Özgür Gündem duruşması ertelendi

Özgür Gündem davasında Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin hakim karşısına çıktı. Duruşma ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Gündem gazetesine destek için düzenlenen dayanışma kampanyasına katılan ve 'terör örgütü propagandası yapmak' ile suçlanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi gazeteci Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin bugün İstanbul'da bulunan Çağlayan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmayı Uluslararası Af Örgütü'nün yanı sıra birçok gazeteci izledi.

Mahkemenin ertelediği duruşmada Erol Önderoğlu şöyle konuştu: "Hükümet barış sürecine son vermesinden sonra muhalif basına da son verilmesine karar verdi. Hayat TV, IMC ve basına yönelik yapılanlar Turkiye'yi çorak bir toprak haline getirmiştir. Turkiye'nin 20 yıldır temsilciliğini yaptığım sınır tanımayan gazeteciler olarak dünya basın sıralamasında en son sırayı aldı. Türkiye'nin son 6 yılda basında en büyük kayıpları yaşadığını söylemek istiyorum. Biz gazetecilerin sorumluluğu toplumu yaşanılmaz kılan, kamuoyunu bilgilendirmektir. Bu ana kar 10 bine kadar imza attığım haberde hakkımda tek soruşturma açılmadı. Hakkımda açılan terör propagandası ve suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum."

Şebnem Korur Fincancı ise "Özgürlüğümüzden vazgeçmek insanlığımızdan vazgeçmek demektir. Düşünce özgürlüğü tüm kötülüklere derman olan bir özgürlüktür. Defalarca kapatılan bir gazetenin birçok muhabiri öldürüldü.. İnan Kızılkaya'ya cezaevinde çıplak aramaya maruz kalıyor. İstediği gazeteler kendisine verilmiyor. Dayanışma insan hakları savunucularının bir ödevidir ben de ödevimi yaptım suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

Ahmet Nesin yurt dışında olduğu için duruşmaya katılmadı. Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen de duruşmaya katıldı. Özmen, insan haklarına ve demokrasiye olan inancını dile getirerek; şunları söyledi: "Basın ve ifade özgürlüğü için saatlerce konuşabileceğimiz durumlar var. Şu an 2015 yılında olsaydık bırakın ceza almayı soruşturma bile açılmayacaktı. İktidar ve devlet olgusu hesabına gelmeyen her şeye anında soruşturma açmaktadır. Bugün aynı şekilde Amed Sporun oyuncusu Deniz Naki'nın Diyarbakır'da duruşması vardı. Son olarak HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri tutuklandı. Biz hep demokrasiyi ve hukuku savunduk. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargıda birçok değişiklik yapıldı. Özgürlüklerden ve insan haklarından anlayanların hakim olması gerekirken ne yazık ki iktidara yakın olan insanlar otomatik olarak yargıya atandı. Sizin yargıç olarak ayrı ayrı görevleriniz var adaleti sağlayacaklar olan sizlerseniz siz bu yargılamayı iktidar adına yapmıyorsunuz bundan dolayı sizin beraat kararı vermeniz gerekir. Bunun dışında verilecek her karar halkın vicdanına dokunacaktır."

Duruşma sanık savunmalarının tamamlanması gerekçesiyle 11 Ocak 2017'ye ertelendi.

NE OLMUŞTU ?

Özgür Gündem gazetesi tarafından başlatılan Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin geçtiğimiz Haziran ayında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Avukatların İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı tutukluluğa itirazın kabul edilmesi sonucu tahliye edilmişlerdi.