HDP protestolarına izin verilmedi

İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve çok sayıda ilde HDP'lilerin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyenlere polis müdahale etti. Diyarbakır'da polis havaya ateş açarken Sebahat Tuncel'in de aralarında olduğu 10'a yakın kişi gözaltına alındı. Tuncel akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Esenyurt'ta toplanan bir grup HDP'li vekillerin gözaltına alınmasını protesto etmek istedi. Polis gruba izin vermeyerek müdahale etti. Polis kalabalığı dağıtmak için  plastik mermi ve biber gazı kullandı. Polisin müdahalesi üzerine gruptakiler ara sokaklara kaçtı. Polis ile grup üyeleri arasında kovalamaca yaşandı.

Kadıköy'deki HDP ilçe binası önünde, gözaltıları protesto etmek için toplanan gruba da polis müdahale etti.

Milletvekillerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup, HDP İstanbul İl Başkanlığı önünde eylem yaptı. Polis, gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan bazı eylemciler, yola çöp konteynerleri ile barikat kurdu.

Grubun dağılmasının ardından polisler HDP İl Başkanlığı önünde beklemeye devam ediyor.

ank1

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Gözaltıları protesto için Ankara Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması yapmak isteyen gruba da polis izin vermedi. KESK, DİSK, TMMOB, TTB tarafından Ankara'da saat 13.00'te yapılacağı duyurulan basın açıklaması öncesi polis, Yüksel Caddesi ile onu kesen Konur Sokak'ta geniş güvenlik önlemi aldı.

Çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından çevrelenen kalabalığa polis amirleri, "Basın açıklaması yapamazsınız" dedi. Grubun açıklama yapacağını söylemesi üzerine polis kalabalığa biber gazıyla müdahale etti. Yaşanan arbededen ve gazlı müdahaleden etkilenenlerin yanı sıra 10 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü. Aralarında sendikacılarında bulunduğu 10 kişi, ifadeleri alındıktan sonra akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

ank-yeni Ankara'daki protestoda polis göstericileri, yere yatırarak gözaltına aldı.

SEBAHAT TUNCEL HASTANEYE KALDIRILDI

Diyarbakır'da da kalabalık bir grup aralarında eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 12 HDP milletvekilinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Polis, sokağa çıkan kalabalığı havaya ateş açarak dağıttı.

Sebahat Tuncel darp edilerek gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Sebahat Tuncel darp edilerek gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırıldı.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sorgulandığı Diyarbakır Adliyesi önünde bekleyen gruba da polisler müdahale etti. Aralarında DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel'in de olduğu 10'a yakın kişi gözaltında. Tuncel gözaltına alınışı sırasındaki müdahale nedeniyle rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Tuncel akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

İZMİR'DE YÜRÜYÜŞE ENGEL: 55 GÖZALTI

HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasına İzmir'de iki farklı eylemle protesto edildi. Gündüz saatlerinde Konak Meydanı'nda yapılan açıklamada gerginlik yaşanırken, akşam yapılan eylemde 61 kişi gözaltına alındı.

Konak Meydanı'ndaki eski Sümerbank binası önünde toplanan, aralarında HDP'lilerin de bulunduğu yaklaşık 250 kişi, HDP'li milletvekilinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 'Vekilim irademdir irademe dokunma' ve 'Eş Başkanıma dokunma' yazılı pankart taşıyan grup, "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.

Süresiz oturma eylemi yapmak isteyen grubun basın açıklaması yapıp dağılmasını isteyen polis, anons da yaptı. Grup adına basın açıklamasını HDP İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz yaptı.

Güleryüz, "Ulusal ve uluslararası bütün hukuk kuralları ayaklar altına alınmıştır. Bu ülkenin 3'üncü büyük partisinin eş genel başkanları başta olmak üzere milletvekilleri gözaltına alınmıştır. Bu bir utançtır. Bu utancı Türkiye'nin her yerinden protesto edeceğiz, sokaklarda olacağız. Bu zulme boyun eğmeyeceğimizi her yerde göstereceğiz. Bizi gözaltı ve cezaevleriyle tehdit edenler bilsinler ki 40 yıldır ayaktayız direniyoruz ve gerekirse 100 yıl daha direniriz" dedi.

izmir-hdp-protesto

Bu akşam, saat 18.00'da "İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri"nin çağrısıyla, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde basın açıklaması yapılmak istendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eyleme polis izin vermedi. Polisin coplu müdahalesinde yaralananlar da olurken, 61 kişi gözaltı alındı.

Gözaltına alınanlar emniyete götürülürken, polis ekiplerinin bölgedeki bekleyişi sürüyor.

