Sarmaşık Derneği'nin gıda deposu mühürlendi

İçişleri Bakanlığı kararıyla faaliyetleri 3 ay durdurulan 370 dernekten biri de Yoksullukla Mücadele Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Sarmaşık oldu. Sarmaşık Derneği yetkilileri, Sarmaşık Derneği yöneticisi Şerif Camcı, bu kararla 32 bin insanın açlığa teslim edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında yapılan toplantıya dernek yetkilileri ile İHD yönetici ve avukatları katıldı. Toplantının yapıldığı salona, "Sarmaşık'ı mühürlediniz, 32 bin insanı açlığa mahkum ettiniz, bu zulmü unutmayacağız" pankartı asıldı.

Toplantıda konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, şunları söyledi: "Basın yayın organları kapatılarak toplum nefessiz bırakıldı. Diğer yandan siyasi mücadelenin hiçbir zemini bırakılmadı. Son olarak STK'ların faaliyetlerinin durdurulması ile karşı karşıya kaldık. Devletin ve savaşın ürünü olan yoksulluğa karşı, binlerce yoksul ailenin yanında yer alan, bu temelde son derece insani, vicdani bir şekilde çalışma yürüten Sarmaşık Derneği'nin faaliyeti durduruldu. Bunu 32 bin kişinin yaşam hakkına müdahale olarak görüyoruz. Kadın haklarını, yaşam hakkını, çocuk haklarını savunan kurumların kapatılması keyfidir. Varsa bir sorun, hukuksal süreç başlatılır, bağımsız olmayan yargının kararlarına belki saygı duyulur, ancak bambaşka bir süreçle karşı karşıyayız. İHD olarak var olduğumuz sürece tüm hakların mücadelesini vereceğiz."

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE

Ardından konuşan Sarmaşık Derneği Genel Başkanı Şerif Camcı, yüzlerce kurumun kapatılmasının her şeyden önce örgütlenme özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğuna dikkat çekti. Mehmet Şerif Camcı, dernek hakkında şu bilgileri paylaştı: "Sarmaşık Derneği ekonomik olarak toplumun en dibe itilmişlerine, ötekileştirilmişlerine, yoksulluğun ötesinde açlık riski ile karşı karşıya bulunanlara ve her türlü sosyal güvenlik mekanizmalarından yoksun bırakılanlara destek sunan bir sivil toplum örgütüdür."

TEK KURUŞ GELİRİ OLMAYANLARA YARDIM

Derneğin, 4 bin 500 aileye mensup 32 bin kişiye yardım desteğinde bulunduğunu ifade eden Camcı, “Tek kuruş geliri bulunmayan 32 bin insana yardım desteği veriyorduk. Destek sunduğumuz ailelerin düzenli tek bir kuruş geliri bulunmamaktadır. Bu kararla 32 bin kişinin ‘Gıdaya Erişim Hakkı’ ihlal edilmiş, açlığa mahkum edilmişlerdir” dedi. Böyle bir derneğin mühürlenmesinin aklı, izanı, vicdanı mühürlemek olduğunu söyleyen Camcı, bu haksızlığa karşı mücadeleyi içeren her yolu deneyeceklerini kaydetti. Camcı, kamuoyuna yaşanan bu duruma karşı dayanışma gösterme çağrısında bulundu.

DEPODAKİ GIDALAR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ 

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Camcı, derneğin depolarının da mühürlendiğini, bu depolarda çürüme riski bulunan gıdaların bulunduğunu söyledi. Gıdaların dağıtımı için süre istediklerini söyleyen Camcı, "Ancak bu önerimizi kabul etmediler" dedi. (DUVAR)