'Müfettişlerin olumlu rapor verdiği bir yardım derneği neden kapatılır?'

KHK ile kapatılan Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Mustafa Ocaklık, kararın hukuksuz olduğunu söyledi. Derneğin tekrar açılması için girişimde bulunacaklarını aktaran Ocaklık, "Müfettişlerin denetlediği ve olumlu rapor verdiği bir yardım derneği neden kapatılır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - IŞİD’in Kobani'ye saldırısı sırasında Rojava’dan göç edenler için bir yardım koordinasyonu kuruldu. Koordinasyon, 2014 yılında Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adını alarak kurumsallaştı. Kısa zamanda Rojava Derneği adıyla tanındı ve Rojava’dan göç edenlere destek olmak isteyenlerin adresi haline geldi.

IŞİD’in Şengal’e saldırması yeni bir göç dalgasına neden oldu. IŞİD'den kaçan Ezidiler; Diyarbakır, Batman ve Midyat gibi şehirlere kadar uzandı. Onlara yardım elini uzatan kurumların başında yine Rojava Derneği yer alıyordu.

Bölgenin birçok yerinde sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesiyle yüz binlerce insan yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Rojava Derneği, göç eden ve kendilerini yoksulluğun içinde bulan insanların da yardım etti.

OHAL İLE GELEN KAPATMA

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan süreç, Meclis’te onaylanan Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnameler’e (KHK) kadar geldi. KHK ile birçok kurumun faaliyetleri ya durduruldu ya da tamamen kapatıldı.

Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de kapısına kilit vurulan derneklerden biri oldu. Yüz binlerce insana yardım eli uzatan dernek kapatıldı, peki yardıma ihtiyaç duyan insanlar ne olacak? Derneğin kapatılmasını ve yardıma ihtiyaç duyan insanları Rojava Derneği Eş Başkanı Mustafa Ocaklık ile konuştuk.

'MÜFETTİŞLER DERNEK İÇİN OLUMLU RAPOR VERDİ'

Ocaklık, derneklerinin kapatılmasını hukuksuz bir girişim olarak değerlendiriyor. Ocaklık, “Hiçbir örgütle bağımız yok” diyor ve ekliyor: “Derneğimiz yardıma ihtiyaç duyan insanlara ne etnik ne de dini hiçbir fark gözetmeden yardım etmeye çalıştı. Yüz binlerce insan derneğimize destek oldu, bunların arasında AK Parti'li, CHP’li olanlar da var. Yurtdışından da çok destek aldık. Bizde toplanan yardımları hiçbir ayrım gözetmeden ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Şimdi ben soruyorum: Müfettişlerin denetlediği ve olumlu rapor verdiği bir yardım derneği neden kapatılır.”

İlk etapta Rojava’dan göç edenlerle dayanışma amacıyla dernek kurma ihtiyacı duyduklarını hatırlatan Mustafa Ocaklık, "Ama bununla yetinmedik, Şengal’den göç edenlere, sokağa çıkma yasakları nedeniyle perişan olan insanlara da yardım etmeye çalıştık. Hopa’da sel felaketinden etkilenen insanlara iki TIR yardım malzemesi gönderdik" diyor.

'İKİ AY SONRA NE OLACAK?'

Diyarbakır’da kurulan derneğin Türkiye’de genelinde 26 şubesi vardı. KHK ile derneğin bütün şubeler kapatılırken, Gaziantep ve Batman şubelerindeki gıda ve battaniyelere el konuldu. Derneğin banka hesabı da donduruldu.

"Bizim derneğimizi kapattılar, ama ihtiyaç sahipleri hâlâ yerinde duruyor" sözleri ile karara tepki gösteren Ocaklık, "Ulaşabildiklerimize iki ay yetecek kadar gıda yardımında bulunduk. Ama iki ay sonra ne yapacak bu insanlar" diye soruyor.

