Kına gecesi katliamını 23 yaşlarındaki IŞİD'li yapmış

Gaziantep'te kına gecesinde 56 kişiyi katleden canlı bombanın çocuk değil, 22- 23 yaşlarında olduğu öne sürüldü. IŞİD'in katliamın ardından ikinci bir Kürt düğününe saldırı için hazırlık yaptığı da ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep'te, geçen 20 Ağustos günü çoğunluğu çocuk 56 kişinin ölümüne, 94 kişinin de yaralanmasına yol açan IŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısıyla ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. DHA'nın polis kaynaklarına dayandırdığı habere göre, saldırıyı 16 Ekim günü hücre evi baskınında özel tim tarafından vurulduktan sonra eve döşediği patlayıcıyı infilak ettiren IŞİD'in Gaziantep emiri Mehmet Kadir Cebael'in talimatıyla 22- 23 yaşlarında Türkçe konuşan bir kişi yaptı.

Gaziantep Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren kişinin 1 ay kadar Cebael tarafından motive edilen 22- 23 yaşlarında Türkçe konuşan bir erkek olduğuna değinilerek şöyle denildi:

"M.Ş.E. tarafından, Mehmet Kadir Cebael'in talimatı ile düğün patlama olayından yaklaşık 1 ay kadar önce canlı bomba eylemini gerçekleştirecek örgüt üyesinin ilimiz otogarına gelerek taksi ile Gazikent mahallesine gittiği, buradan M.Ş.E. tarafından Mehmet Kadir Cabael'in evine götürüldüğü ve eylemci şahsın 22- 23 yaşlarında uzun saçlı, kirli sakallı Türkçe konuşan bir şahıs olduğu tespit edilmiştir."

'SABIRSIZLANIYOR, VAZGEÇEBİLİR'

Kendini patlatan teröristin 1 ay kadar Mehmet Kadir Cebael'in yanında kaldığı, dini ve eylem yönünden motive edildiği belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:

"Mehmet Kadir Cebael'in M.Ş.E.'ye; 'eylemi yapacak kişi sabırsızlanıyor, vazgeçebilir, bir yer bulun, amel yapalım' dediği, olay günü de Ahmet'in (A.K. olduğu tespit edildi) hazırladığı yeleği aldığı, eylemciye giydirdiği, koli bandıyla vücuduna sardığı, üzerine gömlek ve ceket giydirdiği, ayrıca sakat görünmesi için kolunu da sardığı, sonra ona 'bombayı patlatmadan evvel kollarını kaldır ki etkili olsun' dediği, bir taksiye bindirerek daha sonra Suriye'deki irtibat kurduğu kişiye bilgi verdiği, karşıdaki şahsın da 'erkekler nerede çoksa oraya eylem yapsın' dediği, Mehmet Kadir Cebael'in de eylemciye bu şekilde talimat verdiği tespit edilmiştir."

Adana'da IŞİD operasyonuAdana'da IŞİD operasyonu

'BİZE YENİ BİR KÜRT DÜĞÜNÜ BULUN'

Valilik açıklamasında, canlı bomba saldırısının ardından Cebael'in yeni bir Kürt düğünü bulunması için talimat verdiği de belirtilerek şöyle denildi:

"Mehmet Kadir Cebael ile M.Ş.E kendi aralarında yaptıkları konuşmada, (patlama olayının olduğu kına gecesini kastederek) M.Ş.E.'nin 'bir şehit var, çok sayıda ölü var' Mehmet Kadir Cebael'in de 'doğrudur çok ecir kazandın, Allah senden razı olsun, demiri kesen Ahmet büyük kesmiş, bize yeni bir kürt düğünü bulun' dediği, Ankara'da ki patlamada kullanılan bombayı kendisinin hazırladığını, bu nedenle polis tarafından arandığını, o patlamadan dolayı yakalanan kişileri kastederek 'yanlış yaptılar, iki araba birleşmeyeceklerdi, beni dinlemediler, yakalandılar' dediği, 'Hacı Ali'nin tarlasındaki malzeme hala gömülü duruyor mu?' diye sorduğu, M.Ş.E'nin de 'evet hala gömülü' dediği, Mehmet Kadir Cebael'in 'ellemeyin orada kalsın' dediği tespit edilmiştir. Hacı Ali diye belirtilen şahsın H.P. isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir. Yer gösterme sonucu 23.10.2016 tarihinde H.P.'ye ait olan tarlada yapılan aramalarda, gömülü vaziyette 22 kilo TNT patlayıcı madde ele geçirilmiş, bu patlayıcıların Mehmet Kadir Cebael'in talimatı doğrultusunda M.Ş.E., H.P. ve M.K. tarafından gömüldüğü tespit edilmiştir. 20.08.2016 tarihinde ilimizde düzenlenen kına gecesinde meydana gelen canlı bomba saldırısı aydınlatılmış, tespit edilen failleri ile bu olayla irtibat, iltisak ve bağlantısı olan 39 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 19'u adliyeye sevk edilmiştir. Olayların önlenmesine yönelik emniyet tedbirleri, istihbari ve operasyonel çalışmalar en üst seviyede devam etmektedir."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Katliamın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saldırının, 12-14 yaşlarındaki bir çocuk tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. Erdoğan, yakın zamanda yaptığı konuşmalarda da, 'dikkat çekmemesi için üzerinde Messi forması olan bir çocuğun vücuduna bombalar bağlanarak, katliamın gerçekleştirildiğini' öne sürmüştü.

(GAZİANTEP-DHA)