KCK Ana Davası'na atanan yeni savcı mütalaa verdi

KCK Ana Davası'nda görevli savcının tutuklanması üzerine atanan yeni savcı mütalaasını okudu. 143 kişi hakkında hapis cezası talep eden savcı, 13 kişinin beraatini istedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "KCK Ana Davası"nın 63'üncü duruşması Diyarbakır'da görüldü. Fethullah Gülen cemaatine yönelik operasyonlarda tutuklanan savcının yerine atanan yeni savcı mütalaa verdi. Savcı yargılanan 156 kişiden, 143'ü hakkında hapis cezası istedi. Dava, Kasım ayına ertelendi.

Etkin Haber Ajansı'nın haberine göre, Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, başka bir davadan tutuklu olan DBP eski PM üyeleri Turan Genç, Pero Dündar, Çimen Işık, Olcay Kanlıbaş, DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, DBP İl Yöneticisi Celal Yoldaş ve Hüseyin Yılmaz ile avukatları katıldı. Duruşmayı HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, DBP ve HDP il yöneticileri ile yargılanan siyasetçilerin aileleri izledi.

Dava dosyasına eklenen evrakların okunmasının ardından tutuklu sanıklar, mahkemenin sorularına Kürtçe olarak yanıtladı.

143 KİŞİYE HAPİS CEZASI İSTENDİ

Duruşmada savcının, esasa ilişkin hazırladığı 386 sayfalık mütalaasını okundu. Savcı, 143 kişi hakkında "örgüt yöneticiliği", "örgüte üye olma", "örgüte yardım etme" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarından 5'er yıldan 22.5'ar yıla kadar hapis cezası talep etti. 13 kişi hakkında ise beraat kararı verilmesini istedi.

Mütalaada, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in 22.5 yıla kadar, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün ise 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istendi. Hatip Dicle, Leyla Güven, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'ya "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla hapis cezası talep edildi.

'ÖNCEKİ SAVCININ HAZIRLADIĞI MÜTALAA KULLANILMIŞ'

Avukat Cihan Aydın, mahkemenin "FETÖ Çatı İddianamesi"ni incelemesini talep ettiklerini hatırlatarak, iddianamede 2007-2010 yılları arasında yargıda yapılan faaliyetlerin "siyasi kumpas" olarak geçtiği ve soruşturulduğunu kaydetti.

Aydın, "KCK Ana Davası"na bakan 9 savcı ve 12 hakimin "FETÖ üyesi olduğu" iddiasıyla tutuklandığına dikkat çekti. Savcının hazırladığı mütalaanın, bir önceki mütalaa ile aynı olduğunu söyleyen Aydın, "Mütalaanın 1 ayda hazırlandığına inanmıyorum. Daha önceki savcının hazırladığı mütalaa kullanılmış. Mütalaayı kabul etmiyoruz" dedi.

Aydın, Fethullah Gülen cemaatinin bugüne kadar yaptığı dinlemelerle ilgili mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan raporların istenmesini talep etti.

Avukat Sinan Tanrıkulu ise, "KCK soruşturmasında hukuka aykırı delil yaratılıp yaratılmadığının ciddi şekilde araştırılması gerekir" şeklinde konuştu.

Dinleme kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporlarının gerçeği yansıtmadığını öne süren svukat Mesut Beştaş, "Sesin bu kişileri ait olduğu konusunda kes yapıştır rapor hazırlanmış" dedi. 6 ayda dinlenmesi gereken binin üzerindeki tape kaydının 3 aylık sürede dinlenip bilirkişi raporu hazırlanmasının imkânsız olduğunu belirten Beştaş, "Bilirkişi raporu baştan sona tape kayıtlarını dinlemeden düzenlenen rapordur. Her bir tapedeki sesin kime ait olup olmadığının incelenmesi ve ses mukayesesinin yapılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ara kararın önümüzdeki günlerde verileceğini belirten mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı Kasım ayına erteledi.