Alman yayıncılar tutuklu yazarlar için basın açıklaması yaptı

Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği üyeleri, tutuklu yazarlar için Bakırköy Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği (Börsenverein) CEO’su Alexander Skipis ve Alman yayıncılar, tutuklu yazarlar için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Skipis, gazeteci ve yazarların, suçu kanıtlanmadan cezaevine gönderilmesinin insan hakkı ihlali olduğunu söyledi.

'TUTUKLU GAZETECİ VE YAZARLARA DESTEĞE HAZIRIZ'

Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği (Börsenverein) CEO’su Alexander Skipis, asistanı Bulgar asıllı Alman yazar ve yayıncı Ilija Trojanov ile birlikte, tutuklu yazar Aslı Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan'la görüştü. Erdoğan'ın hukuki durumu hakkında bilgi alan Skipis, daha sonra Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti.

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç ve yazar Zeynep Oral ile görüşen Skipis, gazeteye yönelik gözaltı ve tutuklamalardan sonra çalışma koşullarını sordu. Gazete ve çalışanlarının duruşuna ve mücadelelerine saygı ve hayranlık duyduğunu belirten Skipis, tutuklu bulunan tüm gazeteci ve yazarlara istedikleri desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Ziyaretin ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önüne gelen Skipis, burada Links Verlag, Arco Verlag, The Orient gibi bazı yayınevi temsilcileri ve Alman yazarlarla buluşarak, “Özgürlük Nöbeti” öncesinde, basın açıklaması yaptı.

Alman Yayıncılar Birliği yöneticileri Aslı Erdoğan için İstanbul'daAlman Yayıncılar Birliği yöneticileri Aslı Erdoğan için İstanbul'da

'YAYINCILIĞIN TEMEL KOŞULU İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR'

Basın açıklamasında konuşan Alexander Skipis, “Hakkında kesinleşen bir hüküm olmadığı, dolayısıyla suç işlediği ispatlanmamış kişiler, her zaman 'suçsuz oldukları' ilkesi göz önünde bulundurularak değerlendirilmedir. Bu anlamda Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve suçu kanıtlanmamış tüm tutuklu gazeteci ve yazarlara yapılan muamele bir insan hakları ihlalidir. Aslı Erdoğan, sağlık durumu iyi olmamasına rağmen gerekli olan tıbbi destekten yoksun tutulmaktadır. Bu durumu kınıyoruz. Biz, Alman Yayıncılar Birliği olarak yalnızca Türkiye’de değil, Arabistan, Katar, Romanya, Macaristan, Rusya, Vietnam, Kore, Çin gibi bir çok ülkede 'ifade özgürlüğü' için çalışmalar yapıyoruz. Çünkü bizim mesleğimizin yani yayıncılığın temel koşulu ifade özgürlüğüdür. Kelimeler özgür olmazsa biz mesleğimizi sürdüremeyiz. Bu yüzden, yani mesleğimiz gereği buradayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’nin şu anda hiç olmadığı kadar özgür ve rahat olduğu” yönündeki sözleri ile ilgili ne düşündüğü sorulan Skipis, “Bunu alaycı ve komik buluyorum” diye cevapladı.

'YASAKLANAN YAYINLARI ALMANYA'DA YAYINLAMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

Skipis'in ardından konuşan Links Verlag Yayın Kuruluşu Temsilcisi Chirstopher Link, İstanbul Tüyap Kitap Fuarı’nda 130 kadar yayınevinin ve 40 civarında yazarın eserlerinin yasaklı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, bu esrelerin Almanya’da yayınlanması ve yaygınlaştırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Arco Verlag Yayın Kuruluşu Temsilcisi Christoph Haacker ise, "Türkiye’de ifade özgürlüğüne ağır bir saldırı vardır. 2. Dünya Savaşı'nda Almanya’yı terk etmek zorunda kalan yayıncı Kurt Wolff adına kurulmuş olan vakıf adına buradayım. Vakfın, Uluslararası Af Örgütü’nün ve bütün Alman yayınevlerinin desteğini alarak mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Skipis, Erdoğan'la kitaplarının Almanya'daki basım şartlarıyla ilgili görüşme yapmak için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya dilekçe verdiğini hatırlattı. Skipis, 12, 13 veya 14 Kasım'da görüşmek istediğini belirttiği dilekçelerine cevap verilmediğini aktardı. (HABER MERKEZİ)