Kadınlar Meclis'te 'istismar'ı protesto etti

Kadınlar cinsel istismar önergesini Ankara'da TBMM'nin önünde protesto etti. Kadınların protesto sürerken, hükümet, tasarıyı komisyona geri çektiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  'Cinsel istismar mağdurunun faille evlendirilmesi durumunda failin affı' olarak yorumlanan AK Parti önergesini protesto için kadınlar Meclis'in önünde buluştu.

Kadın örgütlerinden siyasi partilere çok sayıda kadın önerge Meclis'in ziyaretçi girişi olan Dikmen kapısında toplandı.

Polisin aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kızılay'dan başlayarak Meclis'e kadar yol boyunca çevik kuvvet ekipleri vardı. Alınan önlemler eylemcilere müdahale ihtimalini akıllara getirirken protestocular Meclis'e güvenlik aramasından geçirilerek alındı.

Protestocular ellerinde "Çocuk gelin yoktur sapık erkek vardır, tecavüzcüleri korumayın, çocuk istismarına hayır, duy sesimi çıkar sesini, çocuk susar sen susma vb. sloganların yer aldığı dövizler taşıdılar.

Sık sık "Kadınlar özgür olsa dünya yerinden oynar" sloganı atan kalabalık açıklama yapmaya hazırlanırken Akay Kavşağı çıkışında Halkevleri ve Nar Kadın Dayanışması grubuna polis müdahale etti.

whatsapp-image-2016-11-22-at-09-30-11

HÜKÜMETİN AÇIKLAMASINA TEPKİ

İstismarcıya af önergesini protesto edenler, eylemden hemen önce düzenlemenin komisyona çekileceğinin açıklanmasına tepki gösterdiler. 'Bunun bir kazanım değil kandırmaca olduğunu' belirten kadınlar ve eyleme destek verenler "amaçları bu eylemi gayrimeşru kılmaktır" yorumunu yaptılar.

cadi

'Kampüs Cadıları' grubundan üniversite öğrencisi Melike Avcı, Duvar'a şu açıklamayı yaptı: "Eylemden hemen önce önergenin komisyonda görüşüleceğinin açıklanmasının amacı bizim direncimizi kırmak içindir. Toplumsal isyanı bastırmaya dönük bu hareket, ortalık durulunca tekrar pişirilip önümüze konulacak. AKP Hükümetlerinin 14 yıldır yaptıkları göz önünde bulundurulduğunda onlardan çocuklardan ve kadınlardan yana bir yasa beklemiyoruz."

whatsapp-image-2016-11-22-at-09-30-17

CHP'Lİ ÇAKIRÖZER: KADINLARIN BAŞARISI

Eyleme kadın, gençlik ve il örgütleriyle katılan CHP'nin Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de önergenin komisyona çekilmesiyle ilgili şunları söyledi, "Önergenin topyekûn geri çekilmesi gerekir. Bu kadarı bile kadınların başarısıdır, kadın erkek herkesin omuz omuza mücadelesinin sonucudur. Bu düzenlemenin bir daha gündeme gelmemesi için mücadeleye devam etmek gerekiyor."

whatsapp-image-2016-11-22-at-10-47-41

CHP'Lİ KADINLAR EYLEMDEN SONRA MECLİS'E

TBMM Dikmen kapısındaki protesto eylemine katılan CHP'li kadınlar daha sonra partilerinin grup toplantısına katılmak için Meclis'e geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis bahçesinde kadınlarla birlikte basın toplantısı yaptı. Tartışılan önergeyi 'utanç düzenlemesi' olarak nitelendiren Gök, Türkiye'nin bu yasayı elinin tersiyle ittiğini söyledi.

Önergenin geri çekilmesiyle ilgili henüz bir süreç işlemediğini belirten Gök, "Bu utanç yasası çöplüğe atılana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

Önergenin tamamen çekilmesini isteyen kadınlar, "umut var biz varız" sloganları attı.

CHP'li kadınlar partilerinin grup toplantısına, daha sonra da izleyici olarak meclis genel kuruluna katılacak

whatsapp-image-2016-11-22-at-10-47-50 whatsapp-image-2016-11-22-at-10-53-12