Fidel Castro hayatını kaybetti

Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro yaşamını yitirdi. Küba devlet televizyonu, 90 yaşındaki Fidel Castro'nun hayatını kaybettiğini duyurdu. Castro bugün kendi isteği doğrultusunda yakılacak...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan gece geç saatlerde yaptığı açıklamada abisi Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Fidel Castro'nun naaşı kendi isteği üzerine yakılacak ve krematoryuma gönderilecek. Ülkede birkaç gün sürecek ulusal yas ilan edilecek.

Küba'yı yönettiği 1976-2008 arasında Amerikan kapitalizmine kafa tutan Castro, onlarca suikast girişiminden kurtulmuştu. 20'inci yüzyılın en önemli siyasi liderlerinden sayılan Castro, 2008'de devlet başkanlığını kardeşi Raul Castro'ya devretmişti.

FİDEL CASTRO KİMDİR? 

Castro öğrenimini Havana Üniversitesi'nde yaptı ve hukuk doktoru olarak mezun oldu. 1947’de Dominik Cumhuriyeti'ne karşı başarısızlıkla sonuçlanan bir 'çıkarma' harekatında bulundu. 26 Temmuz 1953’te Santiago’daki Moncado kışlasına başarısız bir baskın düzenledi. Tutuklanarak, Santiago da Küba Yüksek Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkemede suçlu bulunarak on beş yıla mahkûm edildi. Juventud Adası'nda bir süre hapis yattıktan sonra, geri kalan cezası affedilerek 1955’de serbest bırakıldı.

Bu dünyadan Castro geçtiBu dünyadan Castro geçti

Castro ölünce kutlama yaptılar!Castro ölünce kutlama yaptılar!

1955’te Küba’dan ayrılarak Meksika’ya geçti. Burada yeni bir örgüt kurdu. 1956 yılında Küba’ya girişilen çıkarma başarısızlıkla sonuçlanınca, kardeşi Raul ve Ernesto Che Guevera’nın da bulunduğu bir grup arkadaşlarıyla birlikte Sierra Maestra Dağları'na çekildi. Orada başlattığı hareketi, diğer şehirlerdekilerle birleşerek güç kazandı. Devlet Başkanı Batista, 1 Ocak 1959’da Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtıktan sonra Castro ve taraftarları, 1959 yılı başlarında Havana’ya girdi. Başkanlığa getirilen Castro hükümeti geniş kapsamlı toprak reformuna girişti. Topraklarının kamulaştırılmasından zarar gören ABD şirketlerinin baskısıyla, ABD hükümeti Küba’ya karşı ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Castro, şeker karşılığında Sovyetler Birliği'nden aldığı ham petrolü, ABD şirketlerinin elindeki rafinerilerde işletemedi. Bunun üzerine bütün rafinerileri devletleştirdi. Bu durum zaten soğuk olan ABD-Küba ilişkilerini iyice bozdu. 1961 yılının Nisan ayında ABD, Castro’yu devirmek için Küba’ya karşı Domuzlar Körfezi Harekatı'nı (Bay of Pigs) yaptı. Fakat CIA tarafından düzenlenen bu harekat başarısızlıkla sonuçlandı.

Castro, 1 Mayıs 1961’de Küba’yı "Sosyalist Cumhuriyet" ilan etti. 1962'de Küba’ya Sovyet yapısı nükleer başlıklı füzeler yerleştirilince ABD'yle Rusya’yı savaşın eşiğine geldi. Fidel Castro, 7 Şubat 1986’da Küba Komünist Partisi'nin üçüncü kongresinde yapılan seçimde partinin birinci sekreterliğine yeniden seçildi. Partinin ikinci sekreterliğine, kardeşi Raul Castro getirildi. Castro 2008 yılından devlet başkanlığı görevini tamamen kardeşine devretti.