The Guardian: Türkiye bardağın taştığı noktaya geldi

The Guardian gazetesinin medya yazarı Peter Preston, Cumhuriyet operasyonunu eleştirdi: Türkiye'de bardak taştı, demokrasi öldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu eleştiren bir makale yayımladı. 20 yıl boyu The Guardian'ın editörlüğünü yapan, bir süredir de basın eleştirilerine ilişkin köşe yazıları yazan saygın gazeteci Peter Preston'ın kaleme aldığı makalede, Cumhuriyet gazetesi çalışanları hakkındaki suçlamalar 'gülünç' diye nitelendi. Preston özetle şu ifadeleri kullandı:

"Her zaman, bardağın taştığı ve demokrasinin öldüğü bir nokta vardır. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu hafta 10 bin memuru daha işten çıkarıp yeni medya kuruluşlarını kapattığında, en önemlisi de Cumhuriyet gazetesinin yayın yönetmenini ve ülkesindeki en iyi gazetecilerden bazılarını tutukladığında bu noktaya ulaştı.

Laik, bağımsız Cumhuriyet, Türkiye en kıymetli basın kuruluşlarından biri. Kürt terörizminin sözcüsü ve Erdoğan'a komplo kuran Gülencilerin gizli bir destekçisi mi? [Bu iddia] Gazetenin gözüpek yayın yönetmeni Murat Sabuncu'yu veya dostum Kadri Gürsel gibi son derece bağımsız köşe yazarlarını tanıyanlar için gülünç. Onlar, olmayan haberleri yaratan komplocular değil. Onlar, işlerini yapan kaliteli gazeteciler - tıpkı, Sabuncu'nun selefi Can Dündar gibi.

Erdoğan'ın gazabının hedefindeki tarafta bulunmanın ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorsanız, Dündar'ın 'Tutuklandık' isimi kitabı kalemin bir hapishane kapısından daha keskin olduğunu gösteriyor. Fakat tüm bunlar 2013'teydi; gazabın serbest kaldığı 2016'da değil."

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