Avrupa'ya en çok başvuru Türkiye'den

Avrupa Konseyi'nin gazetecileri koruma amaçlı dijital platformuna en çok başvuru Türkiye'den yapılıyor. Son 18 ayda Türkiye'den 82 başvuru yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Konseyi tarafından gazetecileri korumak için oluşturulan dijital platforma en çok başvuru Türkiye'den yapılıyor. Platform ortağı medya veya ifade özgürlüğü kuruluşları son 18 ayda Türkiye’de 82 gazeteci ya da medya kuruluşunun “tehdit altında olduğuna” dair  şikayet başvurusu  yaptı.  Bu şikayetlerden 47’si 2016 yılına ait.  Başvurulardan sadece dört tanesi çözüme kavuşturulabildi.

Deutsche Welle'nin haberine göre platforma başvuru yapan gazeteciler arasında Can Dündar, Erdem Gül, Kadri Gürsel, Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Ahmet Hakan, Mümtazer Türköne gibi yazarlar bulunuyor. Listede birkaç hafta önce tutuklanan Cumhuriyet gazetesi yönetici ve köşe yazarları da bulunuyor.

Hükümet, 2015 yılında 27 şikayet hakkında Avrupa Konseyi’ne bilgi verirken 2016 yılında sadece 3 dosya hakkında Avrupa Konseyi’ne yanıt gönderdi. Bu yanıtların en sonuncusu bu yılın Ocak ayında Strasbourg’a ulaştı.

TEK UZLAŞMA: AHMET HAKAN VAKASI

Hükümet 2015 yılında gelen Can Dündar ve Erdem Gül adına gönderilen şikayetle ilgili Gül ve Dündar hakkında açılan davaların medya özgürlüğünü kapsamadığını Türkiye’de medya özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğunu” belirtti. Uzlaşma sağlanan tek vaka Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ın  1 Ekim 2015 tarihinde evinin önünde  saldırıya uğraması üzerine yapılmış olan başvuruydu. Ankara'nın 7 Kasım 2015 tarihinde gönderdiği cevapta “Gazeteciler ve medya gruplarına yönelik saldırılar kabul edilemez. Ahmet Hakan’a yönelik saldırı Türkiye’de en üst düzey resmi makamlarca şiddetle kınanmıştır. Saldırının sorumlulularının adalet önüne çıkarılmaları için gerekli önlemler alınmıştır”  denildi.

Devlet yetkilileri, Kadri Gürsel’in ”Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren bir tweet attığı için Milliyet gazetesinden kovulduğu” yönündeki şikayete 21 Ağustos 2015 tarihinde, “Kadri Gürsel ile Milliyet gazetesi arasındaki özel ilişkiden kaynaklanan bu olay Türk mahkemelerine intikal etmemiştir” şeklinde kısa bir cevap  gönderdi.

KONSEY HÜKÜMETLERDEN HESAP SORUYOR

Platform; Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Index on Censorship, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ) ile işbirliği içinde kuruldu.Platform içindeki STK'lar Avrupa ülkelerinde “tehlike altında olan” gazeteci veya medya kuruluşlarının durumunu somut veriler çerçevesinde Konsey'e bildiriyor. Konsey de söz konusu devletlerden açıklama talep ediyor.

Avrupa Konseyi Siyasi Planlama Dairesi Müdürü Matjaz Gruden tarafından yapılan açıklamaya göre sadece Türkiye değil Avrupa'nın genelinde de medya özgürlüğü kötüye gidiyor. Nisan 2015’ten bu yana platforma 29 Avrupa ülkesinden 227 şikayette bulunuldu.Platforma bugüne kadar Rusya’dan 19, Fransa’dan 15, Azerbaycan’dan 13, Belçika’dan 8, Yunanistan’dan 7, İtalya’dan 5, Almanya’dan ise 4 şikayet geldi.