Suriyeli muhalifler Ankara'da Rusya'yla görüşüyor

Suriye'de adını vermek istemeyen bir üst düzey muhalif yetkili, Rusya'yla istişare halinde olduklarını söyledi. Muhalif yetkililere göre, Ankara'daki görüşmelerde Türkiye de arabuluculuk yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’da Suriye’nin silahlı muhalif grupları ile Rusya arasında görüşmeler yürütüldüğü öne sürüldü. Adının yazılmaması kaydıyla Al Jazeera 'den Ola Karakurt'a konuşan rejim muhalifi yetkili, görüşmelerin müzakereler şeklinde değil, Türkiye’nin arabuluculuk yaptığı dolaylı istişareler formatıyla gerçekleştiğini ifade etti. Görüşmelerin amacının Halep’te şiddeti azaltmak ve insani yardımlara geçiş sağlamak olduğunu belirten muhalif yetkili, Rusya'nın tavize yanaşmadığını ama buna rağmen görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Görüşmelerin amacının Halep’te şiddeti azaltmak ve insani yardımlara geçiş sağlamak olduğunu belirten muhalif yetkili, Rusya’nın tavizsiz bir tavır takındığını, ancak görüşmelerin şimdilik devam ettiğini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞME

Ankara’da Suriye muhalefeti ile Rusya'nın görüşmeleriyle eş zamanlı olarak Suriyeli muhaliflerin siyasi geçiş müzakerelerini yürütmek için kurdukları Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicap ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında da bir görüşme gerçekleşti.

Muhaliflerin Rusya'yla Ankara'da yaptığı gizli görüşmeler Financial Times Gazetesi'nin bugünkü sayısında da yer buldu. Financial Times, dört muhalife dayandırdığı haberinde bu adımın Türkiye'nin inisiyatifiyle gerçekleştiğini yazmıştı. Gazetede, bu buluşmaların Washington'un ilgisi ve bilgisi dışında yürütüldüğü iddia ediliyor

LAVROV: HERKESLE GÖRÜŞMEYE HAZIR OLDUĞUMUZU SÖYLEDİK

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Alanya ziyareti sırasında Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazeteciler bu konuyu sordu. Lavrov şu yanıtı verdi:

"Biz Suriye'deki herkesle görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Siyasi muhalefet şu anda göçmenlerden oluşuyor çoğunlukla, onlarla görüşemiyoruz. Bir kısım da Suriye'de, gerçekten vatansever. Hiçbir yere gitmiyor. Bu kesimlerle de görüşeceğiz. Barış sürecini desteklemek için Savunma Bakanlığı ve diğer kurumlar da bunun için çalışıyor. Biz hiçbir zaman kimseyle görüşmeyiz demedik, demeyiz de."

Lavrov, buna ek olarak Türkiye ile sürekli fikir alışverişinde bulunduklarını da ifade etti.

9 AĞUSTOS'TA ÖNERİ SUNULMUŞTU

Basın toplantısında Lavrov'un ardından söz alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Rusya'nın muhalefetle görüşmesi son derece doğaldır" dedi.

Çavuşoğlu, 9 Ağustos'ta yapılmış olan görüşmede bu öneriyi dile getirdiklerini de hatırlattı. Krizde Rusya'nın yapıcı rolünü vurgulayan Çavuşoğlu "Rusya'nın muhalefele görüşmesi son derece doğaldır. Toprak bütünlüğü yanında ülkenin birliğini sağlamak gerekiyor, kapsayıcı olmak gerekiyor. Suriye halkının hepsinin içinde olacağı, kimsenin dışlanmadığı bir sistem olursa kalıcı barış olur" yorumunda bulundu.

MUHALİFLER HALEP ORDUSU ADIYLA BİRLEŞTİ

Öte yandan Halep’teki muhalif gruplar, büyük bir ilerleme sağlayan rejime karşı koymak amacıyla birleştiğini açıkladı. Altında savaştıkları farklı isimleri ve bayrakları bıraktığını açıklayan gruplar, Halep Ordusu adı altında tek isim ve komuta içinde savaşacaklarını açıkladı.

Muhalifler, bu adımda iki şeyi amaçlıyor. Birinci hedef,  Suriye ordusu ve yanında savaşan milislerin ilerleyişine karşı koymak. İkinci amaç ise Rusya’nın, "Terör grubu" olarak tanımladığı Şam’ın Fethi Cephesi ile mücadele gerekçesini geçersiz kılmak.

MUHALİFLER DOĞU HALEP'İN ÜÇTE BİRİNİ KAYBETTİ 

Suriye’de rejim güçleriyle yanında savaşan İran destekli Şii milisler, son günlerde yaşanan çatışmalarda muhaliflere karşı büyük bir ilerleme sağladı.

Kuşatma altındaki Halep'in doğusunda stratejik bölgeleri kaybeden muhalifler en az 10 mahalleyi Suriye ordusuna ve PKK'nın Suriye kolu YPG'ye kaptırdı. Muhalifler 48 saatte ellerindeki toprağın 3'te birini kaybetmiş oldu. Söz konusu toprak kaybı 2012'den bu yana Halep'te yaşadıkları en büyük kayıptı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre rejimin ilerleyişinden sonra 250-300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen Halep'in doğusundan 50 bin sivil o bölgeden kaçtı.

KADER KENTİ HALEP

Suriye’deki iç savaşın kaderini değiştirme potansiyeline sahi olan Halep şehri, rejim ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. Kentin batı semtlerini elinde bulunduran rejim, muhaliflerin denetimindeki Halep’in doğu semtlerini temmuz ayından bu yana kuşatma altında tutuyor.

Rejim, stratejik Halep kentindeki savaşı kendi lehine bitirmek istiyor. Bu amaçla muhaliflerin elindeki doğu semtleri yoğun bir şekilde bombalıyor.

Suriye devlet yönetimi ve Rusya, yaklaşık 300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen kentin muhalif bölgelerini daha kolay ele geçirmek amacıyla, birçok kez ateşkesle eş zamanlı olarak "güvenli koridorlar" uygulamasına başvurmuştu. Hem halka hem de silahlı muhaliflere bu koridorları kullanarak kentten çıkmaları için çağrı yapmıştı. Ancak ne halk ne de silahlı gruplar kentten tamamen çıkmış değil.