Cumhuriyet'e operasyon

Cumhuriyet gazetesine polis operasyonu... Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Gazetenin 16 yönetici ve yazarı hakkında gözaltı kararı var. Gözaltı kararı çıkartılan Atalay ve Özgentürk'ün yurtdışında olduğu belirtiliyor. En son 11 kişinin gözaltına alındığı haberi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik gözaltı ve ev baskınları yapıldı. Sabah saatlerinde Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazar ve yöneticiler gözaltına alındı. Cumhuriyet gazetesi danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel ile muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı. Polis, Gürsel'in evinde arama yapıyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre gözaltı kararı bulunan isimler şöyle:

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu - Gözaltında

Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay - Gözaltında

Yazar Hikmet Çetinkaya - Gözaltında

Yazar Aydın Engin - Gözaltında

Yazar Güray Öz - Güray Öz

Yazar Hakan Kara - Gözaltında

Gazeteci Nebil Özgentürk - Yurtdışında

Karikatürist Musa Kart - Gözaltında

Avukat Akın Atalay Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı - Yurtdışında

Avukat Bülent Utku Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında

Avukat Mustafa Kemal Güngör Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında

Önder Çelik Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında

Bülent Yener Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi - Gözaltında

Mali Müşavir Eser Sevinç Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında

Kadri Gürsel Cumhuriyet gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı - Gözaltı kararı çıkarıldı

Günseli Özaltay Cumhuriyet gazetesi muhasebe müdürü - Gözaltı kararı çıkarıldı

TGS: Kalemini kana batırmış gazetecilik istiyorlarTGS: Kalemini kana batırmış gazetecilik istiyorlar

ORHAN ERİNÇ GÖZALTINA ALINMAYACAK

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, "Paralel devlet yapılanması ile PKK ve KCK'ye üye olmamakla birlikte yardım etme" suçlamasıyla, Aydın Engin, "FETÖ-PKK'ye yardım", Hakan Kara ise "FETÖ'ye yardım" suçlamasıyla gözaltına alındı. Orhan Erinç'in evinde yapıldı. Erinç, yaşı sebebiyle gözaltına alınmadı. Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü.

Yurtdışında olan İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da gözaltı kararı var. Atalay'ın evinde arama yapıldı.

Selahattin Demirtaş: Cumhuriyet gazetesiyle dayanışma içinde olacağızSelahattin Demirtaş: Cumhuriyet gazetesiyle dayanışma içinde olacağız

GÜRAY ÖZ İSTANBUL'A GETİRİLİYOR

Ankara'da gözaltına alınan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz Ankara Terörle Mücadele'den İstanbul'a getiriliyor. Öz'ün evinde arama sürüyor.

CAN DÜNDAR'IN EVİNDE ARAMA YAPILACAK

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar yurtdışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Dündar'ın İstanbul'daki evi için arama kararı çıkarıldı. İzmir'de bulunan Dilek Dündar karar nedeniyle İstanbul'a geliyor. Dilek Dündar'ın eve gelmesiyle arama kararı uygulanacak. Dündar'ın ve gazetenin avukatı Bülent Utku'nun evinde de arama yapıldı.

3634cbee-0912-4311-a9c1-276205350e91

Polis ekipleri Cumhuriyet gazetesinin çevresinde önlem aldı.

ATALAY VE ÖZGENTÜRK YURTDIŞINDA

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yurtdışında olduğu için hakkında gözaltı işlemi yapılamadı. Eşiyle birlikte yurtdışında olan Atalay'ın evine sabah 07.00 sıralarında giden polisler arama başlattı.

Hakkında gözaltı kararı bulunan isimlerden Nebil Özgentürk'ün de yurtdışında olduğu öğrenildi.

b4eef7e5-a0b1-4240-aeda-75ec2de90d21 Cumhuriyet çalışanları ve okurlar gözaltılara tepki gösteriyor.

Gözaltına alınanlara 5 gün avukatla görüş yasağı getirildi.

SAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, soruşturma açıldığı belirtildi. Açıklamada, "PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör Örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde, darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY' ve 'PKK/KCK' Terör Örgütlerine Üye Olmamakla Birlikte Adına Suç İşlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarinde soruşturma açılmıştır" denildi.

AYDIN ENGİN: CUMHURİYET'TE ÇALIŞIYORUM YETMEZ Mİ

Sabah saatlerinde gözaltına alınan Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin 'neden gözaltına alındınız' sorusuna "Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet'te çalıştığım için. Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?" diye cevap verdi.

Sağlık kontrolünün ardından Engin, polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi. Aydın Engin, sivil polis aracının gelmesinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

cemal11 Açıklamaya CHP milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu ve Selina Doğan da katıldı. (Fotoğraf: Sadık Güleç)

KILIÇDAROĞLU'NDAN TELEFON

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'in yöneticileri ve yazarlarına yönelik olarak sabah saatlerinde başlatılan operasyonun ardından gazeteye telefon ederek "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi. Kılıçdaroğlu'nun, görüşmede "Birlikte mücadele edeceğiz" dediği öğrenildi.