Kobani’den gelenlerin büyük çoğunluğunun geri döndüğünü hatırlatan Ocaklık, Şengal’den gelenlerin kamplarda yaşamaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Şengal'den gelenlere yaptıkları yardımın kesildiğini aktaran Ocaklık şunları söyledi: "Belediyeler de çeşitli yardımlarda bulunuyordu, ancak belediyelere de kayyım atandı ve neredeyse bütün faaliyetleri durmuş durumda. Daha sonra kamplarda kalan insanlara maddi manevi yardımlarda bulunacaklar mı, birlikte göreceğiz."

'85 BİN AİLEYE DÜZENLİ YADIM YAPILIYORDU'

Rojava Derneği yüzlerce gönüllüsü ve geniş yardım ağıyla Şırnak, İdil, Cizre, Nusaybin, Yüksekova ve Sur’dan sokağa çıkma yasağı nedeniyle göç eden ve yardıma ihtiyaç duyan ailelere de yardım etti.

Ocaklık’ın verdiği bilgiye göre, faaliyetlerinin durdurulduğu güne kadar, 85 bin aileye düzenli olarak gıda yardımı yapılıyordu. Ocaklık, “Bu da 350 bin kişi yapıyor” diyor. Ocaklık, Şırnak’ta evleri yıkılan aileler için bin çadır kurduklarını, bu çadırlardan 300’ünün valilik kararıyla kaldırıldığını da belirtti.

Şırnak’ın birçok mahallesinin yerle bir olduğunu anlatan Ocaklık, “Şırnak’a çadır, giyim, sağlık malzemeleri, ev onarımı için yardımlarımız oldu” diyor. "Kardeş Aile" kampanyası başlattıklarını hatırlatan Ocaklık, “5 bin civarında da kardeş ailemiz var” diye konuştu.

'DERNEĞİN TEKRAR AÇILMASI İÇİN GİRİMDE BULUNACAĞIZ'

Ocaklık, dernek kapatıldıktan sonra pek çok kurum ve kişiden destek mesajı aldıklarını aktarıyor. Dernek kapatıldıktan sonra yardım etmek isteyenlerin yine kendilerini aradığını ve nasıl katkıda bulunabileceklerini sorduklarını dile getiren Ocaklık, "Artık yardımların toplanacağı bir dernek yok. Biz de bireysel yardım yapabileceklerini söylüyor, yönlendiriyoruz onları" diyor.

Kapatma kararının insanları açlığa mahkum etmek anlamına geldiğini söyleyen Ocaklık, bu durumu, “Devlet yardıma ihtiyaç duyan insanları kendine muhtaç bırakmak istiyor” şeklinde değerlendiriyor.

Mustafa Ocaklık, kapatılmadan önce de Rojava Derneği’nin çeşitli baskılarla karşılaştığını ise şöyle anlattı: “Bir yıldır şube başkanlarımız ile yönetim kurulu üyelerimiz, gönüllü çalışanlarımız gözaltına alınıp tutuklandı. Yardım TIR'larımıza gerekçesiz bir şekilde el konuldu, banka hesaplarımız kapatıldı ve yüklü idari para cezalarıyla fiilen çalışmalarımız engellenmek istendi. Dernek faaliyetini inceleyen müfettişler bir şey bulamadığı halde bunları yaşadık. Şimdi bir KHK ile kapatarak bu engelleme çabasını resmileştirdiler."

Derneğin kapatılmasının hiçbir hukuki gerekçesinin bulunmadığını belirten Ocaklık, bu duruma itiraz edeceklerini ve derneği yeniden açmak için yasal girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Ocaklık, “Yardıma ihtiyaç duyan insanlarımızı aç ve açıkta bırakmayacağız. Onların mağduriyetini gidermek için elimizden geleni yapacağız. Devlet derneğimizi mühürledi, ama yardım elimizi uzatmaya devam edeceğiz” dedi. (DUVAR)