CHP'nin 'darbe izleme' komisyonuna 40 bin şikayet

CHP'nin oluşturduğu komisyona başvuran öğretmenler, bir kadın meslektaşlarının cezaevinde cinsel tacize maruz kaldığını anlattı. CHP'li Kaya kötü muamele ve işkenceye dair yedi bin şikâyet dinlediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

ANKARA - CHP Parti Meclisi üyesi Yıldırım Kaya, “15 Temmuz darbe girişiminin diğer yüzü: Fethullah’ı yargılayan hâkim ihraç edildi” başlıklı basın açıklamasında darbe girişiminin ardından yaşanan mağduriyetlere yer verdi. CHP'nin kurduğu 'Darbe Girişimi Sürecini İzleme Komisyonu'nda yer alan Kaya komisyona bugüne kadar 40 bin kişinin başvurduğunu, bizzat kendisinin yedi binden fazla insanla görüştüğünü söyledi. İşkence iddialarının ayyuka çıktığını belirten Kaya, Duvar'a yaptığı açıklamada gözaltında ve cezaevinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin şu bilgileri verdi:

'BİR GÜN İŞİME DÖNERİM UMUDUYLA ANLATMIYORLAR'

kaya-7- Bir grup kadın öğretmen benimle görüşmek istediklerini söyledi. Elimi dahi sıkmayan bu kadınların anlatmakta zorlandıkları bir işkenceyi dinledim onlardan. Ankara'da bir kız meslek lisesinde öğretmenlik yapan meslektaşlarına cezaevinde işkence yapıldığını anlattılar. Kadın öğretmenin belden yukarısını soyarak cinsel istismarda bulunmuşlar ve işkence yapmışlar. İnsanlar bunları anlatmakta zorlanıyorlar. 'Belki bir gün işimize geri döneriz' diye umutları da var. Bu nedenle isimlerini vermek istemiyorlar.

'SESTEN DURAMIYORUZ'

- İşkence iddiaları ayyuka çıktı. Özellikle Silivri'de, 'işkence seslerinden koğuşlarda duramıyoruz' diyorlar. Hâkimler ve savcılar tek kişilik hücrelerde kalıyorlar zaten. O kadar çok mağduriyet var ki. Her gün bizzat ben 100-150 kişiyi dinliyorum.

'LÖSEMİLİ ÖĞRETMENİ TEDAVİ ETMEDİLER'

- Komisyona başvuran başka bir öğretmen de gözyaşları içinde anlattı. 25 yıllık lösemi hastası öğretmen, hastaneye gidiyor. Sen ihraç edilmişsin diye dosya açmıyorlar. Bu öğretmen 3 yaşında annesini kaybetmiş. Annesiz büyümenin ne demek olduğunu biliyorum ve çocuklarım da annesiz kalsın istemiyorum diye ağlıyor.

'CEZAEVİNDE SECCADELER TEKMELENİYOR'

- Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunanların anlattığına göre koğuşta namaz kılanların seccadeleri tekmeleniyormuş. Anlatılanların her biri kötü muamelenin ve işkencenin ispatı.