'İstismar Romanlar üzerinden savunulamaz'

CHP'li Özcan Purçu, iki bakanın cinsel istismar suçlarına af getiren önergeyi Romanlar'ı örnek göstererek savunmasına tepki gösterdi. Purçu, teklif Meclis'te görüşülürken Adalet Bakanı Bozdağ'ın kendisine "Hemen Romanların erken evlilik sorunuyla ilgili bir önerge verelim" dediğini de aktardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti'nin tartışma yaratan cinsel istismar suçunda cezaları erteleyen önergesine tepkiler sürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu düzenlemeyi savunurken Romanları örnek gösterdi. Her iki Bakan da özellikle Roman vatandaşlarda küçük yaşta evliliklerin ciddi mağduriyet yarattığını ileri sürdü. Bu düzenlemeyi ilk gündeme getiren kişinin de CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu olduğu da iddia edildi.

'İSTİFA EDERİM'

Duvar bu iddiaları CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya sordu. Bugüne kadar bu konunun tartışıldığı hiçbir komisyon çalışmasına katılmadığını, getirilen düzenlemeyle ilgili bir teklif ya da önerge vermediğini anlatan Purçu, "Varsa böyle bir şey istifa etmeye hazırım" dedi.

'ERKEN EVLİLİKLERDE CEZALAR ARTSIN'

Romanlar içindeki erken evlilik sorununu hiç kimsenin inkar edemeyeceğini söyleyen Purçu ancak bunun sadece Romanlar için bir sorunmuş gibi yansıtılamayacağını kaydetti. Yapılan açıklamaların 'tecavüzcü, istismarcılar Romanlardan çıkıyor' gibi bir algı yarattığını ve bunun kabul edilemeyeceğini söyleyen CHP'li Özcan Purçu erken evlilikler konusu ele alınacaksa bunun başka yollarının olduğunu kaydetti. Bu sorunun ele alınıp, araştırılması, alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis'e sunduğu bir önerge olduğunu anlatan Purçu, “O önergede evlilik yaşının Avrupa standartlarında, uluslararası çocuk hakları sözleşmeleri çerçevesinde belirlenmesini hatta erken evliliklerde cezaların arttırılmasını önerdim” dedi.

BAKAN BOZDAĞ DESTEK İSTEDİ

CHP'li Purçu, önergenin Meclis'e sunulduğu gece Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaşadığı diyaloğu da anlattı. Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeler sürerken Bozdağ'ın kendisini çağırdığını anlatan Purçu sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

“Bakan Bozdağ, 'Romanların erken evlilik sorunuyla ilgili bir önerge verelim', dedi. Ben de, 'tabii bu konuda çalışılmalı, araştıralım, konuşalım' dedim. Ama Bakan 'Şimdi vereceğiz' dedi. Ben buna itiraz ettim, 'Şimdi olmaz üzerinde çalışalım', dedim."

'TÜM TARAFLARLA GÖRÜŞÜLMELİ'

Bugün Manisa'da 68 yaşında bir erkek ve 9 yaşında bir kız çocuğuyla ilgili bir cinsel istismar haberi duyduğunu anlatan Purçu, bu olayı öernek göstererek yapılacak düzenleme de kuru ile yaşın ayıklanması gerektiğine dikkat çekti. Verilen önergenin bu anlamda büyük sıkıntılar taşıdığını anlatan Purçu, “Çocuk istismarı, tecavüz, erken yaşta evlilik aynı kefeye konulmadan ayrı ayrı dikkatlice değerlendirilmeli, tüm taraflarla görüşüldükten sonra bir karar alınmalı” dedi.

ROMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Önergenin verilmesinin ardından Romanların da ikiye ayrıldığını anlatan Purçu, bir yandan sitem edenler olduğunu bir yandan da tavrı nedeniyle destek gördüğünü söyledi. İktidarın bir kez daha toplumu kamplaştırdığını savunan Purçu, çözüm yolunun tüm tarafları dinleyerek, kuru ile yaşı ayırt eden çözümler bulmaktan geçtiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul'da yapılan NATO Parlamenterler Toplantısı’nda cinsel istismar teklifiyle ilgili eleştirileri yanıtlarken şunları söylemişti: “Bizim kanunlarımıza göre 17 yaşından gün alan bir kişi mahkeme kararıyla evlenebiliyor. 18 yaşından gün alan bir kişi de velisi muvafakat ederse evlenebiliyor. Bazı yerlerde, Roman vatandaşlarımız da daha yoğun olmak üzere, bu yaşın altında aileler düğün yapıyorlar, tören yapıyorlar ve evlendiriyorlar” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Trakya Degerlendirme Toplantısı için gittiği Kırklareli'nde şunları söylemişti: "Edirne milletvekili olduğum dönemde hemen hemen her vatandaşla iletişim kurduğumuz her ortamda özellikle Roman vatandaşlarımız arasında kendi kültürlerini, kendi alışkanlıklarını, gelenekleri gereği kaçırmış veya kaçırmış genç yaşta. Bazen babaanne, anneanne, bazen anne karşımıza çıkıyor ve bize 2 çocukları olduğunu ama ikinci çocukta hastane 'bu yasal değildir' diye savcılığa bildirdi. Baba 3 yıldır hapiste, 2 çocuk var. Ki 6 yıl gibi bir ceza alıyor. 'Biz aile olarak perişanız, çocuklara yazık oluyor. Aile düzenimiz bozuluyor' diyorlar"