Cezaevine yazılı tişört sokana 3 yıl hapis geliyor

Hükümetin, Meclis'e sunduğu tasarı, cezaevine sokulması yasak eşyaların kapsamını genişletiyor. Yasağı çiğneyenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. CHP'li Tanal: “ 'Cerattepe geçilmez', 'Yeşil çevre istiyorum' gibi yazıların bulunduğu materyaller suç sayılabilir.”

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Başkanlığı’na sunulan Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, cezaevlerine sokulması yasak olan eşyalarla ilgili düzenlemenin kapsamı genişletildi. Buna göre, 'mahkemelerce yasaklanmış veya suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemelerini cezaevine sokan, bulunduran ve kullananlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası' verilecek.

'UCU AÇIK SUÇ YARATILIYOR'

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hükümetin TBMM’ye sunduğu tasarının temel hak özgürlüklere kısıtlama getirdiğini ve kazanılmış haklardan geriye doğru bir gidiş olduğunu söyledi. Ceza ve tutukevlerine eşya yasağı kapsamının bu tasarıyla genişletildiğine dikkat çeken Tanal, “Afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler denilerek ucu açık bir suç yaratılmak isteniyor” diye konuştu.

Üzerinde ağaç figürü olan tişörtün bile cezaevine sokulamayacağına dikkat çeken Tanal, “Cerattepe geçilmez, Yeşil çevre istiyorum gibi barış içerikli tüm yazıların bulunduğu her türlü materyal suç sayılabilir” diye konuştu.

YASAK CEZAEVİ ALANINDAN BAŞLIYOR

Tanal, söz konusu yasağın toplu duruşmaları yakından ilgilendirdiğini belirtirken yasakların cezaevi alanından başlayacağına dikkat çekiyor.

Şu anki Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) "İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak" başlıklı maddesi yeni düzenlemede şöyle yer alıyor: "Firarı kolaylaştırıcı her türlü alet ve malzemeyi, her türlü saldırı ve savunma araçları ile yangın çıkarmaya yarayan malzemeyi, alkol içeren her türlü içeceği, kumar oynanmasına olanak sağlayan eşya ve malzemeyi, kanunda tanımlanan suçlar saklı kalmak üzere, yeşil reçeteye tabi ilaçları, kurum idaresince incelenmek üzere alınanlar hariç, mahkemelerce yasaklanmış veya suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler ile örgütsel haberleşme araçlarını, yetkili makamlarca izin verilenler hariç, ses ve görüntü almaya yarayan araçları, ceza infaz kurumuna veya tutukevine sokan, buralarda bulunduran veya kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak” .

Bu suçları, hükümlü veya tutukluların muhafazasıyla görevli kişilerce işlenirse ceza, bir kat artırılacak. Bu eşyaları yanında bulunduran veya kullanan hükümlü, tutuklu, bunu kimden ve ne şekilde elde ettiğini söylerse ceza yarı oranında indirilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, TCK'nın ‘Ceza infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak' başlıklı maddesinin ilgili fıkralarını iptal ettiği için yasal bir boşluk doğmuştu. Mahkemenin iptal kakarında şu tespitlere dikkat çekilmişti.

“297. maddenin (1) numaralı fıkrasında suça konu olabilecek eşyaların nitelikleri tek tek sayılmış olmasına karşın, itiraz konusu kuralda böyle bir nitelik belirlemesi yapılmadan, sınırsız, belirsiz ve geniş bir alanda idare içinde yer alan yetkili makama suça konu olabilecek eşyaları belirleme yetkisi tanınmıştır. Buna göre kuralda, idare içinde yer alan yetkili makama suça konu olabilecek eşyaları belirlerken hangi nitelikleri esas alacağı hususuna açık ve belirgin olarak yer verilmediğinden dolayı kural, belirli ve öngörülebilir olmadığı gibi suçun yasallığı ilkesine de uygun değildir. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa'nın 2, 7, 11. ve 38. maddelerine aykırıdır."

DÜZENLEMENİN ESKİ HALİ

Maddenin eski hali şöyleydi:

MADDE 297 – (1) İnfaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokan veya bulunduran kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun konusunu oluşturan eşyanın, temin edilmesi veya bulundurulması ayrı bir suç oluşturduğu takdirde; fikri içtima hükümlerine göre belirlenecek ceza yarı oranında artırılır.

(2) Birinci fıkrada sayılanların dışında kalıp da yetkili makamlar tarafından infaz kurumuna veya tutukevine sokulması yasaklanmış bulunan eşyayı, bu yasağı bilerek, infaz kurumuna veya tutukevine sokan veya bulunduran ya da kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) (…) (Madde 297 ‘ nin (2) numaralı fıkrası, Anayasa Mahkemesi’nin 21.10.2011 tarih ve 28091 sayılı R.G.’de yayımlanan, 7.7.2011 T., 2010/69 E. ve 2011/116 K. sayılı Kararı ile, RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK ALTI AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMEK ÜZERE iptal edilmiştir.)

(3) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların hükümlü veya tutukluların muhafazasıyla görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan eşyayı yanında bulunduran veya kullanan hükümlü veya tutuklu, bunu kimden ve ne suretle elde ettiği hususunda bilgi verirse, verilecek ceza yarı oranında indirilir.