Tepkiler çığ gibi büyüyor: Yasalaşmasına izin vermeyeceğiz!

AK Parti’nin cinsel istismar mağdurunun failiyle evlenmesi durumunda failin bir anlamda affedilmesini sağlayan düzenlemesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Kadın örgütleri salı günü Meclis’e gidecek.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik [email protected]

Nergis Demirkaya [email protected]

ANKARA - Kadın ve çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle farklı meslek gruplarından uzmanlar, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda faili kurtaran AK Parti önergesine tepkilerini Duvar’a şu sözlerle anlattı:

canangullu Canan Güllü

'DEVLET ELİYLE TECAVÜZÜN ÖNÜ AÇILIYOR'

Canan Güllü - Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı: Devlet eliyle tecavüzün önü açılıyor. Boşanmaları Araştırma Komisyonu çalışmasında bunun işaretleri verilmişti. Bu planlı bir şekilde yapılarak bugüne getirildi. Geçen mayıs ayında uyarmıştık.  Adalet Bakanı Bozdağ düzenlemeyi savunurken Sivas’ta katıldığı bir düğün örneği vermiş. Küçük yaşta evlendirilen çiftin düğününe savcının, jandarma komutanının katılıp altın taktığını anlatıyor. Sayın Bakan Bozdağ’a sesleniyorum, görevlerini o gün orada yapmayanlar, o gün orada suç duyurusunda bulunmayanlar bugün bir de bunu meşrulaştırıyor.

BAŞBAKAN’DAN RANDEVU İSTEDİ

Başbakan Binali Yıldırım’dan randevu talep ettiğini anlatan Canan Güllü, önergenin görüşülmeden geri çekilmesini istediklerini belirtti. Güllü, söz konusu düzenleme tasarıdan çıkarılmazsa salı günü tüm kadın örgütleriyle Meclis’te, Meclis’e girişlerine izin verilmezse Meclis’in kapısında, o da olmazsa sokaklarında, yollarında olacaklarını, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

'BAKAN BOZDAĞ’IN AÇIKLAMASI KORKUNÇ'

Sevna Somuncuoğlu - Demir Leblebi Kadın Derneği: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamasını görünce aklımı kaçırdım. ‘Evlenmişler ama yaş engeli nedeniyle nikâh yapamamışlar ne demek! Değiştirmemiz gereken zihniyetin nerelere ulaştığını gösteriyor bu açıklama ve asıl korkunç tablo bu. Bütün imzaladıkları uluslararası sözleşmeleri ihlal ediyorlar. Bu nasıl bir mantık! 18 yaşın altındaki bir çocuk kendi iradesiyle evlenmiş kabul ediliyor. Çocuk bu, iradesi olur mu? O zaman ehliyet de verin araba kullansın, oy da kullansın. Bu yanlış dil falan değil düpedüz sahtekârlık! 6 kafası bulanmış milletvekilinin önerisiydi diyerek yapamazlar diye umut ediyorum. Geri adım atmak zorundalar. Aksi halde hepsinin şuurunu yitirdiği gerçeğiyle baş başa kalırız.

'MUHTEMELEN TANIDIKLARI İÇİN ÇIKARIYORLAR'

eray Eray Karınca

Avukat Eray Karınca: Adrese teslim, kişiye özel kanun çıkarıyorlar. 4 bin kişi değildir dertleri, muhtemelen tanıdıkları birkaç kişi vardır. Kadını kullaştıran, köleleştirmeye götüren, kadının iradesini yok sayan bir düzenleme. Ailesi başta olmak üzere herkes çocuğun tepesine ‘sen artık kirlendin’ diyerek çullanacak. Kolluktan mahkemelere kadar herkesin tutumu belli. O yargılamalar maalesef sanıktan ziyade mağdurun yargılamasına dönüştürülüyor. Suçu meşrulaştıran bir düzenleme. Tabii ki vahim! Bu düzenleme giderek çoğalır ve Türkiye’de tecavüzcüyle evlenme olayı tekrar gündeme gelir, varacağı nokta budur. Biz şu iyi işleri de yaptık diyor Bakan. ‘Ey kamuoyu biz iyi işler yaptık, arada bir kötü işler de yapabiliriz’ mi demek bu? Sen orada hep iyi işler yapmak için varsın, aksini aklından bile geçirmemelisin!

