği taşıdığını belirtti.

'YAPIM AŞAMALARI SERGİLENMELİ'

BTS tarafından yapılan açıklamada, bu dizilerin Devlet Demiryollarının TÜVASAŞ fabrikasında orijinal renklerine ve donanımına büründürülerek yapım aşamalarının resimleri ile birlikte Haydarpaşa Gar sahasında sergilenmesi de talep edildi.

'BAŞKA YERDE YOK'

Kocabıyık, bu banliyö dizilerinin başka bir yerde bulunmadığının altını çizerek, dizilerin geleceğe aktarılması gerektiğini söylüyor: “Bu diziler 1979'da işletmeye verildi. Kapanıncaya kadar Haydarpaşa–Gebze hattında kullanıldı. Şu an Ankara–Polatlı arasında çalışıyor. Yani bu diziler 37 yıllık bir işletme kültürünün araçlarıdır. Aynı zamanda ortak da olsa ilk yerli banliyö dizisi özelliğini taşıyor. Dolayısıyla bu diziler endüstriyel bir mirastır. Bu nedenlerle korumaya alınması gerekiyor. Başka bir yerde bu dizileri görmek mümkün değil. Bunu geleceğe aktarmamız gerekiyor.”

Etiketler Haydarpaşa bts tcdd