Nizip Kampı’nda cinsel istismara uğrayan iki çocuğun akıbeti belirsiz

Nizip'te bulunan AFAD kampında cinsel istismara uğrayan 8 Suriyeli çocuktan ikisi kamptan ayrıldı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak çocukların aileleri ile kamptan ayrıldığını açıklarken, konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP milletvekili Akif Ekici, tutanakların bu bilgiyi doğrulamadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Suriyeli mültecilerin barındığı Nizip Kampı'nda 8 çocuğu cinsel istismara uğramasının sonrasında, koruma altındaki çocukların kaybolmalarına ilişkin CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici'nin soru önergesine Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yanıt verdi.

Geçici Barınma Merkezlerinde gönüllük esasına göre giriş ve çıkış yapıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Kaynak, cinsel istismar mağduru iki çocukla ilgili, "Mağdur 2 çocuğun 18 yaşından küçük olmaları sebebiyle aileleri ile birlikte izinli olarak geçici barınma merkezinden ayrıldığı ve bu çocukların izinlerinin bitmesine rağmen merkeze dönüş yapmadıkları tespit olunmuştur" dedi.

'KAMUNUN VİCDANI RAHAT, KAMUOYUNUN DEĞİL'

Önerge sahibi CHP’li Ekici, Kaynak'ın verdiği yanıtı, "Cevaba bakarsanız yapılması gereken her şey yapıldı, bütün yetkililer görevlerini dört dörtlük yerine getirdi, sanık da 108 yıl hüküm giydi. Dolayısıyla kamunun vicdanı rahat. Ama kamuoyunun vicdanı rahat değil. Çünkü biliyorlar ki devletin gözetimi, koruması altındaki bir kampta ihmaller zinciri olmadan 30 çocuk 3 ay boyunca cinsel istismara uğrayamaz" diye değerlendirdi. Ekici'nin konuyla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde:

'AİLELERİYLE AYRILDIKLARI BİLGİSİ TUTANAKTA YOK'

"Cinsel istismara uğrayan çocuklardan ikisinin çadır kentten çıkmalarına izin verildiği AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı tarafından kabul ediliyor. Ama cevapta yer alan 'aileleriyle birlikte kamptan ayrıldığına ilişkin' bilgi ne yazık ki tutulan tutanakla teyit edilemiyor. Her hâlükârda ortadaki tek gerçek, koruma altında olması gereken bu çocukların kamptan ayrılmasına izin verildiği, bu çocukların akıbetinin ne olduğunun bilinmediğidir. Burada AFAD yönetiminin sorumluluğu açıkça ortadadır. Ayrıca çocukları istismardan hüküm giyen kişi ifadesinde olayın ortaya çıktığı gün görev yerinin değiştirildiğini ifade etmiştir. Başbakan Yardımcılığı bunu yalanlamaktadır. Gerçek hangisidir?

'14 BOZUK KAMERADAN KOLLUK BİRİMİ'

Bakanlık cevabında 'geçici barınma merkezlerinin giriş çıkışları, ortak kullanım alanları ile çevresi kamera kayıt sistemi ile izlenmekte olup kamera kayıtlarının tutulması ve takibi de genel kolluk birimi tarafından yapılmaktadır' demektedir. O halde 85 kameranın olduğu bir kampta cinsel istismarı kaydedecek 14 kameranın bozuk olmasında da kolluk birimlerinin ihmali vardır.

'BASINDA ÇIKANA KADAR BAKANLIK MÜDAHİL OLMADI'

30 çocuğun cinsel istismara uğradığının ortaya çıktığı Eylül 2015’den hemen sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) bu korkunç istismardan haberdar edilmiştir. Aralık, Şubat ve Nisan’da olmak üzere davanın 3 duruşması gerçekleştirilmiştir. ASPB bu duruşmalarda yoktur! Ne zaman var? Cinsel istismarın basında geniş bir biçimde yer aldığı 12.05.2016’da… Bu tarihte Bakanlık zahmet edip davaya müdahil olma kararı alıyor. Bu tarihe kadar mağdur çocukların yanında saf tutmayan ASPB’nın yaptığı en hafif ifadeyle ihmaldir." (DUVAR)

Ne olmuştu?

Nizip'te bulunan AFAD kampında 8 Suriyeli çocuğa cinsel istismarda bulunan temizlik görevlisi Erdal E. 108 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dava sırasında, olayların yaşandığı yere bakan hareketli ve sabit kameraların görüntü almadıkları ortaya çıkmıştı. Bu olaylardan sonra CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, koruma altında olması gereken iki çocuğun kayıp olmasına ilişkin soruları TBMM gündemine taşımıştı.

Etiketler Suriyeli taciz çocuk