Duvar yazdı Meclis'e geldi: Yurtlarda neler oluyor?

Duvar'ın gündeme getirdiği devlet yurtlarında yaşanan olumsuzluklar ve iddialar TBMM gündemine geldi. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, devlet yurtlarında kalan gençlerin sorunlarını Meclis gündemine taşındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, devlet korumasından ayrılan gençlerin sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin ortaya konulması için Meclis araştırması açılmasını istedi. Duvar'ın Hayat Sende Derneği yöneticisi Abdullah Oskay ile yaptığı 'Fotoğraflarda kendini tanıyamayan çocuklar' röportajının ardından Adıgüzel, TBMM Başkanlığı'na, her yıl ortalama 700 ile bin gencin yurtlardan ayrıldığına dikkat çekerek, buna karşın devletin yurttan ayrılan gençler için herhangi bir takip mekanizmasına sahip olmadığını söyleyerek önerge sundu.

'YÜZLERCE GENÇ BİRÇOK SORUNLA TEK BAŞINA MÜCADELE EDİYOR'

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, her yıl 18 yaşındaki gençlerin devlet korumasından çıkarıldığını ve birçok sorunla tek başına mücadele etmek zorunda kalan bu gençlerin sorunlarının acilen araştırılması ve gerekli takip mekanizmalarının geliştirilmesini ifade etti.

Adıgüzel, TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2015 verilerine göre, Türkiye’de çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdu, sevgi evi, çocuk evi ve çocuk destek evi gibi bin 233 kurumda 12 bin 667 çocuğun kaldığına dikkat çekti. Devlet yurtlarından ayrılan gençlere dair resmi bir istatistik olmadığına dikkat çekerek ,“Sivil toplum tarafından ortaya konulan çalışmalarda her yıl ortalama 700 ila bin gencin korumadan ayrıldığı, buna karşın devletin yurttan ayrılan gençler için herhangi bir takip mekanizmasına sahip olmadığına dikkat çekiliyor” dedi.

Fotoğrafta kendini tanıyamayan çocuklarFotoğrafta kendini tanıyamayan çocuklar

Araştırma önergesinde, devlet korumasında yetişen bireyler tarafından kurulan Hayat Sende Derneği’nin araştırmalarına değinen Adıgüzel, “Resmi bir istatistik olmamakla birlikte yurtlardan ayrılan bireyler arasında intihar eğiliminin yüksek olduğu biliniyor. Son 1 ay içinde medyaya en az 4 intihar olayı yansımıştır” şeklinde konuştu.

İntiharın yanı sıra, devlet korumasından ayrılan gençlerin erken yaşta evlilik, suça sürüklenme, fuhuşa zorlanma, psikolojik sorunlar gibi birçok riskle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Adıgüzel, “uluslararası veriler devlet korumasından ayrılan bireylerin yüzde 10’unun yurttan ayrıldıktan sonra intihar ettiğini, yüzde 14’ünün fuhuşa, yüzde 20’sinin ise suça sürüklendiğini ortaya koyuyor. Buna karşın, ne yazık ki Türkiye’de yurtlarda kalan çocukların devlet korunmasından ayrıldıktan sonraki sürecini takip eden bir mekanizma olmamakla birlikte, herhangi bir resmi, güncel ve sağlıklı istatistiki bilgi de mevcut değil. Bu durum sosyal devlet ilkesi ile açıkça çelişmektedir” ifadelerini kullandı.