'KİMSEYİ APTAL YERİNE KOYMAYA GEREK YOK'

Sosyal Hizmet Uzmanı Nihat Tarımeri: Anayasa Mahkemesi, bilindiği gibi resmi törenden önceki dinsel töreni cezasız kılmıştı. Çocuk ve gençlerle ilgili ayrı bir ceza kanunu ve koruma/yardım için ayrı bir düzenleme yok. Bundan da yararlanıldı. Yapılan son düzenlemelerle 12 yaşında kız çocuklarının dinsel bir törenle evlendirilmesi mümkündür. Evlendirilen kişi ana-babalar, diğer tanıklar söz konusu olduğunda artık ‘rıza hâli’nin bile aranmasına gerek yoktur. Günaydın ve geçmiş olsun! Çocuklar sadece bir araç olarak kullanılıyor. Bu düzenleme bu açıdan ayrı bir göstergedir. Geleneksel diyerek aslında dine dayalı bir yorumun tekrar uygulanması isteniyor. ‘Rıza’ hâli de aslında ‘günah’ ile aranılan bir ilişkidir. Kimseyi kandırmaya ve insanı da aptal yerine koymaya gerek yoktur.

HDP'Lİ KADINLAR: TECAVÜZÜ AKLAYAMAYACAKSINIZ

HDP Parlamento Kadın Grubu yapılan açıklamada da "Biz, tecavüzcüleri aklayan, kadınların hayatını ömür boyu karartmaya yönelen bu oyunları çok iyi biliyoruz. Geçmişten bugüne, bu oyunları nasıl açık edip 'tecavüzcüyle evlendirme' yasalarınızı yerle bir ettiysek; bugün de aynısını yapacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın” denildi. "Çocuk yaşta evlilik ömür boyu tecavüzdür" denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, erken evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4’ü kız öğrencilerdir. Erken yaşta evlilik içerisine sürüklenen çocukların çoğu, evlilik hayatı boyunca sistematik olarak evlendirildikleri kişinin ve bu kişinin ailesinin fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kalmaktadırlar. 15- 19 yaş arası genç kızlarda birinci sırada ölüm nedeni, hamilelik ve doğumun yol açtığı sorunlardır. Dün Meclis’te kabul edilen geçici madde, Kanun tümüyle kabul edilip kalıcı hale gelirse bunun anlamı şudur: Tecavüzcüleri hapisten çıkarıp, tecavüze uğrayan çocukları ömür boyu tecavüzcüleriyle hapse koymak! Bu kanun değişikliği, 'Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi'ni ve 'İstanbul Sözleşmesi'ni de açıkça ihlal etmektedir. HDP Parlamento Kadın Grubu olarak bu tasarıyı asla kabul etmiyoruz. Tüm kadınlarla birlikte tecavüzcü yasalarınıza karşı direneceğiz. Tecavüzü aklayamayacaksınız!"

'SAPIKLIĞA MEŞRU KILIF BULMA ÇABASI'

Ankara Barosu: 2005 yılında kaldırılan "utanç verici" bu düzenlemenin bugün tekrar kim ya kimler için gündeme getirildiğini merak ediyoruz! Kimi korumak istiyorsunuz? Çocuk yaşta bir kızın düğününe giderek "hediye takan" ve işlem yapmayan hakim, savcı, kaymakam, karakol komutanı kimlerdir? "Dram" bunun neresindedir? Niyetiniz dini nikahı meşrulaştırmak mıdır? Kamu düzenine aykırı olan ve varlığını "kültür" olarak savunduğunuz düzeni meşrulaştırmaya çalışmak neden? Çocuğa tecavüz edeni, ailesine para vererek çocukla evleneni, çocuğu satın alan tecavüzcüyü korumaya çalışmak neden? Utanç verici bu düzenleme sapıklığa meşru kılıf bulma çabasıdır.

