Erdoğan'a Boris Johnson'dan idam 'desteği'

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, AB zirvesinde Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin sonlandırılmaması için diğer bakanlara baskı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz sonrası OHAL uygulamaları ve özellikle de idam cezası tartışması nedeniyle Türkiye'nin AB'yle üyelik müzakerelerinin gözden geçirildiği AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde, Ankara'ya sürpriz bir isimden açık destek geldi: İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson.

'KÖŞEYE SIKIŞTIRMAYALIM'

Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı Ali Kemal'in torunu olmasıyla tanınan, İngiltere'nin de AB'den çıkma (Brexit) kararında önemli rol oynayan Johnson, Türkiye'ye diğer AB ülkelerini şaşırtacak derecede destek verdi. The Independent gazetesinin haberine göre, Johnson zirvede 'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın köşeye sıkıştırılmaması' gerektiği konusunda uyardı. Haberde, Johnson'ın AB'yi Türkiye'deki idam cezası tartışmalarına karşı açıklamalarının tonunu düşürmeye çağırdığı vurgulandı.

AB, Türkiye konusunda uzlaşamadıAB, Türkiye konusunda uzlaşamadı

DİĞER BAKANLAR 'İNANAMADI'

Buna göre Johnson, bazı AB üyelerinin idam cezasını 1980 ve 90'larda kaldırırken acele etmediğine dikkat çekti; bu durumun üyeliğe otomatik biçimde engel teşkil etmediğini söyledi. Financial Times'a konuşan bir diplomat Johnson'ın bu müdahalesinin 'inanılmaz' olduğunu söyledi. Buna göre, İngiliz bakanın sözleri salonda, 'üyelik kurallarının Türkiye için esnetilebileceği iması' olarak yorumlandı.

Erdoğan'dan AB için referandum önerisiErdoğan'dan AB için referandum önerisi

'AŞIRI TEPKİ VERMEMELİYİZ'

Johnson toplantı çıkışımda da, "Türkiye'yi bir köşeye itmemeliyiz, toplu çıkarımıza aykırı olacak türden bir aşırı tepki vermemeliyiz" dedi.

İngiliz Dışişleri'nden bir kaynak ise Johnson'ı savunarak, "Dışişleri Bakanı hiçbir şekilde Erdoğan'ı savunmuyordu, sadece gerçekleri ortaya döküyordu. Dışişleri Bakanı idam cezasına her koşulda karşı çıkıyor" dedi.

'HAKARET ŞİİRİ' YAZMIŞTI

Muhafazakâr Partili Boris Johnson, ülkesinin AB'den ayrılma kararında en faal kampanya yapan isimlerden biri. Johnson aynı zamanda, Erdoğan'ın Alman komedyen Jan Böhmermann'a hakaret davası açması sonrası Londra'da yayımlanan The Spectator dergisinin 'hakaret şiiri' yarışmasında 'birinci' olmuştu. Bu gelişmenin ardından dışişleri bakanı olarak yaptığı Türkiye ziyaretinde şiir gündeme gelmemişti. (Dış Haberler)

'AB etkisini kaybettiğinin farkında''AB etkisini kaybettiğinin farkında'