Cumhuriyet yazar ve yöneticileri adliyeye sevk edildi

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmada gözaltına alınan yazar ve yöneticiler adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki işlemlerin ardından mahkemeye sevk edilenlerden yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin emniyetteki sorguları tamamlandı. Yazar ve yöneticiler İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Muhasebe müdürü Günseli Özaltay ve eski muhasebe müdürü Bülent Yener savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Savcılığın mahkemeye sevk ettiği 11 kişiden Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya serbest bırakıldı. Savcılık yurtdışında bulunan Can Dündar ve Akın Atalay içinse tutuklama kararı talep etti.

"PKK/KCK ve FETÖ/PYD terör örgütleri adına suç işledikleri" iddiasıyla gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara, Musa Kart, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve yazar Aydın Engin, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, muhasebe müdürü Günseli Özaltay ve eski muhasebe müdürü Bülent Yener'in emniyetteki ifadeleri tamamlandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin tamamlanmasının ardından yazar ve yöneticiler Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Muhasebe müdürü Günseli Özaltay ve eski muhasebe müdürü Bülent Yener savcılıktan serbest bırakıldı.

SAVCIDAN TUTUKLAMA TALEBİ 

Savcılıktaki ifadelerin ardından 9 kişi tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Savcılığın tutuklanmalarını istediği isimler Kadri Gürsel, Musa Kart, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Turhan Günay, Hakan Kara, Önder Çelik ve Bülent Utku.

Savcılık Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu hakkında da tutuklama talep etti. Yazarlar Aydın Engin ile Hikmet Çetinkaya hakkında ise sağlık sorunları ve yaş durumu gerekçe gösterilerek adli kontrol talebiyle serbest bırakılmaları istendi.

ENGİN VE ÇETİNKAYA SERBEST

Mahkemeye sevk edilen 11 kişiden ilk olarak yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya'nın ifadeleri alındı. Engin ve Çetinkaya yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan yazar Aydın Engin, şöyle konuştu:

"Ben kıdemli bir basın sanığıyım. Hayatımda bu kadar ahlaksız bir dosya görmedim.  Saçma demiyorum, ahlaksız diyorum. Murat Sabuncu'nun mesajını iletiyorum: "Halkımızın ve okurlarımızın önünde saygıyla eğiliriz. Başka da kimsenin önünde eğilmeyiz."

SAVCININ İDDİALARI

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmada savcılığın hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, gözaltına alınan yazar ve yöneticilerle ilgili iddialar da yer aldı. Savcılık gözaltına alınanların yeterli sayıya ulaşmadan toplantı yaparak, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulunu ele geçirmeye çalıştıkları öne sürüldü.

Cumhuriyet gazetesinin 3 yıldır manipülasyon yaptığını iddia eden savcılık, gazetenin FETÖ/PDY ve PKK/KCK amaçları doğrultusunda hareket ettiğini, iç kargaşa çıkartmaya ve ülkeyi yönetilemez hale getirmeye yönelik haberlere yaptığını ileri sürdü. Ayrıca "casusluk maksadıyla" devletin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek suçlaması da yöneltildi.

CAN DÜNDAR VE AKIN ATALAY'IN DA TUTUKLANMASI İSTENDİ

Haklarında yakalama kararı bulunan Can Dündar ile Akın Atalay'ın yurtdışında olması, bu nedenle de kaçma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmaları yönünde karar verilmesi talep edildi. (İSTANBUL/DHA)