Kapatılan Radikal tümden 'silindi'

Doğan Grubu'nun kapattığı Radikal gazetesinin 20 yıllık internet arşivi silindi. Radikal'de çıkan haberleri tıklayanlar Hürriyet gazetesine yönlendiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Doğan Grubu'nun 'zarar ettiği' gerekçesiyle kapattığı Radikal gazetesinin internet arşivi silindi. Radikal gazetesi, 2014 yılında basılı yayına son vererek, yayınlarına radikal.com.tr olarak sadece internetten devam etmeye başlamıştı. Gazetenin internet yayınlarına da geçen yıl 1 Nisan'da yine 'ekonomik gerekçelerle son verilmişti. O dönem Radikal'in internet arşivinin ne olacağı da gündeme gelmiş, Doğan Grubu yöneticileri, çalışanlarına arşivin silinmeyeceğini söylemişti.

Ancak radikal.com.tr’nin kullanıma açık olan arşivine son bir kaç gündür girilemiyor. Radikal'da yayınlanan haberlere giriş yapılmak istendiğinde, link otomatik olarak hurriyet.com.tr’ye yönlendiriyor.

Radikal arşivinin silinmesi sosyal medya ve internet platformlarında tepkilere neden oldu.

Radikal.com.tr'nin eski yayın yönetmeni Ezgi Başaran, Twitter'dan "Radikal’in tüm dijital arşivinin buharlaştığını görüyorum. 20 yıllık gazetecilik emeği, gurur duyulacak onca yazı/haber yok edilmiş. Yazık" dedi.

Radikal'in eski çalışanlarından olan Serhat Burak Kuru da, Twitter'da arşivin silinmesine tepki göstererek “Radikal için kim ne emek verdiyse emeği silindi. Her şeye yer olan dijital dünyada onu tutmadılar. Çok üzücü. Ne denir bilmiyorum” diye yazdı.

Radikal' Ekler ve Kültür Sanat servislerinde uzun yıllar çalışan Bahar Çuhadar ise "10 yıl boyunca Radikal'de yazdığım haber, söyleşi ve yazıların hiçbirine artık erişilmiyor. Teşekkürler Türkiye" diyerek arşivin silinmesine tepki gösterdi.

Radikal'in eski muhabiri Fatih Yağmur da "Radikal'in arşivini kapatsalar da silseler de haberler kaybolmaz." diye yazdı ve kişisel olarak yaptığı haberlerin pdf arşivlerini paylaştı.

TWITTER HESABINA KELEBEK KONDU

radikal.com.tr’nin Twitter hesabı, Hürriyet Kelebek’e devredilmişti. Daha önce Radikal’i takip eden 1 milyonu aşkın Twitter kullanıcı, habersiz bir şekilde Hürriyet Kelebek’in paylaşımlarını takip etmeye başlamış oldu.

RADİKAL'İN HİKAYESİ

Mehmet Y. Yılmaz ve ekibi, Radikal'in ilk sayısını 13 Ekim 1996’da, daha sonra kapanan Simge Yayıncılık bünyesi içerisinde Posta gazetesi ile birlikte çıkardı. Radikal yayın hayatına başladıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkan Susurluk skandalına ilişkin haberleriyle tirajı 720 binleri gördü.

4 yıl gazetenin yayın yönetmenliğini yapan Yılmaz’ın o dönemde yine Doğan Grubu içinde bulunan Milliyet’in yayın yönetmenliğine getirilmesinin ardından gazetenin başına Radikal'in Ankara Temsilciliği'ni yapan İsmet Berkan atandı.

Berkan'ın yayın yönetmeni olduğu 10 yıllık süreçte Radikal gazetesi okuyucu kaybetti. 2010 yılında Berkan yayın yönetmenliğinden ayrılarak Hürriyet gazetesi yazarlığına geçti. Ve yerine Hürriyet Haber Koordinatörlüğü görevini sürdüren Eyüp Can Sağlık getirildi. Eyüp Can'la birlikte, tabloid boyutta yayına geçti. 2014 yılında ise gazetenin basılı yayınına son verildi.

Doğan Grubu, basılı son nüshası 21 Haziran 2014'te çıkan Radikal'in yazar ve muhabirlerin bir kısmıyla yollarını ayırırken kalanların yazı ve haberleri, Radikal.com.tr'de yayımlanmaya devam etti. Sitenin yayın yönetmenliğini üstlenen Ezgi Başaran Aralık, 2015'te görevinden ayrıldı. 2016 nisanında ise Radikal'in internet yayınlarına da son verildi. (HABER MERKEZİ)