AP üyesi Buchner: Öcalan 6 ayda çözer

Avrupa Parlamentosu üyeleri Mardin ve Diyarbakır'da incelemeler yaptı. Heyette yer alan Alman Parlamenter Klaus Buchner izlenimleriyle ilgili açıklamalar yaparak, "Öcalan 6 ayda bu sorunu çözebilir ama Türk hükümeti buna hazır değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu üyeleriyle birlikte Diyarbakır ve Mardin’de temaslarda bulunan Alman Parlamenter Klaus Buchner, ziyaretini değerlendirdi. Buchner, temasları sırasında gördükleri ve dinledikleri karşısında ‘adeta şok yaşadığını’ dile getirdi. Buchner, Avrupa'dan yayın yapan Med Nuçe TV'nin kapatılmasına ilişkin olarak da, “Bu korkunç bir şey. Erdoğan kendi kurallarını bizim medya üzerinde de uygulamaya çalışıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

DİHA'ya konuşan Buchner, 'Avrupa’dan bakınca Türkiye’deki gerçeklerin tam anlamıyla anlaşılamadığını' belirterek şunları söyledi:

BİZ İKİ TARAFIN SAVAŞI OLARAK BİLİYORUZ: Türkiye ile Avrupa arasındaki politik ilişkilerden kaynaklı burada yaşananların çok az bir kısmı Avrupa basınına yansıyor. Biz orada her iki tarafın savaştığı bir savaş var olarak biliyoruz. Fakat burada savaşın çok ötesinde şeyler yaşanmış: Sivil yaşam alanları bombalanmış, çocuklar öldürülmüş, bununla da yetinilmemiş ölü bedenler parçalanmış. Gördüklerimi anlatacak kelime bulamıyorum. Tel örgüler arkasından yıkılan mahalleleri gördük; benim anladığım oradaki o toprakların, evlerin sahibi insanların oraya bir daha dönmeleri istenmiyor. Amaç o insanları başka yerlere göç ettirerek, oralara büyük binalar yapıp dışarıdan insan getirip, yerleştirmek. Bölge, toplum yok edilmek isteniyor.

ÖCALAN SORUNU ÇÖZEBİLİR AMA... Barış için Öcalan’ın ve Kürt halkının gücü var, ama iktidar partisi ve devletin böyle bir niyeti ve gücü olduğunu sanmıyorum. Avrupa’da böylesi süreçler yaşandı, ama sonuca bağladık. Burada neden olmasın ki? Gördüğüm, tanıdığım insanlar makul insanlar, onlarla barış sağlanabilir. Ama bunun kısa vadede olacağını sanmıyorum. Ortada iki taraf var. Öcalan 6 ayda bu sorunu çözebilir ama Türk hükümeti buna hazır değil.

RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ: 'Gördüm, buradayım, ne yapabilirim' düşüncesi sıkışmışlık hissi yaratıyor. Bizim yapacağımız en önemli şey görünmeyen bu acıları görünür kılıp, acilen bir şeyler yapılmasını sağlamak. Heyetteki tüm arkadaşlarımız rapor hazırlayacak, daha sonra bu raporları ortaklaştırıp geliştireceğiz. Ben AB Dış İlişkiler Komisyonu’na yollayacağım, ayrıca Alman Dış İlişkiler Bakanlığı’na göndereceğim. Buradaki arkadaşlar da diplomasi çalışması yürütüyorlar bizler de baskı oluşturacağız.