İktidar vekilinden 'Pis Yahudi mahallesi'ne düzeltme isteği

Diyanet’e bağlı İstanbul müftülüğünün Eminönü’deki Yeni Camii için hazırladığı tanıtım metninde, muhitten “Pis bir Yahudi ve Hıristiyan mahallesiydi” sözleriyle bahsettiği ortaya çıktı. Tepkiler üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, metnin en kısa sürede düzeltileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Müftülüğü'nün resmi web sitesi istanbulmuftulugu.gov.tr’de* ‘Tarihi Camilerimiz’ kısmında Yeni Camii’den bahseden müftülük caminin tanıtımda, cami inşaatının yapıldığı mahalleden şu sözlerle bahsedildi: “Caminin inşası için seçilen Bahçekapı çevresi o tarihlerde gümrüğe ve limana yakınlığı dolayısıyla bir ticaret yeri, oldukça sıkışık, aynı zamanda pis bir Yahudi ve Hıristiyan mahallesiydi. Caminin inşaat sınırları içinde bir kilise ve bir sinagog vardı. İstimlâk edilecek evlere iki kat bedel verilmesi; sinagog ve kilise yerine de iki harap mabedin tamiri kararlaştırıldı.”

YAHUDİLER GELİNCE ÇÖPLÜĞE DÖNMÜŞ

Diken'de yer alan habere göre, metnin devamında, “Yapı ilk pencere taklarına kadar yükselmişti. Aradan yıllar geçti ve çevreyi yine Yahudi evleri kapladı, her yer mezbelelik halini aldı.” ifadeleri yer aldı. Arapça kökenli 'mezbelelik' sözcüğü, ‘çöplük’ anlamına geliyor.

ŞALOM YAZARI: YAHUDİ DÜŞMANLIĞI GEREKLİ Mİ?

Konuyu sosyal medyada gündeme getiren Şalom gazetesi yazarı Karel Valensi’nin ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter hesabından bir açıklama yayınladı. Karel Valensi, İstanbul Müftülüğü'nün metninde yer alan ifadeyi "Yeni Camii'yi anlatırken bile Yahudi düşmanlığı gerekli mi" notu ile paylaştı. AK Partili Yeneroğlu ise, metnin değiştirileceğini ifade ettiğini belirterek, şunları yazdı: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kesinlikle tasvip edemeyeceği bir yaklaşım. İstanbul Müftülüğünü düzeltmeye ve özre davet ediyorum. İstanbul Müftümüzle görüştüm. Kendilerinin de kesinlikle tasvip etmedikleri bir dil. Kaynağını tespit edip en kısa zamanda düzeltecekler.”

* Link Diyanet’in internet sitesinden kaldırıldığı için Web Archive’dan verilmiştir. Linki açmak için VPN kullanmanız gerekmektedir.