KADIN ÖRGÜTLERİNDEN MÜCADELE ÇAĞRISI

Öte yandan Türkiye genelinde kadın ve çocuk hakları alanında faaliyet gösteren 64 kadın örgütü ve sivil toplum örgütü, ortak bir açıklama yaparak “Tecavüzü aklayacak hiçbir yasayı kabul etmiyoruz!” dedi. 'Önergenin derhal geri çekilmesi gerektiği' belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Tüm dünya çocukların cinsel istismarı ile mücadele ederken, çocuk yaşta zorla evlendirmeler yasaklanırken hatta asgari evlilik yaşı yükseltilirken, Türkiye’deki bu geriye gidiş son derece vahimdir. Cinsel ilişkiye rıza yaşını 12’ye indirmek isteyenler de, çocuk istismarı mahkûmlarına af önergesi verenler de, oylamada 'Evet' diyenler de bu yanlışlarından derhal geri adım atmalıdır. Aksi takdirde onarılamaz sonuçlar doğuracak bir adım atmış olacaklar, çocuk ve kadın haklarını Meclis eliyle gasp etmenin yolunu açacaklardır.

Bu vahim yanlıştan dönülmesi için başta tüm kadınları, TBMM’deki tüm siyasi partileri, basın ve medya kuruluşlarını ve duyarlı tüm kamuoyunu; kadın ve çocukların mevcut yasal haklarını korumak için verilen mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” denildi.

Bildiriye imza veren kurumların tam listesi

1. 17+ Alevi Kadınlar

2. Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi

3. Akdam - Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği

4. Ankara Feminist Kolektif

5. Ankara Kadın Platformu

6. Antalya Feminist Kolektif

7. Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği

8. Avrupa Kadın Lobisi Türkiye

9. Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi

10. Bağımsız Kadın Derneği Mersin

11. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği

12. BPS Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu

13. Buca Evka-1 Kadın Kültür Ve Dayanışma (Bekev)

14. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği

15. Çanakkale El Emeğini Değerlendirme Ve Kadın Danışma Merkezi -Elder

16. Çiğli Evka-2 Kadın Kültür Derneği (Çekev)

17. Engelli Kadın Derneği - Enkad

18. Eşitiz - Eşitlik İzleme Kadın Grubu

19. Filmmor Kadın Kooperatifi

20. Göz Altında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu

21. Göztepe Dayanismasi L'animo Kadın Grubu

22. Günebakan  Kadın Derneği

23. İHD Ankara Şube Kadın Komisyonu

24. İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi

25. İzmir Kadın Dayanışma Derneği

26. Ka.der – Kadın Adayları Destekleme Derneği

27. Ka.Der - Kadın Adayları Destekleme Derneği Ankara Şubesi

28. Kadav - Kadınlarla Dayanışma Vakfı

29. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu

30. Kadın Dayanışma Vakfı

31. Kadın Emeği Derneği

32. Kadın Emeği Kolektifi

33. Kadın Özgürlük Meclisi

34. Kadın Partisi

35. Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği

36. Kahdem – Kadınlara Hukuki Destek Merkezi

37. Kampüs Cadıları

38. Kayseri Kadın Dayanışma Derneği

39. KESK Kadın Meclisi

40. Keskesor  LGBT

41. Kırmızı Biber Derneği

42. Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği

43. Kocaeli Kadın Platformu

44. Koza Kadın Derneği

45. Lezbiyen Biseksüel Feministler

46. Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi

47. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

48. Mor Dayanışma

49. Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği

50. Özgür Genç Kadın

51. Pembe Hayat LGBTT Derneği

52. Samandağ Kadın Dayanışma Derneği

53. Şiddetsizlik Merkezi’nden Kadınlar

54. TCK 103 Kadın Çalışma Grubu

55. TMMOB İstanbul Kadın Komisyon

56. TODAP – Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği Kadın Komisyonu

57. TTB Kadın Hekimlik Kadın ve Sağlığı Kolu

58. Türk Kadınlar Birliği

59. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu

60. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği

61. Üniversiteli Kadın Kolektifi

62. Yeryüzü Kadınları

63. Yeşil Feministler

64. Yoğurtçu Kadın Forumu

(DUVAR)