Asker protokolden çıkarıldı

Hükümet tören yönetmeliğini değiştirdi. Artık garnizon komutanları ulusal ve resmi bayram ve törenlerde şeref tribününde yer alamayacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hükümet, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına saatler kala ulusal ve resmi bayramlar ile tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan değişiklikle, 'garnizon komutanı" ifadelerinin tümü yönetmelikten çıkarıldı. Artık kutlamalarda, garnizon komutanları şeref tribününde yer alamayacak.

'HÜKÜMET ORDUSUNA GÜVENMİYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yeni düzenlemeyi Duvar’a değerlendirirken “Kendi ordusuna güvenmeyen bir hükümet ile karşı karşıyayız" dedi.

Eski Genelkurmay  Başkanları Hilmi Özkök ve Işık Koşaner’in darbe komisyonunda dikkat çekici açıklamalar yaptığını söyleyen Tezcan, “Silahlı Kuvvetleri güvenilmez bur kurum olarak görmenin hiç birimize faydası yoktur. Bunun yerine silahlı kuvvetler içerisindeki dinci, gerici, çeteci yapılanmayla mücadele etmek lazım” dedi.

'SİVİLLEŞMEYE HİZMET ETMEZ'

Tezcan’ın değerlendirmeleri şöyle: “Silahlı kuvvetler değil devlet içindeki bu yapı ve bu yapıya geçit vermiş siyaset anlayışıyla mücadele edilmesi lazım. AKP bugüne kadar orduda poliste, yargıda bütün devlet bürokrasisinde tarikat cemaat ve çeteleri örgütledi, yerleştirdi. Şimdi kendi yaratığı tahribatın üzerinde yeni bir tahribat yaratmaya çalışıyor. TSK’nin protokolden çıkarılması Türkiye’nin demokratikleşme ve sivilleşmesine hizmet etmez önemli olan kafaların içinin demokratikleşmesidir. Tek adam rejimi heveslileri bu uygulamalarla gerçek niyetlerini gizleme peşindeler”.

ASKERİ PROTOKOLDEN ÇIKARAN YÖNETMELİK

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında, yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıyor.

Buna göre yönetmeliğin 2. maddesinin dördüncü fıkrasının b, c ve ç bentlerinde yer alan 'Garnizon komutanı' ve aynı yönetmeliğin 3. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 'Garnizon komutanlığı' ibareleri yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmelikte 29 Ekim ve 30 Ağustos törenlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait çelenkle ilgili düzenlemeler yürürlükten kaldırıldı. Buna göre, garnizon komutanları tarafından konulan Türk Silahlı Kuvvetleri çelengi de protokol kapsamından çıktı.