ÇORLU'DA 13 GÖZALTI

Tekirdağ'nı Çorlu ilçesinde HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmaları ve tutuklanmalarını protesto etmek isteyen HDP'liler, Atatürk Meydanı'nda toplandı. Basın açıklaması ve eyleme izin vermeyeceklerini söyleyen polisler, 13 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar Çorlu Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Çorlu'da gözaltına alınanlar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Çorlu'da gözaltına alınanlar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

ANTALYA'DA 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Antalya'da, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen bir grup, saat 12.30'da HDP İl Başkanlığı binasından çıkarak Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi.

Ancak grubun önü kesen çevik kuvvet ekipleri biber gazıyla müdahale edildi. Ardından TOMA'lar eylemcilere tazyikli su sıktı. Polis, aralarından HDP İl Eş Başkanı İhsan Nergiz'in de bulunduğu biri kadın 5 kişiyi gözaltına aldı. Diğer eylemciler ise müdahaleden sonra HDP İl binasına döndü. Polis, binayı abluka altına aldı.

SİİRT'TE 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Siirt'te aat 13.00 sıralarında HDP il başkanlığı binası önünde toplanan ve aralarında DBP'li Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da bulunduğu partililer, basın açıklaması yapmak istedi. İzinsiz olduğu gerekçesiyle Bakırhan ve güvenlik güçleri arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Görüşmenin ardından basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

Açıklama yapan HDP İl Başkanı Abdullah Çetin, Eşbaşkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ'ın gözaltına alındığını hatırlatarak, "Siyasi iktidar bu düşmanca tutumuyla demokratik siyasetin tasfiyesini hedefliyor. Bundan dolayı bir kez daha Siirt halkına sesleniyoruz; İradenize yönelik yapılan bu saldırı karşısında herkesi iradesine ve partisine sahip çıkmaya davet ediyorum. Her gün saat 13.00 ile 17.00 arasında HDP il binası önünde 'İrademe dokunma eylemine' katılmaya çağırıyoruz" dedi.

Bu arada HDP'li milletvekillerine yönelik operasyonun ardından bugün sabah saatlerinde Siirt kent merkezinde, esnaftan kepenk kapatmasını istediği öne sürülen 6 kişi, polis tarafından gözaltına alındı.

AYDIN'DA 12 GÖZALTI

Aydın'ın Didim ilçesinde HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu partili milletvekilinin gözaltına alınmasını protesto etmek için toplanan gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahale edilen HDP'li gruptaki 12 kişi gözaltına alındı.

MERSİN'DE İZİN VERİLMEYEN AÇIKLAMA BELEDİYEDE YAPILDI

Mersin'de HDP'li Akdeniz İlçe Belediyesi önünde yapılmak istenen protesto gösterisine polisler tarafından izin verilmedi. Belediye önüne çıkan Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Fazıl Türk'ün daha önceden yapılan görüşmede basın açıklamasına valiliğin izin verdiğini söyledi. Türk, "Basın açıklamamızı konferans salonunda yapacağız. En demokratik talebimiz olan açıklamayı bir belediye başkanı yapamıyorsa, ülkenin ne hale geldiğini görün. Daha önce görüştük, izin verilmişti" dedi.

Akdeniz Belediyesi önünde basın açıklamasına izin verilmeyince, açıklama belediye binasında yapıldı. Akdeniz Belediyesi önünde basın açıklamasına izin verilmeyince, açıklama belediye binasında yapıldı.

Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda basın açıklamasını Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu yaptı. Gözaltıları "rehin alma" olarak değerlendiren Mutlu, HDP'li milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti.

BODRUM'DA SLOGAN YASAĞI

Bodrum'da Denizciler Meydanı'nda bir araya gelen HDP'liler basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 80 kişilik grup "6 milyon kişinin iradesine dokunma" pankartı ile gözaltıları protesto etti. Basın açıklamasını HDP Bodrum İlçe Başkanı Fulya Erdoğan yaptı.

HDP'lilerin slogan atması üzerine İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş, "Bir daha tekrarlarsanız gözaltına alırım. Basın açıklamanızı yapın, slogan atmak yasak. Yasalar çerçevesinde hakkınızı kullanın, yasanın dışına çıkmayın" uyarısında bulundu.

Bodrum Çevre Platformu adına açıklama yapan Ayhan Karahan ise "Bodrum'da sit alanlarını imara açmak isteyen zihniyetle, seçilmiş HDP milletvekillerini gözaltına alan zihniyet aynı zihniyettir" dedi.

AĞRI'DA POLİS MÜDAHALESİ

HDP ve DBP Ağrı il örgütleri, milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Tahir Elçi Meydanı'nda yapılmak istenen basın açıklaması polis müdahalesi üzerine parti binası önünde yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan HDP Ağrı İl Eş Başkanı Olcay Öztürk, "Dün gece hukuksuzca gözaltına alınan eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizi derhal serbest bırakılmasını talep etmekteyiz. Milletvekillerimiz, halkımızın iradesine temsil etmekte olup, yapılan bu hukuksuzluk halkın iradesine darbe niteliğindedir” dedi. (HABER MERKEZİ)