'Kentsel dönüşümde büyük suçlar işleniyor'

Kentsel dönüşümde yönetmelik değiştirildi. Artık, Bakanlar Kurulu devreye girerek, belli bir bölgeyi ‘riskli alan’ ilan edebilecek. Böylece, rızası olmayanın mülkü de müteahhide verilebilecek. Avukat Hürriyet Azak yeni yönetmelikle, “Yurt dışında yaşayan ve Türkiye'de mülkü bulunan bir kişiye haber verilmeden bakanlık ve müteahhit vatandaşın evini, arsasını satabilecek” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kentsel dönüşümde, yatırımcının önünde engel kalmadı. Artık tek tek binalarla uğraşılmayacak. Her bir binadan ayrı karot (beton kalitesini ölçen numune alımı) olmayacak. Bakanlar Kurulu devreye girerek, belli bir bölgeyi 'riskli alan' ilan edebilecek. Böylece müteahhitlerin tasarlanan büyüklükte alanlar için proje geliştirmeleri kolaylaşacak. Bu sayede tek tek bina sahiplerinin itirazının önüne geçilecek. Kent davalarıyla tanınan avukat Hüriyet Azak, bu yönetmelikle müteahhitlerin, yurtdışında yaşayan ve Türkiye'de mülkü olan bir yurttaşın malına rahatlıkla el koyabileceğini ifade ediyor.

'İŞLENİLEN SUÇLARIN ÜSTÜ KAPATILMAK İSTENİYOR'

Değiştirilen kentsel dönüşüm yönetmeliği ile 'riskli alan' ilanında 15 bin metrekareden az olmamasını öngören sınır kaldırıldı. Daha büyük alanlar için proje geliştirilebilecek. Böylece riskli alanlardaki binaların kentsel dönüşüme açılmasında maliklerin aralarında anlaşmaları da beklenmeyecek.

Avukat Azak, değiştirilen yönetmelikle mülk sahiplerinin bütün haklarının ortadan kaldırıldığını söylüyor. Bakanlık yetkililerinin yaptıkları işlemlerde de büyük suçlar işlediklerini ifade eden Azak, değiştirilen kentsel dönüşüm yönetmeliğiyle bu suçların üstünün kapatılmak istendiğine dikkat çekiyor: “Örneğin bakanlık yetkilileri vatandaşın malını, doğru dürüst kararları incelemeden, hemen satış günü verip satışını gerçekleştiriyor. Vatandaşların malı için satış durdurma kararı veriyoruz. Fakat buna karşı bahaneler uydurulup kararı uygulamıyorlar. Bütün bunlar cezai anlamda da suçtur. Yeni yönetmelikle, bakanlığın şimdiye kadar yaptığı yanlışlara, hukuka aykırı uygulamalarla kafalarına göre çözüm üretecekler. Birçok eksiklikle vatandaşların malını satışa çıkaracaklar. Bu durumda müteahhitlerin önü açılıyor. Eski yönetmelikte eğer müteahhit malik değilse satışa katılamıyordu. Şimdi müteahhit, malikler adına da satışa katılabilecek. Yani evini kentsel dönüşüme vermek istemeyen vatandaşlardan imza almadan malını alıp, hukuksuz bir şekilde müteahhitlere verecekler. Burada açıkça görüldüğü gibi mülkiyet hakkı ihlali yaşanacağı görülüyor. Bununla ilgili bir avukat olarak çalışmalarım devam ediyor. Önümüzdeki hafta içerisinde dava açacağım.”

Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği değişti: Bina sahiplerinin onayı gerekmeyecekKentsel Dönüşüm Yönetmeliği değişti: Bina sahiplerinin onayı gerekmeyecek

'HABERSİZCE SATILABİLİR'

Daha önce apartman ve sitelerde üçte iki çoğunluğun anlaşmasını beklemek gerekiyordu. Bu da anlaşmazlık halinde süreçleri uzatıyordu. Üçte iki çoğunluğa şimdi alan bazlı bakılacak. Bir bölgedeki binaların yüzde 65’i riskli ise yüzde 100’ü için 'riskli bölge' ilanı yapılacak. Bu durumda, arsa payını satarak çıkmak isteyenlere de satış için binanın yıkılması şartı kaldırıldı. Bu kişilere 15 günlük uyarı ihtarnamesi gönderilecek. Azak, bununla ilgili olarak, “Yurt dışında yaşayan ve Türkiye'de mülkü bulunan bir kişiye haber verilmeden bakanlık ve müteahhit vatandaşın evini, arsasını satabilecek” diyor.

'DAVA AÇMALARI GEREKİYOR'

Kentsel dönüşüme tabi olan yapılarla ilgili müteahhit değerleme oranlarıyla, binaların ve arsaların değerlerini müteahhitlerin belirlediğini söyleyen Avukat Hürriyet Azak, şu uyarılarda bulundu: “Müteahhitler çok cüzi miktarda ortaya koydukları parayla vatandaşların malını rahatlıkla alabilecek. Böyle durumlara maruz kalacak olanların hiç düşünmeden dava açmaları gerekir Tabi bu yönetmelik böyle olduğu sürece vatandaşların hakları da kısıtlanıyor. Bu yönetmeliğin iptali için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. Burada ortaya çıkan bütün işlemleri bütün ayrıntılarıyla takip etmek lazım. Vatandaşların 'biz dava açsak da bir şey çıkmaz' dememesi gerekiyor.”

'TEK TARAFLI İŞLEM KABUL EDİLEMEZ'

Avukat Azak, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki 6306 sayılı Kanun'un uygulama yönetmeliğindeki değişikliler nedeniyle yurttaşların büyük mağduriyetler yaşayacağını söylüyor. Azak, son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın usulsüzlükler yaptığını söyleyere,k şu iddialarda bulundu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çok büyük usulsüzlük yaparak, ciddi derecede hukuksuzluklar işliyor. Bakanlığın bu hukuksuzluğu ortadan kaldırarak, vatandaşların aleyhine işlenilen sözleşmelere müdahale etmesi gerekiyor. Ancak, bunun gibi durumlara 'ben karışmam' diyor. Ama vatandaşın malı Çevre Şehirciliğe veya müteahhide verildiği zaman da her şeye karışıyor. Böyle tek taraflı bir işlem kabul edilemez. Çevre Şehircilik Bakanlığı burada tamamen mülk sahiplerinin aleyhine işlemler yapıyor. Örneğin, Kadıköy Fikirtepe'de kentsel dönüşümle yapılmış olan 1+1 dairelerin fiyatı şu an 619 bin TL. Bu daireler 50 metrekare. Peki bu daireleri kimler alabilecek? Bakanlık vatandaşın malını çok cüzi fiyatlarla alarak, peş keş çekiyor.”