Demirtaş'a yönelik cezaevi uygulamaları için iptal başvurusu

Cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mektuplarının sansürlenmesi ve el konulması mahkemeye taşındı. HDP milletvekilleri uygulamaların iptali için Edirne İnfaz Hakimliği'ne başvuru yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP milletvekilleri Burcu Çelik Özkan, Erol Dora ve Meral Danış Beştaş, cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik uygulamalar itiraz etti. HDP'li milletvekilleri, Demirtaş'a yönelik uygulamaların iptali için Edirne İnfaz Hakimliği'ne başvuru yaptı. Edirne F Tipi Cezaevi'ne giden milletvekillerinin Demirtaş'la görüşmesine izin verilmedi.

Selahattin Demirtaş'ın, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile birlikte talebi reddedilmiş, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e yazdığı iki mektup ise el konulmuştu. Ayrıca Demirtaş'ın mektuplarının sansürlenmişti.

HDP'den yapılan açıklamaya göre, iptali istenen uygulamalar şu şekilde:

1- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, partisinin grup toplantısı için göndermek istediği konuşma metni ile gazetelerin röportaj talebine verdiği cevabı içeren evrakın reddedilmesi, akabinde sansürlenerek Demirtaş’a iade edilmesi ve asıllarına el konulması üzerine, Edirne Birinci İnfaz Hâkimliğine yapılan itirazlar reddedilmiştir.

Edirne İkinci Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapılarak bu kararın kaldırılması, grup konuşmasının ve röportaj cevabının avukatlara verilmesi talep edilmiştir.

2- Selahattin Demirtaş'ın HDP Grup Başkanı ve milletvekili olması nedeniyle parti ve yasama çalışmalarına dair sorumluluklarının olmasından ötürü HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile aynı odada kalma isteği müdürlükçe karşılanmamıştır.

Demirtaş'ın, uygun kişi ya da kişiler ile kalma hakkının göz önünde bulundurularak oda değişikliği talebinin kabulü için Edirne İnfaz Hâkimliğine başvuru yapılmıştır..

3- Selahattin Demirtaş’ın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e gönderilmek üzere iletmek istediği 2 ayrı mektuba cezaevi görevlileri tarafından el konulmuştur. Ayrıca, Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından “...Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürebilecek, kişi ve kuruluşları paniğe yöneltebilecek yalan yanlış bilgilere yer verildiği…” gerekçesiyle mektupların alıkonulmasına karar verilmiştir.

İptal kararının kaldırılması ve söz konusu mektupların Demirtaş'a iade edilmesi talebiyle Edirne İnfaz Hâkimliğine başvuru yapılmıştır.