Roma Parkı'nda yıkım durduruldu

Roma Parkı'na yapılmak istenen tesis için ruhsatsız parka giren iş makineleri, parktan alkışlar eşliğinde çıktı. Yüzeye yakın derinlikte arkeolojik kalıntıların çıkması üzerine Cihangir Roma Bostanı'ndaki kazı durduruldu, tespit çalışması yapılması talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cihangir'deki Sanatkârlar Parkı olarak bilinen Roma Parkı'nda 'Cihangir Sosyal Tesisi' inşa ettirmek istiyor. Projeyi yürütecek olan taşeron firma, geçen haftadan beri parkta usulsüz yıkım yapmaya çalışıyor. Çevre halkının ve Cihangir Güzelleştirme Derneği ile Beyoğlu Kent Savunması'nın karşı çıktığı usulsüz yıkıma karşın, firma iş makinaları ve kepçelerle polis eşliğinde sabah saatlerinde yine parka geldi.

SARNIÇ PARÇALANDI

21 Ekim Cuma günü inşaat kepçesinin girdiği alanda, Osmanlı dönemine ait ‘sarnıç’ kalıntıları bulundu. Sarnıcın bir kısmının iş makineleri tarafından kırıldığının gözlemlendiği alanda bu sabah saatlerinde çalışmanın polis güvenliğinde yeniden başladığı, karşı gelen insanların toplanmasıyla polisin de inşaat alanına girdiği öğrenildi.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Arkeolojik SİT alanı ilan edilen ve kazı sırasında tarihi eser bulunan parkta yapılmak istenen inşaata, ruhsatsız olduğu ve mahkeme sürecinde olduğu gerekçesi ile karşı çıkılıyor. Yıkıma engel olmak isteyenlerden Deniz Özgür adlı kişi, polis tarafından gözaltına alınarak Karaköy Karakolu'na götürüldü. Ardından Cihangir Güzelleştirme Derneği, park için yaptığı basın açıklamasında usulsüzlüğe dikkat çekti.

İMZASIZ BİR BELGE ASTILAR

Ruhsat belgesi olmadan parka giren yıkım ekiplerine karşı çıkan bölgedeki vatandaşlar, alana 'ruhsat' adı altında bir belge asıldığını, belgenin sahte olduğunu ve üstünde ıslak imza bile olmadığını söyledi.

YIKIM DURDURULDU

Roma Parkı'ndaki usulsüz kazı, arkeolojik kalıntılar çıktığı tespit edildiği için durduruldu. Tepkiler sonucu öğle saatlerinde iş makinelerinin parktan çıktığı belirtildi. Bölge sakinleri, yıkılmayacağı söylenen duvarın yıkıldığını söylediler. (HABER MERKEZİ)

romasarnic İş makineleri, parktaki tarihi sarnıca zarar vererek bazı parçaların kırılmasına yol açtı.

roma787

roma Gözaltına alınan Deniz özgür'ün, Karaköy Karakolu'na götürüldüğü öğrenildi.

roma1 Parka sabah saatlerinde Çevik Kuvvet ekipleri geldi.

roma2

roma3

roma4