Darbenin 4 kilit isminin ABD kayıtları

Ankara Başsavcılığı, darbe girişiminde kilit rol üstlendikleri öne sürülen Adil Öksüz, Hakan Çiçek, Kemal Batmaz ve Nurettin Oruç'un ABD seyahatlerine ilişkin detaylı bir rapor hazırladı. Rapora göre dört isim, 2015'in sonunda ve Gülen'in haki cübbeli videosunun yayınlandığı 2017 martında ABD'deydi. Son ABD seyahatini ise 15 Temmuzdan kısa süre önce Öksüz ve Batmaz gerçekleştirmiş...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Cumhuriyet Başsıvcılığı'nca yürütülen 15 Temmuz soruşturmasında FETÖ’nün sivil imamları olduğu öne sürülen Adil Öksüz, Hakan Çiçek, Kemal Batmaz ve Nurettin Oruç’un, 'ABD'ye gidiş gelişlerine' ilişkin kayıtların yer aldığı bir rapor hazırlandı.

Rapora göre söz konusu 4 isim Gülen'in yeşil cübbesiyle darbe talimatı verdiği iddia edilen videonun yayınlandığı geçen mart ayında ABD'deydi.

Öksüz, Çiçek, Batmaz ve Oruç'un 2015'in sonunda da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir araya gelip, farklı saatlerde yurt dışına çıkış yaptığı bilgisi da savcılığın raporunda yer alıyor.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre Ankara'da Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak koordinasyonunda yürütülen 15 Temmuz soruşturmasında Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç, FETÖ'nün sivil imamı olduğu öne sürülen 5 ismin ‘yurtdışına çıkış ve yurtiçine giriş’ kayıtlarına ilişkin bir rapor hazırladı.

GÜLEN'İN HAKİ CÜBBELİ VİDEOSU YAYINLANIRKEN

Rapora göre  Fetullah Gülen’in yeşil cübbeyle darbe talimatı verdiği iddia edilen videonun yayınlandığı 21 Mart’ta 'sivil imam' oldukları öne sürülen 4 isim ABD’deydi. Rapora göre Öksüz 17 Mart, Batmaz 12 Mart, Oruç 10 Mart, Çiçek 8 Şubat’ta ABD’ye gitti. Çiçek 24 Mart, Batmaz 23 Mart, Oruç ve Öksüz 21 Mart’ta Türkiye'ye döndü.

DARBE GİRİŞİMİNDEN BİR AY ÖNCE

Savcılığın ulaştığı kayıtlara göre darbe girişiminden bir ay önce Haziran 2016’da 'sivil imam' olduğu belirtilen bu isimler ABD’ye çıkış yaptı. Batmaz 30 Mayıs, Öksüz ve Oruç 20 Haziran, Çiçek ise 19 Haziran’da ABD’ye gitti. Öksüz ve Çiçek 25 Haziran, Batmaz ve Oruç ise 24 Haziran’da Türkiye’ye giriş yaptı.

DARBEDEN ÖNCE SON ABD SEYAHATİ

Star gazetesinin haberine göre ise darbeden önce ABD'ye son seyahati Batmaz ve Öksüz gerçekleştirdi. Buna göre Atatürk Havalimanından aynı uçakla 11 Temmuz 2016'da ABD'ye giden Öksüz ve Batmaz, 13 Temmuz 2016'da da yine aynı uçakla Atatürk Havalimanın'dan Türkiye'ye girdi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç'in hazırladığı raporda, 5 ismin ‘yurtdışına çıkış ve yurtiçine giriş’ kayıtlarına ilişkin şu bilgilere de yer verildi:

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA SÖZLEŞTİLER

Kurmay subayların imamı olduğu belirtilen Hakan Çiçek, 28 Aralık 2015’te ABD’ye gitti. Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç da ABD’ye gitmek için 31 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Atatürk Havaalanı’nda bir araya geldi. Öksüz, saat 07.57’de, Batmaz, 11.59’da Oruç ise 03.59’da çıkış yaptı. Ancak, Batmaz, 31 Aralık’taki çıkışını iptal ederek, 1 Ocak 2016 tarihinde ABD’ye uçtu. Savcılık yetkilileri, Batmaz’ın tedbir amaçlı olarak 1 gün sonra ABD’ye gitmiş olabileceğini değerlendiriyor. Öksüz 4 Ocak, Batmaz ve Oruç 5 Ocak, Çiçek ise 6 Ocak 2016’da Türkiye’ye döndü. Savcılık yetkilileri, şüphelilerin birer gün arayla yurda dönüş yapmalarının da ‘güvenlik tedbiri’ olarak değerlendirildiğini ifade etti.

ALMANYA AKTARMALI

Savcılığın bilgi notunda ABD ziyaretlerinin Ankara’daki önemli toplantılardan sonra olduğu belirtilirken şu ifadelere yer verildi: “Şüpheli Nurettin Oruç’un ABD seyahatlerinde genellikle Ankara Esenboğa Havalimanı’nı kullanarak Almanya üzerinden aktarmalı olarak ABD'ye gittiği ve tedbir uyguladığı tespit edilmiştir. Ayrıca Hava Kuvvetleri personelinden darbe faaliyetine katılan general ve üst rütbeli subaylardan son yıllarda yurtdışına gidenler tespit edilmiş, detaylı yurtdışı giriş -çıkış analiz raporu çalışmaları devam etmektedir.”

BİNİŞ YAKALAMA KARARI OLDUĞU İÇİN GİTMEDİ

15 Temmuz darbe girişimi sırasında, darbeci askerlerin merkez olarak kullandığı Akıncı Üssü’nde görüntüleri ortaya çıkan Harun Biniş’in ise 2016 yılına ait kaydı bulunamadı. Savcılık yetkilileri Biniş’in devlet yetkililerinin telefonlarının dinlenmesine ilişkin davada hakkında yakalama kararı bulunduğu için ABD ziyareti yapmadığını bildirdi. Kayıtlarda Biniş’in ABD ziyaretleri sadece 2015’te görünüyor. Biniş’in 16 Kasım 2015, Batmaz’ın 14 Kasım 2015, Çiçek’in 6 Kasım 2015’te yurtdışına gittiklerini anlaşılıyor. Batmaz’ın 2014’te diğerlerinden daha fazla yurtdışına gittiği saptandı.

'TESADÜF' DEDİLER

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Nurettin Oruç, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş, savcılık ifadelerinde ABD ziyaretlerinin örtüşmesini tesadüf olarak açıklamıştı.

SAHTE KİMLİKLE 4 TELEFON

Savcılık yetkilileri, şüphelilerin cep telefonlarına ilişkin incelemenin sürdüğü de belirtiliyor. Savcılık kaynakları, firari Adil Öksüz’de sahte kimlikle açılan 4 telefon numarası tespit edildiğini kaydetti.