Dondurma köyünün kaderi bugün belli oluyor

Dondurma köyündeki altın, gümüş ve kurşun madeni ile ilgili ÇED raporu bugün belli oluyor. 15 yıldır bölgede çalışmalar yapan Kazdağı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ünal, köylülerin bu projeye karşı olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Dondurma köyüne yapılacak altın madeni arama çalışmaları ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu açıklanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, şirketin başvurusunu bugün karara bağlaması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Dondurma köyünde, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından altın, gümüş ve kurşun madeni arama çalışmaları yapmak istedi. ÇED yönetmeliği gereğince, 2015 yılının Ocak ayında yetkililer halkı bilgilendirme toplantısı için Dondurma'ya gitti.

Madencilik faaliyetlerine karşı çıkan köylüler, yetkilileri dinlemedi. Firma, ÇED başvuru dosyasını hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Başvurudan bir buçuk yıl sonra, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyle ilgili ÇED olumlu ya da ÇED olumsuz kararını bugün verecek.

'KÖYLÜLER PROJENİN ZARARLARINI BİLİYOR'

İnşaat Mühendisi ve Kazdağı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ünal, bu bölgede yaklaşık 15 yıldır çalışmalar yaptığını belirtti. Dondurma ve civardaki köylerde yaşayanların projeye karşı çıktığını söyleyen Ünal, "Daha öncede burada halkı bilgilendirme toplantısı yaptıklarında yurttaşlar buna karşı çıktılar. Köylüler bu projenin zararlarını biliyor. Bu nedenle köylüler madencileri kendi topraklarında istemiyor" dedi.

ŞİRKET TEMSİLCİLERİ KÖYDEN ÇIKARILDI

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında Dondurma köyünde yapılmak istenen "Halkı Bilgilendirme Toplantısı",  köylüler tarafında protesto edildi. Altın madenciliğinin çevreye verdiği zararları bildiklerini söyleyen köylüler, şirket temsilcilerinin bilgilendirme yapamadan teneke çalarak, davul zurnayla, köyden çıkartmışlardı.