Beatrice ve Violet için adalet çağrısı

Daha iyi bir yaşam umuduyla Uganda'dan geldikleri İstanbul'da öldürülen ikiz kardeşlerden Violet Nantaba ile aynı kişiler tarafından dövülerek hastanelik edilen Beatrice Babirye'nin duruşması yarın görülecek. İnsan hakları kuruluşları Violet ve Beatrice için davaya katılım çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da ikamet ettiği evde iki kişi tarafından tecavüz edilerek ve dövülerek öldürülen Ugandalı Violet Nantaba'nın katilleri Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov  yarın hakim karşısına çıkacak.

Evrensel'de yer alan habere göre, Sınır Tanımayan Kadınlar ve Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu, saat 11.30’da Çağlayan Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulunuldu.

Violet Nantaba ile ikizi Beatrice Babirye'nin daha iyi bir yaşam umuduyla İstanbul'a yerleştikleri belirtilen açıklamada, sonrasında yaşananlar şöyle anlatıldı:

"Violet ve Beatrice, Uganda'daki yüksek işsizlik sonucu iyi bir yaşam kurmak umuduyla geçen nisan ayında Türkiye'ye gelmişlerdi. Türkiye'de göçmen kadınlara ayrılan sınırlı sayıda cinsiyetlendirilmiş işlerde çalışarak yaşam mücadelesi veriyorlardı. Violet İstanbul, Aksaray'daki evinde 31 Ağustos 2016 gecesi sanıklar Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov tarafından dövülerek ve tecavüz edilerek vahşice öldürüldü. İkiz kız kardeşi Beatrice ise aynı sanıklar tarafından dövülerek hastanelik edildi.

Soruşturma başlatan polis hastanede ağır yaralı yatan Beatrice'i, sağlık durumunu gözetmeksizin ve kızkardeşinin ölümünün yarattığı travmayı atlatamadan gözaltına aldı ve sınırdışı etti. Beatrice'in bu şartlarda alelacele alınan ifadesiyle iddianame düzenlendi. Beatrice'in tekrar Türkiye'ye gelme koşulunun olup olmadığını bilmiyoruz. Devletin (polisin) bu baştan savma ve ayrımcı tutumu nedeniyle belki de bu eksik ifadeyle eksik bir yargılama yapılacak.

İLK DEĞİL

Violet ve Beatrice'in erkek şiddetinin hedefi olması yeni değil, daha önce de Ugandalı Jesca Nankabirva 2014 yılında Enver Dursun tarafından camdan atılarak öldürülmüştü. Biz kadınların davaya müdahil olması ile sanık 25 yıla mahkum oldu. Göçmen kadınlara yönelik erkek şiddeti göçmenlerin Türkiye'de oturum ve çalışma izinlerine ulaşamaması ve kağıtsız olarak Türkiye'de yaşam mücadelesi vermesiyle yakından ilişkili. Bunu Beatrice'in kötü sağlık koşullarında sınırdışı edilmesi ile de görüyoruz.

Biz Sınır Tanımayan Kadınlar, Jesca davasını takip eden avukatlar, feministler ve davaya destek olan tüm kadınlar, göçmen kadınlara yönelik devlet destekli bu erkek şiddetine karşı mücadele etmek ve onu görünür kılmak için kızkardeşi Beatrice'den aldığımız vekalet ile davayı takip edeceğiz.

Tüm kadınları Violet ve Beatrice'in davasında adalet arayışımıza ve katillerin hak ettikleri cezayı alması için dayanışmaya çağırıyoruz…