'Solcular, IŞİD'ciler ve FETÖ'cüler bir arada'

Cezaevlerinde solcu mahkûmlarla, IŞİD’liler ve kriminal suçluların aynı bloklara yerleştirildikleri iddia ediliyor. İddiayı doğrulayan avukat Tugay Bek, Adana F Tipi Cezaevi’nin önünde sürekli TOMA ve itfaiye aracı bekletilmesine dikkat çekerek olası bir "Hayata Dönüş" operasyonu uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cezaevlerinde sol örgüt davalarından mahkûm olanlarla, IŞİD’lilerin ve kriminal suçluların aynı koridorlarda ya da bloklarda tutulmaya başlandığı öne sürülüyor.

Adana Barosu avukatlarından Tugay Bek, böyle bir uygulama olduğu konusunda bilgileri olduğunu belirtiyor. Adana F Tipi Cezaevi’nden örnek veren ve olası bir operasyon yaşanabileceğine dikkat çeken Tugay Bek 12 Eylül döneminde cezaevlerinde darbeciler tarafından yapılan ‘karıştır barıştır’ uygulamasını hatırlattı. Bek, "Bununla sol ve sağ örgütlerden mahpuslar aynı koğuşlara yerleştiriliyordu. Darbeciler ‘Memlekette kardeş kavgası bizimle son buldu. Sağcılar ve solcular bir arada barış içinde yaşıyor’ propagandası yapıyordu. Pek çok kavgaya neden olan bu uygulama kişiliksizleştirmeyi, yılgınlığı ve asimilasyonu hedefliyordu. Mahpusların direnişi ve mücadelesi neticesinde ortak koğuş uygulaması son buldu” diyor.

'ADANA CEZAEVİ’NİN ÖNÜNDE TOMA VE İTFAİYE ARACI BEKLİYOR'

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, 12 Eylül'den 36 yıl sonra ‘karıştır barıştır’ uygulaması yine gündeme geldiğini belirten Bek şunları söyledi: "F tipi cezaevleri açıldıktan bu yana mahpuslar yargılandıkları örgütlere göre, oda ve koridorlara yerleştirilmekteydi. Geçtiğimiz hafta Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 30 mahpus İzmir Cezaevi'ne nakledilirken, PKK ve diğer sol örgütlerden mahpusların kalmakta olduğu odalar da değiştirildi. PKK, sol örgütler ile IŞİD ve FETÖ'den kalmakta olan mahpuslar aynı koridorlara yerleştirilmiş durumda. Telefon ve görüş için odalarından çıkan mahpuslar koridorlarda diğer örgütlerden olanlarla karşılaşabiliyor."

Hükümlü ve tutukluların ortak yaşam alanlarından faydalanmasının engellendiğini söyleyen avukat Bek, havalandırmalarda mahpuslar arasında sürekli bir ağız dalaşı yaşandığını ifade ediyor. "Geçtiğimiz yıl bir tecavüz zanlısının mafya mensupları tarafından tabanca ile infaz edildiği Adana F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki mahpuslar, can güvenliklerinden kaygı duyuyor" diyen Tugay Bek gerilimin cezaevi dışında da hissedildiğini ifade ediyor: "Cezaevinin hemen önünde sürekli olarak TOMA ve itfaiye bekletilmesi yeni ‘Hayata Dönüş’ operasyonları endişesini artırıyor."

'DEMİRTAŞ DA IŞİD’LİLERLE AYNI BLOKTA KALIYOR'

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a Edirne Cezaevi’nde uygulanan tecridi gündeme getirdiği açıklamasında "can güvenliği" konusunda da bir uyarıda bulunmuştu. Demirtaş’ın "neden siyasi mahkûmların değil cihatçı ve kriminal suçluların kaldığı C koğuşunda tutulduğunu" soran Baydemir, bunun tek başına bir tehdit olduğunu öne sürmüştü. (DUVAR)