Kapatılan dergiler: Bitiş değil başlangıç

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Evrensel Kültür, Tiroj ve Özgürlük Dünyası dergileri ortak basın toplantısı yaptı. Toplantıda kapatılan dergilerin daha güçlü bir şekilde yayına devam edeceği söylendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son çıkan Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatılan yayın organları arasında bulunan Özgürlük Dünyası, Tiroj ve Evrensel Kültür dergileri için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Çok sayıda gazeteci, yazar ve okurun katıldığı toplantıda Özgürlük Dünyası editörlerinden Mustafa Yalçıner, Tiroj Dergisi'nin Yazıişleri Müdürü Bülent Ulus ve Evrensel Kültür Dergisi'nin Yazıişleri Müdürü Mustafa Kara ortak bir açıklama yaptı.

'ÖZGÜRLÜK DÜNYASI GELECEK DEMEK'

Toplantıda ilk sözü alan Mustafa Yalçıner, derginin 'gerekçesiz gerekçe' gösterilerek kapatıldığını söyleyerek şunları ifade etti: "Dergide teröre dair tek bir yazı bulunamaz. Özgürlük Dünyası'nın herhangi bir terörle herhangi bir bağlantısı yoktur. Tam tersi her türlü karşıdır. Özgürlük Dünyası'nın kapısına kilit vurmak doğrudan ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Kararın gerekçesi ne olursa olsun fiilen uygulanamaz. Özgürlük Dünyası demek gelecek demektir."

'ÖTEKİLEŞTİRİLENLERİN SESİNİ TAŞIDIK'

"2003 yılı Newroz ayında yayın hayatına başlamıştık" diyen Tiroj Dergisi Yazıişleri Müdürü Bülent Ulus ise, derginin 21 Mart'ta yayına başlamasının bir tesadüf olmadığını fakat 29 Ekim'de kapatılmasının bir 'ironi' olduğunu belirtti. "Tiroj, Kürtlerin edebiyatını taşır. Tiroj her kesimin sesini taşıyan bir dergidir. Biz hep ötekileştirilenlerin sesini taşıdık. Tiroj, kültür sanat ve politika dergisi oldu. Barış süreci olduğunda çözümü gündeme getirdik. Önceki sayımızda da darbeyi tartışıyorduk. Çünkü darbeler bir şekilde Kürtlere ve muhaliflere karşı uygulanıyordu. Yayın çizgimiz demek ki birilerini rahatsız etti. Bunu normal olarak karşılıyorum. Çünkü tekliğe karşı hep çoğulculuğu, çok kültürlü ve çok renkliliği savunduk. Bunu yine birlikte başaracağız" şeklinde konuştu.

Evrensel Kültür... Yok mu artık?Evrensel Kültür... Yok mu artık?

'EVRENSEL KÜLTÜR HEPİMİZİN BİR PARÇASI'

Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatılan bir başka dergi ise yaklaşık 25 yıldır yayın hayatına devam eden Evrensel Kültür Dergisi. Derginin Yazıişleri Müdürü Mustafa Kara da toplantıda yaptığı açıklamada şöyle konuştu, "Müziğe ilişkin, baleye ilişkin birçok kültür sanat alanında yazılar kaleme aldık. Evrensel Kültür hepimizin bir parçası demektir. Evrensel Kültür'ü KHK'lerle kapatmak mümkün değil. Önlerinde duramayacakları bir şeye kalkışıyorlar. Evrensel Kültür yeniden bir biçim alacak. Bu sefer daha da güçlü olacak. Bunun önünü nasıl kesecekler?"

Tiroj: Normalleş(tir)mek istemiyorlar!Tiroj: Normalleş(tir)mek istemiyorlar!

'BUGÜN BİTİŞ DEĞİL BAŞLANGIÇ'

Kara, Evrensel Kültür Dergisi'nin kapatıldıktan sonra okuyucuların kendilerini arayarak 'ne oldu' değil, 'ne yapacağız' şeklinde soru sorduğunu aktararak şunları söyledi: "Son sayımızla 25 yılı geride bırakacaktık. Biz de 'ne yapacağız' sorusuna yanıt arayacağız. Bugünü yarına bağlayacağız. Bugün bitiş değil başlangıç olacak."

KHK ile kapatılan ilk kültür sanat dergisiKHK ile kapatılan ilk kültür sanat dergisi