Boğaziçi rektörü akademik hayatı noktaladı

Rektörlük seçimlerinde oyların yüzde 80'ini almasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanmayan Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, akademik hayatını noktaladığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rektörlük seçimlerinde aday olmayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmed Özkan'ı Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadı. Rektörlük seçimlerinde oyların yüzde 80'ini almasına rağmen Erdoğan tarafından tekrar atanmayan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, akademik hayatını sonlandırdığını açıkladı.

OHAL KARARNAMESİYLE SEÇİM KALDIRILDI

12 Temmuz’daki seçimin ardından 4 aydır atama yapılmayan rektörlük koltuğunun yeni sahibi olan Prof. Dr. Özkan, Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan 3 kişilik listenin birinci sırasındaydı. OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile rektörlük seçimleri kaldırılmıştı.

PROF. MEHMED ÖZKAN KİMDİR?

Cumhurbaşkanlığı’ndan dün akşam yapılan açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu’nun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atamışlardır” denildi.

Prof. Dr. Özkan, 1986’da Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nden mezun oldu. Vanderbilt Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktorasını yaptı. 1995’ten bu yana üniversitenin Biyomedikal Enstitüsü’nde görev yapan Özkan, 2012-2016 yılları arasında rektör danışmanı, Ağustos 2016’dan bu yana da araştırmadan sorumlu rektör yardımcısı olarak görev yaptı. “Intelligent Robotics” laboratuvar yöneticisi olarak ABD, Japon endüstriyel projelerinde ve NIH destekli projelerde görev alan Prof. Özkan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay’ın da kardeşi.

Yeni Boğaziçi rektörü AK Partili vekilin kardeşiYeni Boğaziçi rektörü AK Partili vekilin kardeşi

Özkan, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan ve tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Yrd. Doç. Esra Mungan için Rektör Prof. Dr. Barbarosoğlu ile birlikte dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

'AKADEMİK HAYATIMI NOKTALIYORUM'

Atama kararının ardından üniversitenin önceki rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, akademik hayatını noktaladığını açıkladı. Barbarosoğlu şu mesajı yayınladı: “5 Ağustos 2012 tarihinden itibaren büyük gurur, mutluluk ve heyecanla sürdürdüğüm rektörlük görevimin sonuna gelmiş bulunuyorum. Ülkemizde olduğu kadar uluslararası alanda da birçok başarıya imza atan, özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla üniversitemizi akademik ve bilimsel alanda daha da yukarılara taşıyan, birlikte görev yaptığım tüm arkadaşlarıma, destek veren tüm öğretim üyelerimize, çalışanlarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.

Kırk yılı aşkın bir süredir öğrenci, öğretim üyesi ve idareci olarak çeşitli düzeylerde katkıda bulunduğum üniversitemize veda ediyor ve akademik hayatımı noktalıyorum. Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi, gelenekleri, ilkeleri ve üstün kadrosu sayesinde gelecekte de varlığını en başarılı şekilde sürdüreceğine eminim. Göreve yeni atanan Sayın Prof. Dr. Mehmed Özkan’a ve yeni yönetime başarılar dilerim.”

OYLARIN YÜZDE 80'İNİ ALDI

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimlerinde adayların oy dağılımı şöyleydi:

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu 348

Prof. Dr. Vedat Akgiray 40

Prof. Dr. Esra Battaloğlu 1

Prof. Dr. Betül Tanbay 1

Prof. Dr. Cem Say 7

Prof. Dr. Levent Kurnaz 2 (HABER MERKEZİ)

Erdoğan, Boğaziçi'ne Özkan'ı atadıErdoğan, Boğaziçi'ne Özkan'ı atadı