A.Ü. Rektörü Erkan İbiş hakkında bir haftada 4 soru önergesi

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, hakkında TBMM'ye bir hafta içinde 4 soru önergesi verildi.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş hakkında bir hafta içinde TBMM Başkanlığı’na 4 soru önergesi verildi. Akademisyenlere açılan soruşturmaları, pasaport yasaklarını, İbiş'in AK Parti Siyaset Akademisi'nde ders vermesini ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yönelik tutumunu konu edinen soru önergelerine henüz bir yanıt verilmedi.

İlk soru önergesi CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir tarafından verildi. Emir, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in AK Parti Siyaset Akademisi’nde ders vermesiyle ilgili soru önergesinde “Bir üniversite rektörünün herhangi bir siyasi partiye ilişkin herhangi bir programda ders vererek yer alması bilhassa siyasal iktidarın eylemleri ve akademik özgürlüklerin halihazırdaki durumu düşünüldüğünde endişelere sebep olmaktadır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, akademisyenlerin yurtdışında düzenlenen bilimsel toplantılara katılmasının engellenmesini gündeme getirmişti. Böke, akademisyenlerin araştırma ve inceleme yapmalarının engellendiğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yönelik yaklaşımını TBMM gündemine taşımıştı. Ayhan Bilgen, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin 157. Kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlandığını hatırlatarak, SBF’nin bilimin gereklerini yerine getirdiği için baskılara maruz kaldığını belirtti. Son 4 yılda öğretim üyelerine açılan 60’ı aşkın soruşturmayı, 5 akademisyenin KHK’yle ihraç edilmesini, yüksek lisans programlarını kapatılmasını, İnkılap Tarihi derslerinin fakülte hocalarından alınmasını ve fakülteye yönelik polis saldırısına soru önergesinden yer veren Bilgen, bu uygulamaların gerekçelerini sordu.

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Cenk Yiğiter hakkında peş peşe açılan soruşturmaları TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, A.Ü. Rektörü Erkan İbiş’in görev yaptığı üniversite bünyesinde idari soruşturmaları bir nevi bedel ödetme aracı olarak mı kullandığını sordu.