GAZETEDE PROTESTO: CUMHURİYET'İ KAYYIMA TESLİM ETMEYECEĞİZ 

Gözaltıların ardından, Cumhuriyet gazetesinde yapılan açıklamada konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, "Cumhuriyet'i kayyıma teslim etmeyeceğiz. Cumhuriyet gazetesine, Sözcü, Birgün ve Evrensel gazetelerine yönelinmesinin nedeni muhalefetsiz şekilde başkanlık rejimine ulaşılmaktır. CHP olarak buna izin vermeyeceğiz, bu gericiliğe, bu sansürcülüğe karşı duracağız. 12 Eylül de tıpkı böyle gelmişti. Önce komünistleri, solcuları, sosyal demokratları sonra MSP'yi MHP'yi hedef almıştı. Toplumsal muhalefetle birlikte geri püskürteceğiz" dedi.

Dış basın: OHAL'le muhalif basına darbe yapılıyorDış basın: OHAL'le muhalif basına darbe yapılıyor

MUSA KART: FETÖ İLE İLGİLİ BİNLERCE KARİKATÜR ÇİZDİM

Hakkında gözaltı kararı çıkartılan, Cumhuriyet Vakfı yönetim Kurulu Üyesi, karikatürist Musa Kart, gazetenin önünde bir açıklama yaptı. “Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum” diyen Kart, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Şunu söylemek istiyorum, yaşanan gülünç bir durum. Bu baskılarla kimseyi korkutamayaca ksınız, onu söylemek istiyorum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Dünyaya anlatamazsınız bunu.”

Fotoğraflarla Cumhuriyet nöbetiFotoğraflarla Cumhuriyet nöbeti

'TESLİM OLMAYA GİDİYORUM'

Musa Kart, şöyle devam etti: “Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde. Sabah saat 05.00 sıralarında evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı.”

Musa Kart, aralarında CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın da bulunduğu bina önünde bulunanlarla vedalaştı. Daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini söyleyerek Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı.

0d3ca02d-d1a9-46b9-ad73-f826e4a2fdb0 Cumhuriyet'in bulunduğu sokağa TOMA'lar gönderildi

Gazeteye yönelik gözaltılara sosyal medyadan gelen tepkilerden bazıları şöyle:

Cumhuriyet'e hem FETÖ hem PKK ithamıCumhuriyet'e hem FETÖ hem PKK ithamı

cumankara

Cumhuriyet Meclis bürosunu açmadı 

Cumhuriyet gazetesinin TBMM bürosu gazeteye yapılan operasyon nedeniyle bugün kapılarını açamadı. Gazetenin parlamentoda görev yapan muhabirleri gelişmeleri Ankara bürosundan takip ettikleri için Meclis büroya gelmedi. Tarihi basın koridoru Cumhuriyet gazetesiyle birlikte zor günlerden geçiyor. (DUVAR/ANKARA)

HDP DE GAZETEYE DESTEĞE GELDİ

CHP'den sonra HDP İstanbul İl Başkanlığı'ndan bir grup da kalabalık bir şekilde gazeteye geldi. HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, gazetenin bugünkü sayısını göstererek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanma haberinin gazetede yer aldığını hatırlattı. Erbaş ayrıca Gültan Kışanak'ın Diyarbakır'da tutuklandığı halde Kandıra Cezaevi'ne getirildiğini öne sürdü. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da, "Yenikapı ruhu hepimiz için artık bir tuz ruhu haline gelmiştir. Ve hepimizin hayatını körleştiriyor. O faşizan birliği artık yok edip bütün demokratların bir araya gelip ses verme zamanıdır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da, gazetenin gözaltına alınmayan yazarlarından Ayşe Yıldırım Başlangıç'a telefon ederek dayanışma duygularını ilettikleri bildirildi. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının sürdürüldüğü bildirilen açıklamada "Cumhuriyet gazetesinin biat etmeyeceğine olan inançlarını belirterek, bu zor günlerin ancak dayanışmayı ve demokratik direnişi yükselterek aşılabileceğine vurgu yapmışlardır" denildi.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet, 29 Mayıs 2015 günkü sayısında MİT'e ait olduğu iddia edilen ve 15 Şubat 2014'te durdurulan TIR'larda silah olduğuna dair haber ve fotoğraflara yer vermiş, bu yüzden eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara temsilcisi Erdem Gül yargılanmıştı. TIR'larda yapılan aramaların kamera görüntüsü 29 Mayıs tarihli Cumhuriyet gazetesi ve internet sitesinde Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın imzasıyla "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlığıyla yer almıştı. Savcılık MİT TIR'larıyla ilgili görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesi hakkında 'terör' suçlamasıyla, aynı gün içinde soruşturma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haberin yayınlanmasından iki gün sonra, konunun gündeme getirilmesini 'casusluk faaliyeti' olarak değerlendirerek, "Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek" dedi ve dava açıldığını duyurdu.

Cumhuriyet, 11 Haziran 2015'te de Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün imzasıyla, MİT’in yaptığı cihatçı ve silah transferini belgelediği öne sürülen görüntüleri yayımladı.

cumhuriyet

 

Atilla Kart'tan CHP'ye 'Cumhuriyet' çağrısıAtilla Kart'tan CHP'ye 'Cumhuriyet' çağrısı