Balık çalan 12 yaşındaki çocuk tutuklandı

Karabük'te gece bir balıkçıya girerek 3 uskumru alan 12 yaşındaki çocuk tutuklandı. Savcılık, "11 ayrı dosyası var, balık çalmaktan tutuklanmadı" dedi. Ancak, savcılık dosyasındaki suçlamaların benzer yiyecek hırsızlığı suçlamaları olması dikkat çekti. Üstelik, suça sürüklenen çocuklar için getirilen en ağır cezadan tutuklama çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karabük'tebir balıkçı dükkanının sahibi sabah iş yerine geldiğinde dondurucudaki balıkların azaldığını görünce güvenlik kamerası kayıtlarını inceledi. Görüntüde, 2 çocuğun kapı altındaki boşluktan içeriye girip önce kasayı açmaya çalıştıklarını, bunu yapamayınca dondurucuda dilimlenmiş 3 uskumru balığı ile marul, soğan, şalgam suyunu ve bıçağı alarak kaçtıklarını gördü.

Polis, kamera görüntülerinden kimliklerini tespit ettiği L.B.N. ve D.A.'yı gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen çockulardan D.A. çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. L.B.N. ise serbest bırakıldı.

BABASI: ZARARLARINI ÖDERİM

D.A.'nın babası inşaat işçisi Mehmet A., 6'ncı sınıf öğrencisi oğlunu cezaevinden çıkarmak istediğini belirterek şunları söyledi: "Çocuğumu zapt edemiyorum, tedavi görmesini istiyorum. Psikoloğa götürdüm, doktor ilaçlar verdi. Ama onları kullanmıyor. 5 kişi çocuğumdan hırsızlık yaptığı için şikayetçi olmuş. Bunların zararlarını karşılamak için para toplamaya çalışıyorum. İnşallah şikayetlerinden vazgeçerler. Avukat tutup çocuğumu cezaevinden çıkarmak istiyorum."

BAŞSAVCILIK: 12 YAŞINDA, YAPTIKLARINI ALGILAYABİLİR

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yaşındaki D.A.'nın tutuklanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, D.A.'nın olay tarihi itibariyle 12 yaşını doldurduğu ve üzerine atılı suçların hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olduğu belirtildi. D.A. hakkında 11 ayrı hırsızlık olayından soruşturma yürütüldüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Suça sürüklenen çocuk hakkında 6'sı herkesin girebileceği yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmiş eşya hakkında hırsızlık, 2'si mala zarar verme, diğerleri kamu kurumundan hırsızlık, işyeri dokunulmazlığını ihlal, açıkta bırakılmış eşya hakkında hırsızlık, açıktan hırsızlık suçlarından toplamda 11 adet dosya soruşturması derdest olarak yürütülmektedir. Belirtilen şekilde habere konu edilen suça sürüklenen çocuğun balık çalma eylemine konu soruşturma dosyasının tutuklamaya konu edilen dosya olmadığı, 6 dosyanın bir grup olarak kolluk tarafından çocukla birlikte mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza sevk edildiği, balık çalma eyleminin de bu dosyalar içerisinde değerlendirildiği ve ifadesi alınması akabinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca serbest bırakıldığı anlaşılmıştır."

cocuka

D.A.'nın serbest bırakıldıktan sonra benzer şekildeki hırsızlıklardan yeniden gözaltına alındığına işaret edilen açıklamada, "Suça sürüklenen çocuğun, bırakılması sonrasındaki tarihlerde işlediği 5 adet benzer eylemleri nedeniyle hazırlanan ve mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza getirilen dosyaları üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda, içeriğindeki suçları en ağır olan ve 12-15 yaş aralığındaki suça sürüklenen çocuklar için tutuklama yasağı kapsamında bulunmayan 2016/7366 soruşturma sayılı dosya üzerinden tutuklamaya sevk edilmesi üzerine Karabük Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandığı anlaşılmıştır."