Avrupa’daki 'Birlik Mitingi' birliği bozdu

Almanya'da Türkiyeli örgütlerin oluşturduğu, 'Demokratik Güç Birliği' Köln mitinginde yaşanan gerilim nedeniyle önemli bir ayrışma yaşıyor. Mitingde açılan Öcalan ve PKK flamaları ve "Türk bayrağı taşıyan üyelerinin saldırıya uğradığı" gerekçesiyle Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu birlikle ilişkilerini askıya aldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’da Türkiyeli kitle örgütlerinin bir araya gelerek 2013 yılında kurduğu, “Almanya Demokratik Güç Birliği” oluşumunda yer alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu birlikten çekildiğini açıkladı. Avrupa’da örgütlü Alevi derneklerinin bir araya getiren Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun güç birliğinden ayrılmasına önceki gün Köln kentinde yapılan “Demokrasiye evet, diktatörlüğe hayır” mitinginde yaşanan olaylar neden oldu.

KÖLN MİTİNGİNDE GERİLİM

“Almanya Demokratik Güç Birliği” ülkede örgütlü Türk, Kürt, Alevi derneklerinin bir araya gelmesi ile 2013 yılında kurulmuştu. Birlikten çekildiğini açıklayan AABK’nın onursal başkanlığını yürüten Turgut Öker, 7 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili seçilmişti. Avrupa’daki Alevilerin en kitlesel örgütünün çekilme kararı almasına önceki gün Köln kentinde yapılan mitingde yaşananların yol açtığı öğrenildi. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından düzenlenen mitinge PKK’ya yakın bazı dernekler de katıldı. Burada mitingin en ön sıralarında PKK flamaları ve Öcalan posterleri taşınması katılımcılar arasında tartışmaya yol açtı. Bu arada Türk bayrağı taşıyan bazı göstericiler ile PKK yanlısı bir grup arasında sözlü tartışmalar ve kavgalar yaşandı. Miting bu olaylar nedeniyle gecikmeli başladı.

AABK: HASSASİYETLERİMİZ DİKKATE ALINMALI

Mitingde yaşanan olayların ardından Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nu oluşturan dernekler arasında yaşanan tartışmalar sonunda Almanya’da kurulan bu birlikten çekilme kararı alındı. Konfederasyon birlikten ayrılma gerekçesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “İçinde olduğumuz, oluşmasında ciddi katkımızın olduğu 'Demokratik Güç Birliği' oluşumunda yer almamızın tartışılır bir noktaya gelmiş ve bu kararı gözden geçirmemizi zorunlu kılmıştır. Alevi Hareketi’nin hassasiyetleri anlaşılır ve kabul edilir bir hale gelene kadar 'Demokratik Güç Birliği' ile olan ilişkilerimizi askıya aldığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

AABK onursal başkanı Turgut Öker de yaşananlara ilişkin bir açıklama yaptı. Öker açıklamasında, “Kişi olarak o meydanda; son süreçte cezaevlerini dolduran kamu emekçilerinin, yazarların, gazetecilerin, belediye başkanlarının, 4 ay gibi kısa bir süre olsa da birlikte mücadele ettiğim HDP milletvekilleri ve eş başkanlarımızın rehin alınmalarıyla ilgili görsel malzemeleri öne çıkarmamız gerekiyordu diye düşünüyorum. Ayrıca yurtdışında yürütülen mücadele ortak vatanımızda yürütülen mücadeleye katkı sunmalı, ön açıcı olmalı. Bütün demokrasi, özgürlük, laiklik ve toplumsal barış için mücadele eden güçlerin yan yana gelmesine hizmet edilmeli. Bir üyemize elindeki Türk bayrağından dolayı zorbalık uygulanmasını şiddetle kınıyorum. Farklılıklara tahammül etmeyen bir zihniyetin bu tür meydanlarda yeri olamaz. Gün ayrışma, yarışma günü değil, faşizme ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etme günüdür.”

Olayların merkezindeki Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi Eş Başkanı Yüksel Koç ise miting öncesi herkesin kendi bayrakları ve flamaları katılması konusunda bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Miting sırasında yaşanan olaylardan dolayı CHP Köln Derneği de miting alanından ayrılmıştı.