'Aç kapa KHK': 175 dernek geri açıldı!

OHAL Kararnamesiyle 4 ay önce kapatılan bin 125 derneğin 175'i yeni bir OHAL Kararnamesi ile açıldı. Aynı kararnameyle 375 derneğin daha kapısına mühür vuruldu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yaşanan durumu "Aç-kapa KHK" sözleriyle eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından 23 Temmuz’da çıkarılan ilk OHAL kararnamesiyle Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkili olduğu gerekçe gösterilerek 104 vakıf, bin 125 dernek kapatıldı.

Geçen 4 ay içinde bu kapatmalara itirazlar yapıldı. İtirazların bir kısmı yerinde bulundu ve bazı vakıf ve derneklerin açılmasına karar verildi.

22 Kasım’da yayınlanan 667 sayılı kararnameyle aralarında Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın da bulunduğu 18 vakfın kapatma kararı kaldırıldı.

Aynı kararnameyle kapatılan 175 derneğin de açılmasına karar verildi. Faaliyetlerine devam edecek bu dernekler arasında Önce İnsan ve Çevre Derneği, Türk-Romen Dostluk Derneği, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği, Mobbingle Mücadele Derneği gibi Türkiye’nin farklı illerinde çok sayıda dernek var.

İlk kararnameyle Türkiye genelinde 22 şubesi olan Sosyal Hizmetler Derneği’nin Diyarbakır Şubesi de kapatılmıştı. Yeniden açılan dernekler arasında bu dernek de bulunuyor.

SHUDER AÇILDI, GÜNDEM ÇOCUK KAPANDI

Suriye’den göç eden sığınmacıların yanı sıra çatışmalar-sokağa çıkma yasakları nedeniyle yaşanan iç göçte mağdur olan vatandaşlara sosyal destek hizmetleri sunan derneğin kapatılma gerekçesi de neden yeniden açıldığı da anlaşılamadı.

Dernek Başkanı Bülent Karakuş, Diyarbakır Şubesi’nin kapatma kararı üzerine AK Parti’den CHP’ye BİMER’den CİMER’e her kuruma itiraz başvurusu yaptıklarını ama geçen süreçte ne kapatmayla ne de yeniden açılma gerekçesiyle ilgili  tek bir resmi bilgi edinemediklerini anlattı.

Dernek yöneticileri, şubelerinin açılmasına sevinirken aynı kararnameyle yine çocuklar üzerine çalışmalarıyla bilinen Gündem Çocuk’un kapatılmasına ise anlam veremedi. Karakuş, Gündem Çocuk'un kapatılmasına çok üzüldüklerini söyledi.

'ZÜCCACİYE DÜKKANINA GİRMİŞ FİL GİBİ'

Durumu, "Aç-kapa KHK" olarak nitelendiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise şunları söyledi, "Bu aç-kapa durumları, ne kadar özensiz, araştırma yapmadan işlem yaptıklarını ortaya koyuyor. Kapatılmaya asla konu olamayacak dernekler var içlerinde. Üstelik soruşturma aşamasında da bu özensizlik devam ediyor. Dernek kapatmak, kişileri açığa almak yerine doğru olan adil yargılama sürecini yürütmek, yargı sonuçları beklenene kadar işlem yapmamaktır. Kıra döke, züccaciye dükkanına girmiş fil gibi dağıtırsanız telafisi imkansız sonuçlar yaratmış oluyorsunuz."