Düğümü Erdoğan ile Çipras mı çözecek?

Kıbrıs sorununun çözümü için pazar günü başlayan İsviçre Zirvesinin ikinci ayağındaki çıkmazın aşılması için Rum tarafı yeni bir öneri getirdi: Beşli zirve öncesinde Erdoğan ile Çipras bir araya gelsin.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son saatlerde Kıbrıs sorununda ve Türk-Yunan ilişkilerinde çok kritik gelişmeler yaşanıyor. İsviçre’de süren Kıbrıs müzakereleri ikili ilişkilerin geleceğini belirleyecek. Bu arada Kıbrıs sorununun çözümü için Atina ve Ankara perde arkasından yoğun çaba sarf ediyor.

İsviçre’den pazartesi sabahı Duvar’a ulaşan son bilgiler müzakerelerde bir çıkmaza girilmiş olduğu yöndeydi. Türk tarafı kayıtsız şartsız bir şekilde Rum tarafından bir an evvel garantiler ve güvenlik meselesinin tartışılacağı beşli zirveye geçiş için onay vermesini talep ederken, Rum tarafı farklı tezlerle kendi görüşlerini dillendirmekteydi.

BEŞLİ ZİRVE ÖNCESİ TEMEL MUTABAKAT

Rum tarafına göre, Yunanistan ve Türkiye’nin yer alacağı beşli zirve öncesinde taraflar güvenlik ve toprak gibi konularda bazı temel mutabakatlara varmak zorunda. Bu gerçekleşmezse Kıbrıs’taki çözüm süreci aniden çökebilir.

Pazar günü başlayan İsviçre Zirvesinin ikinci ayağındaki çıkmazın aşılması için Rum tarafı gündeme yeni bir öneri taşıyor.

Duvar’ın edinmiş olduğu son bilgilere göre, Rum tarafı beşli zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bir araya gelmesini öneriyor. Bu olası toplantıda iki hükümet Kıbrıs’taki güvenlik olgusunu ele alacak ve ortak bir çıkış noktası arayacak.

BEŞLİ ZİRVE İÇİN TARİH

An itibariyle, Rum tarafının bu teklifi Mustafa Akıncı liderliğinden olumlu bir yanıt almış değil. Türk tarafı kayıtsız ve şartsız bir şekilde önümüzdeki saatlerde beşli zirve tarihinin açıklanmasını talep ediyor.

Türk tarafının isteminin akıbeti büyük ihtimalle bu akşam saat 18.00 dolaylarında gündeme gelecek gelişmeler ışığında belli olacak.

Bu arada perde arkasında Atina ve Ankara, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yoğun çabalar sarf ediyorlar.

ERDOĞAN-ÇİPRAS TELEFON GÖRÜŞMESİ

Geçtiğimiz saatlerde, İsviçre Zirvesi'nin ikinci ayağının başlamasından hemen önce, Erdoğan ve Çipras arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Atina’daki kaynaklar bu telefon görüşmesinin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirtiyor. Gerektiği taktirde taraflar yeniden görüşecekler.

Ankara’dan gelen son olumlu mesajlar ışığında, Atina ilk defa Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olduğu vurgusunda bulunuyor. Atina’daki kaynaklar, Türk tarafının Yunanistan’ın güvenlik konusundaki hassasiyetlerini kavradığı anda bu büyük sorunun tarihin sayfalarına karışacağını ifade ediyorlar.