Vapurda müzik iyi oldu mu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları vapurlarıyla ilgili yaptığı yeni düzenlemeyle 'vapur müzisyenleri'ne izin belgeleri verecek. İzin belgesi verilen müzisyenler belirlenen hatlar ve saatlerde performanslarını sergileyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İ.B.B. Şehir Hatları vapurlarında yolculara eşlik eden müzisyenlere yeni düzenleme geldi. İzin belgelerini alan 25 grup müzisyenlere özel kartlarıyla belirlenen hatlar ve saatlerde performanslarını sergileyecek.

Milliyet'ten Özge Tabak'ın haberine göre, düzenleme geçtiğimiz hafta itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları vapurlarında uygulanmaya başlandı. Sisteme dahil olmak isteyen müzisyen adayları Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ne istenen belgelerle başvurularını yaparak izin belgelerini aldı. Müzisyen kartlarını alan gruplar, düzenlemeyle birlikte vapurlardaki belirlenen alanda müzik yapmaya başladı.

Şimdilik 63 kişiden oluşan 25 müzik grubu Beşiktaş - Kadıköy, Karaköy - Kadıköy, Üsküdar - Eminönü, Haliç ve Adalar seferlerinde şarkı söyleyecek. Üç ayda bir yenilenecek izin belgeleriyle de dönüşümlü olarak performanslarını sergilemeye devam edecekler.

Özge Tabak'ın sohbet etme fırsatı bulduğu vapur müzisyenlerinin yeni düzenleme ile ilgili yorumları şöyle:

'KANKA, GÜZEL BİR YOLCULUK OLDU'

Hakan Kaya: "Hitoko ile dört aydır vapurda birlikte çalıyoruz. Trompetçi arkadaşımız Yanski Havelka da bize eşlik ediyor. 1920’lerin caz, caz swing tarzında yabancı şarkılarını söylüyoruz. Türkçe ise “Boşvermişim Dünyaya” ve “Cennet Mahallesi”ni söylüyor Hitoko. Aslında eczacıyım. İki sene Çapa Hastanesi’nde memur olarak çalıştım. Müzik yapıyordum üniversiteden beri zaten, iş çıkışı sırf motivasyon olsun diye bir saat de olsa vapurda çalıyordum. Bir gün yine çalarken karar verdim, eczacılığı bıraktım. Müzik benim için terapi. Müzikle gezmek, öğrenmek, yaşamak hedefim. Müziği kalıplara sığdırmayı sevmiyorum. Sekiz yıldır vapurda müzik yapıyorum. Çok insanla tanıştım. Hoşlanmayan da oluyordur mutlaka ama bir süre sonra “Kanka, güzel yolculuk oldu” diyenler de oldu. Genel tepkiler olumlu. Sevdiğimiz, düzenli vapur kullanan yolculara besteler yapıyoruz bazen, onlar bilmiyor ama onları her gün anıyor ve müziğimizle yaşatıyoruz. Hitoko Japon, İstanbul’u seyrederken müzik yapmak ona da çok keyifli geliyor."

'VAPURDA MÜZİK İYİ GİDİYOR'

Yasemin Yüksel: "Kadın kadına müzik harika bir deneyim. Başka bir enerjisi var. Kadınlar olarak birleşip müzik yapmak hoşumuza gidiyor. Bir tarzımız, kendimize has bir yorumumuz var. Çok keyifli sokakta ve vapurda müzik yapmak. Dinleyici ile yüz yüzeyiz, aynı seviyedeyiz. Vapur, deniz, martılar gibi simgelerin yanında müzik çok iyi gidiyor. Metroya göre vapurun kocaman salonları konser salonlarını andırıyor biraz. Çoğu insan vapurda müziği seviyor, hatta bazıları bayılıyor. Samsun’dan müziğimizi dinlemeye gelen bir hanımefendi vardı geçen. Çocuklar, gençler çok ilgili. İçinin açıldığını, derdini unuttuğunu söyleyenler oluyor."

'YENİ SİSTEMLE RAHATLADIK'

Ece D. Özpamukçu: "Pop, pop-caz tarzında müzik yapıyoruz. Ben gitar çalıyorum, Yasemin kazu ve shaker çalıyor ve birlikte söylüyoruz. Üçüncü üyemiz Melek Mosso da yan flütle eşlik ediyor bize. Gelen sistemle daha da rahatladık açıkçası. Vapurlara gelen müzisyenler belli oldu. Müzisyen arkadaşlarımızla tartışmak zorunda kalıyorduk. Bunlardan kurtulduk. Aldığımız tepkiler gülümsetici çoğunlukla. İnsanlar bizi seviyor, gördüklerinde gülümsüyor ve denizi seyrederken anılarını hatırlayanlar oluyor. Müzik herkesi sarabilecek bir araç, gülümseyen gözlere karşı müzik yapmak bizi de mutlu ediyor."