Ankara Katliamı davası başladı

10 Ekim Ankara Katliamı davası bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Binden fazla kişi duruşmayı izlemek için Ankara Adliyesi'nde. Duruşmada sanıkların avukatlığı için Baro tarafından görevlendirilen avukatlar davadan çekildi. Bir sanık da 'bilgi verdiği' gerekçesi ile diğer sanıklardan ayrı yere alındı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 10 Ekim Ankara Katliamı davası bu gün başladı. Davayı izlemek için giden 'Emek ve demokrasi güçleri' Ankara Adliyesi C Kapısı’nda saat 08.30’dan itibaren toplanmaya başladı. Duruşma nedeniyle Adliye ve çevresinde polis yoğun önlem aldı.

36 SANIK YARGILANIYOR

10 Ekim 2015 tarihinde Emek Barış Demokrasi Mitingi'ne katılmak üzere Ankara Garı önünde toplananlara yönelik canlı bomba saldırısına ilişkin davanın ilk duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. 7 gün sürecek olan davada 10’u tutuklu 36 şüpheli yargılanıyor. Davanın sanıkları şunlar:

"İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Yakub Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz, Hüseyin Tunç, Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Savaş Yıldız, Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Hasan Hüseyin Uğur, Bayram Yıldız, Kenan Kutval, Ahmet Güneş, Abdulhamit Boz, Cebrail Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Walentina Slobodjanjuk (Kazakistan vatandaşı), Mustafa Delibaşlar, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Yakup Selağzı, Erman Ekici, Yakup Karaoğlu, Yakup Yıldırım, Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın ve Mehmet Kadir Cebael."

İSTENİLEN CEZALAR

Bazı sanıklar, "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan bir kez ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan toplam 100 kez olmak üzere toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından da toplam 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bazı sanıklar için ise "silahlı terör örgütü DEAŞ üyesi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklar içeri alınırken duruşma salonunda bulunanlar, “katiller hesap vereceksiniz” diye bağırdı.

katliam

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlaması beklenen 10 Ekim Ankara Katliamı davasının ilk duruşması kalabalık nedeniyle 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonuna alındı. 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonu da duruşma için açıldı. Ve yan yana olan iki salon birleştirilerek avukatlar ile katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri bu salonlara alındı.

POLİSTEN AİLELERE: ŞOV YAPMAYIN

Duruşma, mahkeme heyetinin olmadığı salona kurulan ekranlardan izleniyor. Mahkeme heyeti başkanı, salonu uyarırken "Eğer seyirciler..." diye seslenince itirazlar yükseldi.  Hayatını kaybedenlerin yakınları, "Burası tiyatro değil biz de seyirci değiliz" diyerek hakime tepki gösterdi.

cwo7da5w8aau6lm1

Duruşmada aileler ses düzeninin duyulmamasına itiraz edince ön sırada bulunan bir çevik kuvvet polisi ailelere "Şov yapmayın!" dedi. Avukatlar, o polisin adını alınıp zapta geçirilmesini talep ettiler.

AVUKATLAR SAVUNMA YAPMAK İSTEMEDİ

Duruşmada sanıkların avukatları savunma yapmak istemediklerini açıkladı. Sanıklara Ceza Muhakemeleri Kanunu gereği atanan avukatlar savunma yapmak istemeyerek mahkemeye çekilme taleplerini ilettiler. Mahkeme bu talebi ara kararında değerlendirecek. Davada daha sonra sanıklardan Y.Ş.'nin, "etkin pişmanlıktan yararlandığını, yer gösterdiğini, önemli bilgiler verdiğini ve vermeye devam edeceğini söyleyen bir avukat, Ş.'nin diğer sanıkların arasında oturmasının can güvenliği açısından doğru olmadığı" uyarısında bulundu. Diğer sanıkların kendisini etkileyebileceğini belirtti. Sanığın hem mahkemede hem de cezaevinde korunması talep edildi. Bu uyarı üzerine Y.Ş.'nin duruşma salonunda oturduğu yer değiştirildi.

MİLLETVEKİLLERİ DE KATILIYOR

Duruşmayı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Murat Emir, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Mardin Milletvekili Mithat Sancar, İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun da arasında bulunduğu bazı milletvekilleri, patlamada bazı üyeleri yaşamını yitiren CHP Malatya İl Örgütü temsilcileri, Ankara Barosunun da arasında bulunduğu bazı baroların yöneticileri de izliyor.

ankara-ic

Daha sonra duruşmada müştekilerin adı okunmaya başladı. 500'e yakın müştekinin adı tek tek okunurken hınca hınç dolu salondan çıt çıkmadı.

YASİN BÖRÜ DAVASI DA AYNI YERDE AYNI SAATTE

Kobanê eylemleri sırasında Diyarbakır'da Yasin Börü’nün öldürülmesine ilişkin davanın duruşması da bugün Ankara Adliyesi’nde görülecek. AKP Kadın Kolları ve Osmanlı Ocakları’nın çağrı yaptığı Börü davasını takip için gelenlerle 10 Ekim davası için gelenlerin bir araya gelmemesi için polis hem adliye içinde, hem de dışında önlem aldı. Börü davasına takip edenler Adliye’nin ana girişi önünde toplanırken, 10 Ekim davası için gelenler C Kapısı önünde buluştular. Adliyenin çevresinde arama noktaları oluşturuldu.

NE OLMUŞTU?

Sivil toplum kuruluşlarınca 10 Ekim 2015 Cumartesi 12.00-16.00 saatlerinde Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek miting için kalabalık Ankara Garı önünde toplanmıştı. Grup kortej hazırlığına devam ederken, saat 10.04'te, 3 saniye arayla iki patlama meydana gelmiş, ikisi çocuk 102 kişi ölmüş ve 20'si çocuk 391 kişi yaralanmıştı.

İddianamede, canlı bomba saldırganlarının 1990 doğumlu Yunus Emre Alagöz ile açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu kişi olduğu belirtiliyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gaziantep'te 16 Ekim 2016'da düzenlediği operasyonda sanıklardan Mehmet Kadir Cebael üzerindeki bombayı patlatarak ölmüş, olayda 3 özel harekat polisi şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi ve 4 Suriye uyruklu sivil yaralanmıştı. Alınan bilgiye göre, Cebael'in ölüm kaydına ilişkin yazı da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine ulaştı. Davanın bazı sanıkları ise henüz yakalanamadı.