Hukukçulardan TBMM'ye OHAL kaldırılsın başvurusu

OHAL'e Karşı Hukuk Örgütleri Platformu, TBMM Başkanlığı'na başvurdu. Hukukçular "OHAL kaldırılsın, KHK'ler iptal edilsin" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hukuk örgütleri platformu 2 bin 100 civarı imzalı dilekçeyi TBMM Başkanlığı'na teslim etti. Hukuk örgütleri platformu OHAL ve keyfi uygulamların son bulmasını talep etti. Halkların Demokratik Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi ile görüşen hukukçular Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

'ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ASKIYA ALINDI'

OHAL'in kaldırılması ve kanun hükmünde kararnamelerin iptal edilmesi taleplerini içeren dilekçede şunlara yer verildi:

"15 Temmuz’da yaşanan ‘darbe girişimi’nin ardından OHAL ilan edilerek bir KHK’ler (Kanun Hükmünde Kararname) rejimi başlatıldı. Halkın yaşam, hukuki güvenlik, işkence görmeme, seyahat, düşünce ve ifade, toplanma ve örgütlenme hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırıldı. Özetle siyasi iktidar, 'darbe girişimi var' deyip OHAL ilan etti; OHAL’i bahane ederek darbe hukukunu yerleştirdi. Bugün Anayasa ve bağlı bulunulan uluslararası sözleşmeler fiilen askıya alınmış, hukuk güvenliği tamamen ortadan kaldırılmıştır."

DOKUZ TALEP

OHAL'e Karşı Hukuk Örgütleri Platformu taleplerini şöyle sıraladı:

-OHAL kaldırısın.

-KHK’lar iptal edilsin ve yaşanan mağduriyetler giderilsin. Hukuk güvenliği tesis edilsin

-Avukatlık Kanunundan doğan tüm güvencelerin KHK'lar eliyle askıya alınmasına son verilsin!

-İşkenceye kapı açmak anlamına gelen 30 günlük gözaltı süresi kaldırılsın!

-Avukat-müvekkil görüşmelerinin 5 gün süreyle kısıtlanması, kayıt altına alınması, yazışmalarının denetlenmesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasında müdafiliğin 3 avukat ile sınırlandırılması uygulamasına son verilsin!

-Hâkim, savcı ve kolluk görevlilerinin ‘avukatı yok sayma’ya varan olumsuz yaklaşımlarına ve fiziki saldırılarına son verilsin! Bu konuda bir denetim mekanizması oluşturulsun!

-Hapishanelerde uygulanan tecrite, avukat görüş kısıtlamasına, görüşmelerin dinlenmesi ve görüşmede memur bulundurulması uygulamalarına son verilsin

-Hak arama bilincini önce kendisi örgütlenerek savunan sendikalı veya örgütlü olduğu için meslekten ihraç edilen hâkim ve savcılar görevlerine iade edilsin! Halkın iradesi ile seçilen belediyelere atanan kayyumlar geri alınsın. Halkın iradesi tanınsın!

-'Güvenlik' bahanesiyle düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkı, çalışma hakkı, grev hakkı gibi tüm demokratik haklara yönelik saldırılardan vazgeçilsin!' denmektedir. Bu uygulamalara son verilsin.

İmzaları TBMM Başkanlığı'na teslim eden platform temsilcileri, imzaların takipçisi olmaları için CHP’den Levent Gök, Tufan Köse ve İlhan Cihaner, HDP’den Filiz Kerestecioğlu ile görüştüler.