Hükümete uyuşturucu uyarısı: Yüzde 678 arttı

Başkanlık ve anayasa değişikliği konularında iktidar ve muhalefet arasında esen sert rüzgarlar bir süreliğine dindi. Gittikçe artan uyuşturucu kullanımı vekilleri alarma geçirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçe görüşmelerinde AK Parti ve CHP milletvekilleri madde bağımlısı çocukları gündeme getirdi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, uyuşturucu bağımlılığındaki artış oranının 678 olduğunu ve kullanım yaşının 9-10 yaşına kadar düştüğünü söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, madde bağımlılığının, aile ve toplum yapısını tehdit eden en önemli sorunların başında geldiğini belirtti. 'Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı' kapsamında Bakanlığın, tedavisini tamamlamış bağımlıların sosyal uyumlarına destek olmak üzere, İstanbul'da 2, Ankara ve Antalya'da birer merkez açılışını bu yıl içinde gerçekleştireceklerini bildirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki değerlendirmeler şöyle:

ZEKERİYA TEMİZEL - Uyuşturucu olayı aldı başını gidiyor. Daha bir ay önce Sayın Başbakan Yardımcısı  yaptığı  basın  toplantısında  uyuşturucu  nedeniyle hastanelere  getirilen  çocukların  polise  bildirilmemesine  ilişkin  bir  düzenleme yapılacağını  söyledi.

KASIM BOSTAN –   Bugün artık akla hayale gelmez zehirlerin birbirine karıştırılmasıyla neredeyse evlerde bile üretilebilir bir hâl almıştır. Ülkemizde nesli,  insanlığı tehdit eden konularda akıl,  beden  ve  ruh sağlığımızı  korumaya  yönelik  yasal  tedbirler  ideolojik  çekişmelerin  alanı olarak  kullanılmaktadır.  Bu tedbirler ne yazık ki dini eğilimlerin sonucu getirilen yasaklar sınıfına dâhil  edilerek  bireysel  hak  ve  özgürlüklerin sınırlanması  şeklinde  yorumlanıyor.  Bu tür yaklaşımlar  hangi  partiden,  hangi zihniyetten  olursa  olsun  hepimize  zarar  vermektedir.

LALE KARABIYIK - Nüfusun yüzde 29’u çocuklardan oluşuyor ama her 3 çocuktan 1’i yoksul ve  900  bin  çocuk  işçimiz  var.  2 milyonun üzerinde de çocukların okula gitmediğini biliyoruz,  okula devam ede meyen çocuk sayısı bu.  Yine,  2013’te 59;  2014’te 54 çocuk işçi hayatını kaybetti,  son  üç  yılda  iş cinayetler inde  yaşamını  yitiren 176  çocuğumuz  var.  Geçen gün bizi arayan ve tedavi olmak istediğini söyleyen bir aile yani çocuğu için arayan bir aile, çocuğun şu anda 18 yaşında olduğunu ve  beş  yıldır bağımlı  olduğunu  söyledi.

MEHMET BEKAROĞLU- Yani 12 milyon civarındaki yurttaş gerçekten yoksulluk sınırının  altında.  Yoksul olanların içinde bir tek kişilik hane halkı yüzde 8,1, bağımlı çocuğu olmayanların oranı yüzde  4,8,  bağımlı  çocuğu  olanlar ın  oranı yüzde  18  olduğu  görüldü.  Ya, bu şeyler devam ediyor, bir sürü ama içler acısı bir durum var, işin altından kalkamadığımız.  Çocuk istismar arıyla ilgili kurumlara başvuranların sayısı ayda 400’ü geçiyor.

MEHMET ALİ CEVHERİ - Madde bağımlılığı ülkemizde ciddi bir sorun olmaya başlamıştır ve  aileliler in temelini  sarsmaya  başlamıştır.  Uyuşturucu kullanımı ve yaygınlaştırılması emperyalistlerin  düşünen  beyinler i  yok  etme  projesidir.  Ülkemizin ve insanlık âleminin en büyük beşeri  gücü  olan  insani  değerlerimiz  uyuşturucuyla  yok edilmeye çalışılmaktadır.

ÇETİN ARIK (Kayseri) - Kesin bir ifadeyle söylemek gerekirse Türkiye'de aile ve sosyal yaşamın  uçurumun  kıyısında olduğunu  görüyoruz.  Bakınız,  ülkemizde uyuşturucu kullanımı hızla artırıyor. Uyuşturucudaki artış  oranı  yüzde  678.  Burada  daha  önemli  olan  nokta uyuşturucu  kullanım  yaşının  10  yaşına  hatta  9  yaşına  kadar  düşmüş  olması, ilkokul  çağlarına  kadar  düşmüş  olması.  Bu  konuda  ciddi  çalışmaların yapılması  gerekiyor.  Toplumun temel taşı olan  aile  yapısı  hızla  bozuluyor. Fuhuşta ise yüzde 790 oranında bir artış var.

AYTUĞ ATICI - Çocuklarda madde bağımlılığı ve uyuşturucu. Bundan sekiz sene önce Mecliste bir  uyuşturucu  komisyonu  kuruldu  ancak  bu  komisyon  istenilen  başarıya ulaşamadı.  Şimdi,  yine  hep  birlikte  böyle  bir  komisyonu  kuralım.  Gelin,  bu  çocukları  uyuşturucu  batağına  düşmekten  nasıl  koruruz?  Düştükten sonra bir şey yapamıyoruz,  yüzde 90’ı  perişan  durumdalar.  Eğer benim  ülkemde,  bakın,  2011  yılında 105  çocuk  doğrudan  uyuşturucudan  ölmüş  ise  bu  rakam  2012  yılında  105’ten 162’ye  çıkmışsa,  2013  yılında  ise  tam  yüzde  43  artarak  232  sayısına  ulaşmış ise  çocuk ölümü bu uyuşturucudan dolayı demek  ki biz bir yerde yanlış yapıyoruz.

Etiketler TBMM uyuşturucu fuhuş