'Savunma' Roma Parkı'nı kurtardı!

İş makineleri bu sabah bir kez daha Roma Parkı'na girdi. Ancak Koruma Kurulu'nun, parkın SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmasına kadar uzanabilecek kararı Beyoğlu Kent Savunması tarafından belediyeye ulaştırılınca inşaat durdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Cihangir'deki Roma Parkı'nda ısrarla başlatmak istediği 'sosyal tesis' inşaatı bu sabah yaşanan gerilimin ardından bir kez daha durduruldu. İş makineleri çevik kuvvet eşliğinde yeniden parka girse de, 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 28 Ekim cuma günü aldığı ancak 'nedense' yetkililere ulaştırılamayan kararı, Beyoğlu Kent Savunması sayesinde 'ortaya çıktı'. Ve iş makineleri inşaata itiraz eden mahallelilerin ve aktivistlerin alkışları eşliğinde alanı terk etti.

İNŞAATA İTİRAZIN SEBEBİ NE?

Belediye'nin 'sosyal tesis' inşa etmek istediği alan, Cihangir'de 'Roma Bahçesi' adıyla bilinen parkın Defterdar Yokuşu tarafındaki üst bölümünde bulunuyor. Burası belediyeye ait bir arazi. Ancak Roma Bahçesi'nin 2009 Koruma Planları'nda arkeolojik park ve sergi alanı ilan edilmesi sonrası, parkın sınırında bulunan bu arazinin de 'kaderi' değişti. Çünkü bu ilan, sosyal tesis inşa edilmek istenen alanın da arkeolojik bir potansiyel taşıdığı, yani tüm bölgenin arkeolojik bir bütün olarak değerlendirilmesi anlamına geliyordu.

RUHSAT BİR GÜN SONRA ALELACELE ÇIKARILMIŞTI

Nitekim, son inşaat girişimi 20 Ekim'de ruhsatsız bir biçimde başladığında, Bizans döneminde kalma bir sarnıç ve Osmanlı seramikleri bulundu. Sarnıcın ağzı iş makinelerinden zarar gördü; seramikler İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne gönderildi. Bu tarihte mahalleliler inşaata tepki gösterirken, 'olmayan ruhsat' da bir gün sonra, 21 Ekim'de çıkarıldı. 25 Ekim'deki ikinci girişim de tepkiler üzerine durdu.

KORUMA KURULU KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

alarm

28 Ekim cuma günüyse, 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı geldi. Söz konusu karar, alanda herhangi bir inşaattan önce arkeologlar eşliğinde, müze denetiminde bir kazı yapılmasını öngörüyor. Kararda buradaki 'temel hafriyat çalışmalarının İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde devam etmesi' ifadesi yer alıyor. Ancak bu karar 'nedense', yetkililere beş gün sonra ancak bugün, Beyoğlu Kent Savunması'nın devreye girmesiyle ulaşabildi.

'OLDU-BİTTİ ENGELLENDİ'

Kent Savunması, iş makineleri sabah 8 buçukta alana geldiğinde belediye ekiplerinden kendilerine böyle bir karar ulaşmadığı yanıtını aldı. Ekipler arasında bir arkeolog da yoktu.

İnşaat şirketinin bu 'oldu-bitti'si karşısında, Kent Savunması Arkeoloji Müzesi'yle bağlantıya geçerek kararın belediyeye ulaştırılmasını sağladı. Kararın ulaştırılmasıyla iş makineleri alandan ayrılırken, parkın söz konusu bölümünde arkeolojik kazı yapılması bekleniyor.

Roma

[Related-news-inline NewSID = "74284"]

Roma2

[Related-news-inline NewSID = "74116"]

Roma 3  roma5 roma6